Monica Cismaru ∙ April 26, 2023 ∙ 3 min read

Harry Belafonte, muzician și activist, primul câștigător de culoare al unui premiu Emmy, a murit la vârsta de 96 de ani.

Artistul de origine jamaicano-americană Harry Belafonte a avut o carieră bogată de actor, de cântăreț și de compozitor și și-a exploatat și profilul de activist. Acesta a murit la New York din cauza unui infarct, având-o alături pe soția lui, Pamela Frank.

harry belafonte

Anul trecut, artistul a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, devenind, astfel, cea mai în vârstă persoană care se alătura acestei organizații.

Harry Belafonte și-a dedicat o bună parte din viață actelor de caritate, iar cel mai recent a fost în 2021, când, la aniversarea împlinirii a 94 de ani, cântărețul a organizat o petrecere virtuală la care au luat parte numeroase vedete, iar fondurile strânse au fost donate către The Gathering for Justice, o fundație de egalitate socială pe care a înființat-o în 2005.

harry belafonte

Harry Belafonte, pe numele real Harold George Bellanfanti Jr., s-a născut la New York, în Harlem, la 1 martie 1927 și și-a petrecut anii tinereții jonglând între SUA și țara natală a mamei lui, Jamaica. Tatăl lui provenea din Martinica și era alb.

Harry Belafonte, alături de Tony Curtis

Born Harold George Bellanfanti Jr. in Harlem, New York on March 1, 1927, Belafonte spent his youth shuffling between the city and his mother’s native Jamaica (his father was from Martinique, and he had two White grandparents).

Mama ne-a dus în Jamaica deoarece era mai ușor să crești un copil într-un sat din Jamaica decât pe străzile din New York. După o scurtă perioadă petrecută în Marina americană, Harry Belafonte s-a împrietenit cu Paul Robeson, cel care i-a devenit mai târziu mentor și și-a început cariera de cântăreț în 1949, după ce își croise un drum spre scena artistică new-yorkeză.

La început, Belafonte a abordat jazz-ul, apoi a virat către pop și a început să cânte folk în anii 50. De atunci, steaua lui s-a aflat într-o continuă ascensiune – și-a lansat primul album muzical în 1954 și s-a lansat și în televiziune, unde a jucat în producții precum Carmen Jones, în care a jucat alături de Dorothy Dandridge. Artistul a câștigat un premiu Tony pentru rolul din musicalul Almanac.

În 1956, a lansat piesa Calypso, cu care a urcat în fruntea clasamentului Billboard și a vândut peste un milion de discuri, ceea ce i-a adus titlul de Regele Calypso.

Foto: Hepta

Related Posts

Milla Jovovich a dat școala copiilor pe Veneția

Celebrul model și actriță Milla Jovovich a înlocuit prima zi de școală a copiilor cu o vacanță la…

Filme și seriale noi de neratat în octombrie pe platformele de streaming

Un documentar despre David Beckham, sezoane noi din serialele tale preferate și multe alte titluri numai bune de…

Filmul lui Beyoncé: 6-7 milioane de dolari, doar în prima zi de presales

Filmul turneului Renaissance, susținut de Beyoncé, are deja estimări pentru presales care depășesc 6 milioane de dolari. Iar…

Dramatica poveste de viață a lui Michele Morrone, vedeta din 365 Days

Michele Morrone, actorul care a frânt inimile celor care au urmărit drama erotică 365 Days de pe Netflix,…

Doctorul din Social Media

La 36 de ani, Alexandra Mircea este cel mai urmărit medic dentist român din social media. Clipurile video…

Actrița Anya Taylor-Joy, mireasă la Veneția

Actrița Anya Taylor-Joy (27 de ani) s-a căsătorit zilele acestea la Veneția cu logodnicul ei, muzicianul Malcolm MacRae…

PLOOM X: DESIGN ELEGANT, EXPERIENȚĂ UNICĂ, GUST AUTENTIC

Ploom X, cel mai nou produs din portofoliul JTI România, vine pe piață cu o experiență unică a…

Dezvăluirile intime ale lui David Beckham, într-un documentar pe Netflix

Cele mai intime amănunte din viața fostului fotbalist britanic David Beckham (48 de ani) vor fi dezvăluite într-un…

Mădălina Ghenea, apariție strălucitoare la Scala din Milano

Mădălina Ghenea a avut o apariție marcantă la Teatrul Scala din Milano, la gala CNMI Sustainable Fashion Awards…

Horoscopul săptămânii 2-8 octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în perioada…