Suntem mereu în căutarea momentelor care să ne producă o stare de bine. Prin orice lucru mic pe care îl facem ne dorim să simțim bucurie, bunăstare, bună dispoziție. Dar oare înțelegem cu adevărat care este povestea pe care mintea noastră chiar o crede când vine vorba despre fericire? Ne explică psiholog dr. Raluca Anton.

Aș vrea să vă las mai jos câteva rânduri, care sper să vă ofere niște semne de întrebare cu privire la modul în care investiți, fiecare dintre voi, în bunăstarea voastră. Întâi de toate, merită menționat Martin Seligman, el fiind cel care a pus pe foaie unele dintre cele mai valoroase studii din psihologie când vine vorba despre fericire. Practic, a urmărit care sunt acele lucruri pe care oamenii care se declară a fi fericiți le fac și a descoperit câteva aspecte interesante:

Întâi de toate, pare-se că persoanele care se declară a fi mulțumite de propria viață sunt îndreptate înspre a avea grijă de relațiile lor apropiate, conștientizează faptul că au nevoie să investească în acest concept de „împreună”. De ce se întâmplă ca aceste persoane să simtă fericire? Pentru că rar fericirea poate fi simțită în singurătate.

fericirea

Până și în momentul în care simțim că am realizat ceva pe cont propriu apare automat impulsul de a împărtăși cu ceilalți reușita noastră. Ca să nu mai vorbim de semnificația puternică a sănătății relațiilor de cuplu, de prietenie, de colegialitate. Știm deja din știință că investiția în aceste relații nu aduce doar bunăstare emoțională, dar și sănătate fizică (se pare că trăim cu câțiva ani mai mult dacă ne desfășurăm viața într-un cadru relațional sănătos).

Investiția în dezvoltarea propriei persoane sau spiritualitatea. Altfel spus, grija față de laturile mai puțin practice ale vieții de zi cu zi reprezintă o componentă esențială a stării de bine. Dovedit este că, dacă avem această intenție de investiție în creșterea noastră emoțională și culturală, prin ceea ce citim, prin evenimentele la care participăm, prin cursurile pe care le parcurgem, prin călătoriile pe care le facem, noi ne evaluăm propria viață ca fiind una în care fericirea se simte, de multe ori, la ea acasă.

Ultimul punct este și cel care îmi place mie cel mai mult: a ne privi viața făcând parte dintr-un șir de vieți. A ne uita la faptul că anii pe care îi petrecem aici, conștienți sunt niște ani care au venit ca o consecință a unor alte vieți, și că ne urmează alte existențe care ne duc povestea mai departe. Generativitate se numește acest concept și se referă la abilitatea noastră de a ne conecta cu generațiile anterioare, dar și cu cele viitoare, prin prisma poveștilor noastre de viață și a mesajelor care călătoresc în timp. Odată cu plecarea noastră, rămân poveștile despre noi și mesajele cele mai importante pe care le-am transmis celor din jurul nostru, iar grija față de acestea ne oferă un sens al călătoriei noastre și are un puternic impact asupra stării de bine.

Ce poți face acum?

Iată un mic exercițiu: Imaginează-ți o masă de Crăciun la care participă copiii tăi, care sunt în vârstă, și nepoții tăi, poate și niște strănepoți mici prin preajmă. Tu nu mai ești fizic alături de ei, iar ei încep să povestească despre tine cu zâmbetul pe buze și amintindu-și diverse momente petrecute împreună. Ce crezi că spun ei despre tine? Cum crezi că ai rămas în amintirea lor? Care sunt mesajele pe care le-ai transmis și care îi ajută și pe ei în existența lor?

Pornind doar de la aceste răspunsuri poți construi deja o filosofie de viață, un sens (3) poți să îți dai seama care sunt domeniile din viața ta în care vrei să investești (2) și poți să vezi care sunt oamenii care ai vrea să te însoțească în această călătorie (1).

Nu mai aștepta! Fericirea poate fi aici și tu să nu o vezi!

Raluca Anton – @raluca_anton – este psihoterapeut principal format în știinta relațiilor. Munca pe care o desfășoară zilnic este pentru a construi comunități mai sănătoase din punct de vedere relațional. Pe Raluca o puteți urmări în fiecare miercuri de la 20:00 la Love Is Fun but … Complicated, pe Facebook-ul A List Magazine.

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts