Monica Cismaru ∙ May 22, 2023 ∙ 6 min read

Regele Charles III și-a anunțat vizita privată pe care o va întreprinde în România luna viitoare, în Valea Zălanului, jud. Covasna. Regele proaspăt uns va sosi în România singur, fără Regina Camilla, care va rămâne în Marea Britanie.

Vizita Regelui din România se bazează pe simpatia pe care acesta o are față de țara noastră, pe care a vizitat-o des și în trecut, Transilvania fiind locul care îi aduce pacea, potrivit spuselor prietenului lui, botanistul John Akeroyd. Prima vizită întreprinsă de Regele Charles în România a avut loc în 1993, scrie presa britanică.

The King’s Retreat, Valea Zălanului

John Akeroyd l-a însoțit pe regele Regele Charles în Transilvania la fiecare vizită din ultimii 20 de ani și este cunoscut ca fiind botanistul preferat al suveranului. ”Prima dată când l-am întâlnit, am mers într-o plimbare. A ieșit de pe cărare, l-am urmat, a privit în zare și a zis: ”Acesta este peisajul pe care îl vedeam în cărțile copilăriei mele. E exact ca în poveștile Fraților Grimm – un mozaic format din păduri, păjiști, câmpii și teren arabil”, a spus Charles, făcând referire la priveliștile încântătoare din țara noastră.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Familia Regala a României se înrudește cu cel mai bogat rege din lume. Legăturile de sânge dintre Regele Charles și monarhia din țara noastră datează încă de la stră-străbunica lui, Regina Maria, soția Regelui George V, care se înrudea cu Vlad al IV- lea, fratele vitreg al lui Vlad Țepeș. Regele Charles a și spus, mai în glumă, mai serios, la un moment dat, că și el deține o mică parte din țara noastră.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Interesul Regelui Charles față de România datează încă de la sfârșitul anilor 80, când, în timpul regimului Ceaușescu, Charles a fost oripilat să afle de decizia dictatorului de a defrișa zone întregi din Transilvania și de a șterge de pe fața pământului satele tradiționale. Regele a scris atunci o scrisoare căre Ministrul de Externe al Marii Britanii, Sir Geoffrey Howe, în care își exprima regretul față de intențiile ceaușiste: ” Este foarte greu să tac în timp ce satele tradiționale și clădirile vechi, dintr-o societate europeană, sunt șterse de pe fața pământului pentru a face loc unei societăți uniformizate, o așa zisă ”modernitate” amenițătoare cu moartea”.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Charles a cumpărat prima lui proprietate în Transilvania în 2002, la Viscri (Brașov) – casă pe care înca o deține și care a devenit muzeu-obiectiv turistic. 20 de ani mai târziu, localnicii din Viscri îi datorează Regelui sistemul de canalizare. Acesta, când a aflat că instalațiile amenință să cedeze, a plătit din banii lui două milioane de lire sterline pentru un plan ecologic de canalizare.

Regele Charles deține în Valea Zălanului încă o proprietate – Casa de oaspeți a Majestății Sale – redenumită acum The King’s Retreat. Aceasta a fost achiziționată în urma prieteniei strânse dintre Rege și Contele Tibor Kalnoky. După ce contele l-a auzit pe Charles cum și-ar descrie casa visurilor, și-a dat seama că există proprietatea perfectă pentru el – o fermă părăsită, aflată într-o nevoie acută de renovare, localizată în Valea Zălanului, cu o populație de 120 de locuitori. Casa a fost inaugurată în 2010 și exudă de un confort autentic. Aici se va caza Regele Charles III când va sosi în România luna viitoare, și va dormi într-un pat simplu, de lemn. Casa se și poate închiria contra sumei de 143 de lire sterline pe noapte, în sistem all-inclusive.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Aici, suveranul Marii Britanii va petrece timp în liniște, fără tv, fără radio, înconjurat doar de cărți, tovarășii lui preferați. Pe lângă acestea, Regele se va delecta și cu pictura în acuarelă. Totuși, scopul vizitei Regelui include și derularea de programe dedicate dezvoltării comunității locale, conservarea moștenirii naturale și culturale și are, de asemenea, ca obiectiv, acordarea de ajutor fermierilor, pentru ca aceștia să pătrundă pe noi piețe.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Echipa Regelui se va ocupa ca acesta să viziteze biserici renovate și meșteri populari, producători locali. În plus, principala preocupare a Regelui va fi conservarea arealului sălbatic, o sursă constantă de fascinație pentru Charles. ”Este un privilegiu să vizitez Transilvania alături de el și să observăm frumusețile naturii. Cunoaște aproape toate numele plantelor rare și are cunoștințe bogate de botanică. Nu numai că îi plac florile, dar le și cunoaște”, declară Akeroyd. ”România nu se bucură de o reputație prea bună în presa străină, dar este o țară încântătoare, cu tradiții și cultură infipte adânc în zona rurală”, mai spune John Akeroyd.

Foto: Hepta, www.transylvaniancastle.com

Related Posts

Lindsay Lohan, primele poze însărcinată

Actrița Lindsay Lohan s-a lăsat surprinsă de camera foto într-una dintre cele mai emoționante ipostaze din viața unei…

De ce să alegi o vacanță într-o croazieră? Iată avantajele!

Dacă ești adeptul unei vacanțe în care totul este organizat și aranjat, iar nu nu trebuie decât sa…

Cel mai nou și surprinzător cuplu din showbiz: Bill Murray și Kelis

Un nou cuplu de vedete apare pe firmament: cel format din actorul Bill Murray (72 de ani) și…

Ultimul mesaj transmis de Stephan Pelger, înainte de a se sinucide

Stephan Pelger a fost găsit decedat astăzi, în propria locuință. Un vecin a fost cel care a anunțat…

Evoluție, inovație, momente împreună – IQOS promite o experiență revoluționară la TIFF

Mâine începe Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ocazie cu care IQOS își invită publicul la un eveniment…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, am făcut o selecție a lucrurilor care ne-au atras atenția. Iată noutățile acestei perioade….

Idei de cadouri pentru cei care adoră croazierele

Fie că vrei să surprinzi persoana care merge în croazieră, fie că vrei să revii din vacanță cu…

Cum arată Joaquin Phoenix în rolul lui Napoleon

La 23 de ani de la ultima lor colaborare pe marile ecrane, pentru producția ”Gladiator”, Joaquin Phoenix și…

Mădălina Ghenea își susține iubitul din tribune, la Roland Garros

Mădălina Ghenea (35 de ani) și-a susținut (presupusul) nou iubit din tribune, la turneul de tenis Roland Garros,…

„Romeo şi Julieta” revine după o pauză de trei ani pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Veștile bune circulă repede. Pe 9 şi 10 iunie, de la ora 18.30, Opera Națională București anunță reluarea…