Monica Cismaru ∙ May 22, 2023 ∙ 6 min read

Regele Charles III și-a anunțat vizita privată pe care o va întreprinde în România luna viitoare, în Valea Zălanului, jud. Covasna. Regele proaspăt uns va sosi în România singur, fără Regina Camilla, care va rămâne în Marea Britanie.

Vizita Regelui din România se bazează pe simpatia pe care acesta o are față de țara noastră, pe care a vizitat-o des și în trecut, Transilvania fiind locul care îi aduce pacea, potrivit spuselor prietenului lui, botanistul John Akeroyd. Prima vizită întreprinsă de Regele Charles în România a avut loc în 1993, scrie presa britanică.

The King’s Retreat, Valea Zălanului

John Akeroyd l-a însoțit pe regele Regele Charles în Transilvania la fiecare vizită din ultimii 20 de ani și este cunoscut ca fiind botanistul preferat al suveranului. ”Prima dată când l-am întâlnit, am mers într-o plimbare. A ieșit de pe cărare, l-am urmat, a privit în zare și a zis: ”Acesta este peisajul pe care îl vedeam în cărțile copilăriei mele. E exact ca în poveștile Fraților Grimm – un mozaic format din păduri, păjiști, câmpii și teren arabil”, a spus Charles, făcând referire la priveliștile încântătoare din țara noastră.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Familia Regala a României se înrudește cu cel mai bogat rege din lume. Legăturile de sânge dintre Regele Charles și monarhia din țara noastră datează încă de la stră-străbunica lui, Regina Maria, soția Regelui George V, care se înrudea cu Vlad al IV- lea, fratele vitreg al lui Vlad Țepeș. Regele Charles a și spus, mai în glumă, mai serios, la un moment dat, că și el deține o mică parte din țara noastră.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Interesul Regelui Charles față de România datează încă de la sfârșitul anilor 80, când, în timpul regimului Ceaușescu, Charles a fost oripilat să afle de decizia dictatorului de a defrișa zone întregi din Transilvania și de a șterge de pe fața pământului satele tradiționale. Regele a scris atunci o scrisoare căre Ministrul de Externe al Marii Britanii, Sir Geoffrey Howe, în care își exprima regretul față de intențiile ceaușiste: ” Este foarte greu să tac în timp ce satele tradiționale și clădirile vechi, dintr-o societate europeană, sunt șterse de pe fața pământului pentru a face loc unei societăți uniformizate, o așa zisă ”modernitate” amenițătoare cu moartea”.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Charles a cumpărat prima lui proprietate în Transilvania în 2002, la Viscri (Brașov) – casă pe care înca o deține și care a devenit muzeu-obiectiv turistic. 20 de ani mai târziu, localnicii din Viscri îi datorează Regelui sistemul de canalizare. Acesta, când a aflat că instalațiile amenință să cedeze, a plătit din banii lui două milioane de lire sterline pentru un plan ecologic de canalizare.

Regele Charles deține în Valea Zălanului încă o proprietate – Casa de oaspeți a Majestății Sale – redenumită acum The King’s Retreat. Aceasta a fost achiziționată în urma prieteniei strânse dintre Rege și Contele Tibor Kalnoky. După ce contele l-a auzit pe Charles cum și-ar descrie casa visurilor, și-a dat seama că există proprietatea perfectă pentru el – o fermă părăsită, aflată într-o nevoie acută de renovare, localizată în Valea Zălanului, cu o populație de 120 de locuitori. Casa a fost inaugurată în 2010 și exudă de un confort autentic. Aici se va caza Regele Charles III când va sosi în România luna viitoare, și va dormi într-un pat simplu, de lemn. Casa se și poate închiria contra sumei de 143 de lire sterline pe noapte, în sistem all-inclusive.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Aici, suveranul Marii Britanii va petrece timp în liniște, fără tv, fără radio, înconjurat doar de cărți, tovarășii lui preferați. Pe lângă acestea, Regele se va delecta și cu pictura în acuarelă. Totuși, scopul vizitei Regelui include și derularea de programe dedicate dezvoltării comunității locale, conservarea moștenirii naturale și culturale și are, de asemenea, ca obiectiv, acordarea de ajutor fermierilor, pentru ca aceștia să pătrundă pe noi piețe.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Echipa Regelui se va ocupa ca acesta să viziteze biserici renovate și meșteri populari, producători locali. În plus, principala preocupare a Regelui va fi conservarea arealului sălbatic, o sursă constantă de fascinație pentru Charles. ”Este un privilegiu să vizitez Transilvania alături de el și să observăm frumusețile naturii. Cunoaște aproape toate numele plantelor rare și are cunoștințe bogate de botanică. Nu numai că îi plac florile, dar le și cunoaște”, declară Akeroyd. ”România nu se bucură de o reputație prea bună în presa străină, dar este o țară încântătoare, cu tradiții și cultură infipte adânc în zona rurală”, mai spune John Akeroyd.

Foto: Hepta, www.transylvaniancastle.com

Related Posts

Andre Agassi și Stefanie Graf, despre prima vizită în România și viața de sportiv. Interviu de Andreea Esca

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au pășit pentru prima dată pe pământ românesc, fiind invitați…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…

Începe TIFF.23!

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o…

Ce mesaj a transmis Coldplay, după două seri de concerte la București

Trupa Coldplay a susținut, pe Arena Națională din București, două concerte la care au participat aproximativ 100.000 de…