A List Magazine ∙ April 14, 2022 ∙ 3 min read

Peste două milioane de copii au fugit din calea războiului din Ucraina (în alte state), mulți dintre ei fără apărare și expuși unor riscuri teribile precum traficul de persoane sau diferite forme de exploatare. Aceasta a fost una dintre cele mai importante tematici abordate zilele acestea la Strasbourg. 

Activă și implicată în criza refugiaților din Ucraina și în munca de voluntariat și comunicare cu această instituție europeană, Oana Tache a răspuns invitației Biroului Parlamentului European în România de a fi prezentă la această sesiune plenară. Aici a stat de vorbă cu europarlamentari români și europeni despre situația milioanelor de copii și tineri care au fugit din calea războiului.

Ce măsuri a luat Parlamentul European

În privința măsurilor luate, Parlamentul European a solicitat crearea unor pasaje sigure pentru copiii care se refugiază din Ucraina și furnizarea ajutorului imediat al celor strămutați intern sau incapabili să părăsească zonele de conflict, după cum informează Oana Tache. 

Misiunea Uniunii Europene este să se asigure, așa cum spunea și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care am avut onoarea să mă reîntâlnesc și să dialoghez în acest context, că fiecare copil are dreptul de a fi protejat de violență, exploatare și abuz. Este necesară înregistrarea copiilor și tinerilor care ajung în spațiul european pentru a-i feri de trafic sau adopții ilegale. 

De asemenea, atât pentru copiii vulnerabili pentru care ar trebui numiți imediat tutori, cât și ceilalți tineri, este necesar accesul la educație și la serviciile de sănătate în țările gazdă”, a declarat fosta VJ-iță MTV și reporter PRO TV, actualmente voluntar european și producător de conținut. 

În opinia ei, solidaritatea globală, unitatea blocului comunitar european și implicarea directă a fiecăruia dintre noi rămân singurele variante atunci când vorbim despre aceste consecințe de lungă durată și impredictibile, ale unui război care afectează generații întregi, mai ales pe copiii și tinerii implicați direct sau indirect. 

Cu adevărat am simțit și trăit măsura acestor lucruri atunci când am avut ocazia și am putut să găzduiesc o tânără de 25 de ani din Kiev. Timp de 5 zile m-a întrebat din oră în oră dacă e în siguranță în România și dacă poate ieși liberă pe stradă. Frica, teroarea, nesiguranța o împietreau. Și e de înțeles după ce îți lași toate rudele într-un subsol ca să te salvezi. 

Tocmai de aceea, în situații de acest gen cred că noi, cei mai privilegiați, trebuie să acționăm și să contribuim pentru că nu e numai despre Ucraina. E despre noi toți. Și tot noi suntem cei care împreună putem schimba viitorul Europei și putem pune umărul pentru a susține Pactul Verde European, digitalizarea, mecanismele de redresare și reziliență și, cel mai important, pacea”, mai spune Oana. 

Related Posts

Lindsay Lohan, primele poze însărcinată

Actrița Lindsay Lohan s-a lăsat surprinsă de camera foto într-una dintre cele mai emoționante ipostaze din viața unei…

De ce să alegi o vacanță într-o croazieră? Iată avantajele!

Dacă ești adeptul unei vacanțe în care totul este organizat și aranjat, iar nu nu trebuie decât sa…

Cel mai nou și surprinzător cuplu din showbiz: Bill Murray și Kelis

Un nou cuplu de vedete apare pe firmament: cel format din actorul Bill Murray (72 de ani) și…

Ultimul mesaj transmis de Stephan Pelger, înainte de a se sinucide

Stephan Pelger a fost găsit decedat astăzi, în propria locuință. Un vecin a fost cel care a anunțat…

Evoluție, inovație, momente împreună – IQOS promite o experiență revoluționară la TIFF

Mâine începe Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ocazie cu care IQOS își invită publicul la un eveniment…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, am făcut o selecție a lucrurilor care ne-au atras atenția. Iată noutățile acestei perioade….

Idei de cadouri pentru cei care adoră croazierele

Fie că vrei să surprinzi persoana care merge în croazieră, fie că vrei să revii din vacanță cu…

Cum arată Joaquin Phoenix în rolul lui Napoleon

La 23 de ani de la ultima lor colaborare pe marile ecrane, pentru producția ”Gladiator”, Joaquin Phoenix și…

Mădălina Ghenea își susține iubitul din tribune, la Roland Garros

Mădălina Ghenea (35 de ani) și-a susținut (presupusul) nou iubit din tribune, la turneul de tenis Roland Garros,…

„Romeo şi Julieta” revine după o pauză de trei ani pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Veștile bune circulă repede. Pe 9 şi 10 iunie, de la ora 18.30, Opera Națională București anunță reluarea…