Bianca Sterie ∙ January 5, 2020 ∙ 4 min read

Nu ştim care sunt planurile voastre pentru următoarea perioadă, însă lista noastră de rezoluţii pe 2020 include, printre altele, o mai bună organizare a timpului pentru a putea citi a descoperi cât mai multe romane şi poveşti minunate.

Şi pentru că vrem să ne achităm cum se cuvine de acest #ReadingChallenge, am pregătit deja o selecţie cu cele mai simpatice titluri pentru luna ianuarie. Începem?

Nadia Murad, Eu voi fi ultima. Povestea captivităţii mele şi lupta mea împotriva Statului Islamic, editura Polirom

Eu voi fi ultima este mărturia emoţionantă a Nadiei Murad, un volum autobiografic de-a dreptul sfâşietor. Autoarea s-a născut şi a crescut în Irak, ântr-un sat de fermieri din nordul ţării. Pe 15 august 2014, când avea doar 21 de ani, viața tihnită din satul natal a luat sfârșit odată ce acesta a fost ocupat de ISIS. Bărbații care au refuzat să se convertească la islam au fost omorâţi, iar Nadia, alături de  multe alte tinere, a fost dusă la Mosul și vândută ca sclavă. A fost ținută în captivitate, bătută și violată în repetate rânduri, până când, ca printr-o minune, a reușit să evadeze, găsind adăpost în casa unei familii de musulmani sunniți. Cartea sa este un apel la acțiune împotriva brutalității Statului Islamic, povestea unei supravieţuitoare, dar și o scrisoare de dragoste către o țară pierdută, o comunitate fragilă și o familie destrămată de război.

Diane Setterfield, A fost odată un râu, editura Humanitas

În noul său roman, Diane Setterfield îmbină superstiţia, magia şi legendele cu poveştile de iubire şi ură, purtându-şi cititorii în Londra victoriană, în cel mai misterios loc de pe malurile Tamisei. În noaptea cea mai lungă din an, la Lebăda, un han străvechi de pe malul Tamisei, obișnuiții locului stau la taclale, în tihnă, când se întâmplă ceva neașteptat: în pragul ușii apare un bărbat rănit, ținând în brațe trupul neînsuflețit al unei fetițe. Câteva ore mai târziu, sub ochii uluiți ai sătenilor din Radcot, copila revine la viață. Zilele trec și misterul se adâncește. Fetița este mută și nimeni nu știe răspunsul la întrebările esențiale: Cine este ea? De unde a venit? Și cui îi aparține? Misterul se adânceşte şi fiecare personaj începe să țeasă o poveste.

Jojo Moyes, Darul stelelor, editura Litera

Jojo Moyes, autoarea bestsellerului Înainte să te cunosc (Me Before You, ecranizat în 2016, cu Emilia Clarke şi Sam Claflin în rolurile principale), revine acum cu un volum inspirat dintr-o poveste adevărată. Acţiunea debutează în Anglia, la sfârșitul anilor ’30, când Alice Wright ia hotărârea impulsivă de a se căsători cu un american înstărit, Bennett van Cleve, și de a-și lăsa casa și familia în urmă. Dar Baileyville este un oraș insipid, în care lumea îi dezaprobă purtarea, în timp ce soțul ei preferă munca în loc să stea alături de ea, așa că viața aici nu-i oferă aventura – sau scăparea – de care spera să aibă parte. Asta până când o întâlnește pe Margery O’Hare, fiica unui infractor celebru, care are o misiune specială în Baileyville.

E.L. James, Mister, editura Trei

Autoarea seriei Fifty Shades revine cu un nou volum captivant, care păstrează semnătura sa clasică: misterul şi doza de erotism. De această dată, în prim-plan se află Maxim Trevelyan, un bărbat atrăgător, bogat, cu relaţii în lumea aristocraţiei. N-a trebuit să muncească niciodată și rareori i s-a întâmplat să doarmă singur. Toate acestea se schimbă atunci când, în urma unei tragedii, Maxim moștenește nu doar titlul nobiliar și averea familiei, ci și o mare responsabilitate — pentru care nu este deloc pregătit. Dar provocarea cea mai mare este să lupte cu atracţia nebănuită pentru o tânără misterioasă, abia ajunsă în Anglia, a cărei singură posesiune este un trecut tulbure și periculos. Maxim descoperă treptat că fata îi inspiră o iubire cum n-a mai simţit vreodată. Dar poate el s-o protejeze de primejdia care o ameninţă?

David Sedaris, Însuşirea bunului găsit, editura Publica

Dacă ai citit măcar o carte de David Sedarist, ştii deja că este un povestitor extraordinar, care pur şi simplu te binedispune instantaneu cu aventurile, glumele şi lecţiile sale. Însușirea bunului găsit este un volum care adună însemnările sale preferate. Îl urmărim cum pleacă din casa familiei sale din Raleigh, Carolina de Nord, și cum încearcă să-și găsească un loc în lume. În timp ce este student la Artă și, ulterior, profesor în Chicago, are nenumărate slujbe bizare, în timpul cărora întâlnește tot soiul de ciudați, asta înainte de a se muta la New York, unde vrea să devină scriitor – și unde, contrar așteptărilor sale, aterizează în Tărâmul lui Moș Crăciun din Magazinul Macy’s și devine… spiriduş.

Foto: David Lezcano / Unsplash

Related Posts

Balcicul artistic interbelic se întoarce la Balcic 

În jurul aniversării a 100 de ani de la începerea construcției la palatul de la Balcic al Reginei…

Cum sună cea mai nouă piesă semnată Irina Rimes: ,,Dulce amară”

Irina Rimes lansează piesa ,,Dulce amară”, o poveste despre o femeie legendară, o apariție la fel de spectaculoasă ca…

Fără telefoane la concertele lui Bob Dylan

Celebrul Bob Dylan vrea să revină la vremurile în care oamenii veneau la concerte doar pentru muzică. Pentru…

Chef Cătălin Scărlătescu gătește în această seară pentru tine, la MEDUSA

Cătălin Scărlătescu vă așteaptă în această seară cu cele mai gustoase preparate mediteraneene, la una dintre cele mai…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările importante. Iată ce ne-a atras atenția,…

Cum arată Elle Macpherson la 60 de ani

Modelul australian Elle Macpherson pare că întinerește. La 60 de ani, modelul pozează în bikini și se laudă…

Cine este noua iubită a lui Johnny Depp?

După un divorț public și traumatizant, care l-a ținut în șah timp de câțiva ani, Johnny Depp (61…

O mulțime de vedete în tribunele de la Wimbledon

Turneul de Grand Slam Wimbledon, cea mai veche competiție de acest fel din lume, s-a încheiat recent. La…

Nu mă feresc să spun că m-am îndrăgostit de noile căști Sonos Ace

Sonos lansează primele căști ale companiei, Sonos Ace, marcând astfel intrarea mult așteptată a brand-ului în această zonă…

Shannen Doherty a lăsat instrucțiuni clare cu privire la funeraliile ei

Actrița Shannen Doherty s-a stins sâmbătă, 13 iulie, la vârsta de 53 de ani, din cauza cancerului, după…