Monica Cismaru ∙ May 22, 2023 ∙ 6 min read

Regele Charles III și-a anunțat vizita privată pe care o va întreprinde în România luna viitoare, în Valea Zălanului, jud. Covasna. Regele proaspăt uns va sosi în România singur, fără Regina Camilla, care va rămâne în Marea Britanie.

Vizita Regelui din România se bazează pe simpatia pe care acesta o are față de țara noastră, pe care a vizitat-o des și în trecut, Transilvania fiind locul care îi aduce pacea, potrivit spuselor prietenului lui, botanistul John Akeroyd. Prima vizită întreprinsă de Regele Charles în România a avut loc în 1993, scrie presa britanică.

The King’s Retreat, Valea Zălanului

John Akeroyd l-a însoțit pe regele Regele Charles în Transilvania la fiecare vizită din ultimii 20 de ani și este cunoscut ca fiind botanistul preferat al suveranului. ”Prima dată când l-am întâlnit, am mers într-o plimbare. A ieșit de pe cărare, l-am urmat, a privit în zare și a zis: ”Acesta este peisajul pe care îl vedeam în cărțile copilăriei mele. E exact ca în poveștile Fraților Grimm – un mozaic format din păduri, păjiști, câmpii și teren arabil”, a spus Charles, făcând referire la priveliștile încântătoare din țara noastră.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Familia Regala a României se înrudește cu cel mai bogat rege din lume. Legăturile de sânge dintre Regele Charles și monarhia din țara noastră datează încă de la stră-străbunica lui, Regina Maria, soția Regelui George V, care se înrudea cu Vlad al IV- lea, fratele vitreg al lui Vlad Țepeș. Regele Charles a și spus, mai în glumă, mai serios, la un moment dat, că și el deține o mică parte din țara noastră.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Interesul Regelui Charles față de România datează încă de la sfârșitul anilor 80, când, în timpul regimului Ceaușescu, Charles a fost oripilat să afle de decizia dictatorului de a defrișa zone întregi din Transilvania și de a șterge de pe fața pământului satele tradiționale. Regele a scris atunci o scrisoare căre Ministrul de Externe al Marii Britanii, Sir Geoffrey Howe, în care își exprima regretul față de intențiile ceaușiste: ” Este foarte greu să tac în timp ce satele tradiționale și clădirile vechi, dintr-o societate europeană, sunt șterse de pe fața pământului pentru a face loc unei societăți uniformizate, o așa zisă ”modernitate” amenițătoare cu moartea”.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Charles a cumpărat prima lui proprietate în Transilvania în 2002, la Viscri (Brașov) – casă pe care înca o deține și care a devenit muzeu-obiectiv turistic. 20 de ani mai târziu, localnicii din Viscri îi datorează Regelui sistemul de canalizare. Acesta, când a aflat că instalațiile amenință să cedeze, a plătit din banii lui două milioane de lire sterline pentru un plan ecologic de canalizare.

Regele Charles deține în Valea Zălanului încă o proprietate – Casa de oaspeți a Majestății Sale – redenumită acum The King’s Retreat. Aceasta a fost achiziționată în urma prieteniei strânse dintre Rege și Contele Tibor Kalnoky. După ce contele l-a auzit pe Charles cum și-ar descrie casa visurilor, și-a dat seama că există proprietatea perfectă pentru el – o fermă părăsită, aflată într-o nevoie acută de renovare, localizată în Valea Zălanului, cu o populație de 120 de locuitori. Casa a fost inaugurată în 2010 și exudă de un confort autentic. Aici se va caza Regele Charles III când va sosi în România luna viitoare, și va dormi într-un pat simplu, de lemn. Casa se și poate închiria contra sumei de 143 de lire sterline pe noapte, în sistem all-inclusive.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Aici, suveranul Marii Britanii va petrece timp în liniște, fără tv, fără radio, înconjurat doar de cărți, tovarășii lui preferați. Pe lângă acestea, Regele se va delecta și cu pictura în acuarelă. Totuși, scopul vizitei Regelui include și derularea de programe dedicate dezvoltării comunității locale, conservarea moștenirii naturale și culturale și are, de asemenea, ca obiectiv, acordarea de ajutor fermierilor, pentru ca aceștia să pătrundă pe noi piețe.

valea zalanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului
The King’s Retreat, Valea Zălanului

Echipa Regelui se va ocupa ca acesta să viziteze biserici renovate și meșteri populari, producători locali. În plus, principala preocupare a Regelui va fi conservarea arealului sălbatic, o sursă constantă de fascinație pentru Charles. ”Este un privilegiu să vizitez Transilvania alături de el și să observăm frumusețile naturii. Cunoaște aproape toate numele plantelor rare și are cunoștințe bogate de botanică. Nu numai că îi plac florile, dar le și cunoaște”, declară Akeroyd. ”România nu se bucură de o reputație prea bună în presa străină, dar este o țară încântătoare, cu tradiții și cultură infipte adânc în zona rurală”, mai spune John Akeroyd.

Foto: Hepta, www.transylvaniancastle.com

Related Posts

Milla Jovovich a dat școala copiilor pe Veneția

Celebrul model și actriță Milla Jovovich a înlocuit prima zi de școală a copiilor cu o vacanță la…

Filme și seriale noi de neratat în octombrie pe platformele de streaming

Un documentar despre David Beckham, sezoane noi din serialele tale preferate și multe alte titluri numai bune de…

Filmul lui Beyoncé: 6-7 milioane de dolari, doar în prima zi de presales

Filmul turneului Renaissance, susținut de Beyoncé, are deja estimări pentru presales care depășesc 6 milioane de dolari. Iar…

Dramatica poveste de viață a lui Michele Morrone, vedeta din 365 Days

Michele Morrone, actorul care a frânt inimile celor care au urmărit drama erotică 365 Days de pe Netflix,…

Doctorul din Social Media

La 36 de ani, Alexandra Mircea este cel mai urmărit medic dentist român din social media. Clipurile video…

Actrița Anya Taylor-Joy, mireasă la Veneția

Actrița Anya Taylor-Joy (27 de ani) s-a căsătorit zilele acestea la Veneția cu logodnicul ei, muzicianul Malcolm MacRae…

PLOOM X: DESIGN ELEGANT, EXPERIENȚĂ UNICĂ, GUST AUTENTIC

Ploom X, cel mai nou produs din portofoliul JTI România, vine pe piață cu o experiență unică a…

Dezvăluirile intime ale lui David Beckham, într-un documentar pe Netflix

Cele mai intime amănunte din viața fostului fotbalist britanic David Beckham (48 de ani) vor fi dezvăluite într-un…

Mădălina Ghenea, apariție strălucitoare la Scala din Milano

Mădălina Ghenea a avut o apariție marcantă la Teatrul Scala din Milano, la gala CNMI Sustainable Fashion Awards…

Horoscopul săptămânii 2-8 octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în perioada…