Alina Aliman ∙ June 5, 2023 ∙ 10 min read

Pe Sabrina am întâlnit-o în urmă cu câțiva ani când, alături de o prietenă, deschisese o afacere cu cosmetice naturale. Și m-a impresionat, încă de atunci, hotărârea și perseverența de care dădea dovadă. Apoi am fost fericită când am văzut că a deschis Avocadoo, un restaurant parcă special croit pentru mine (un meniu bazat pe avocado – ce-ar putea mai mult să-și dorească o vegetariană?). Am stat cu Sabrina de vorbă despre antreprenoriat și… evident, mâncare.

Cum s-a întâmplat, cum a fost parcursul tău profesional, cum ai ajuns să lucrezi în industria aceasta a ospitalității? De când faci asta ca un full time job?

Am cochetat cu antreprenoriatul încă din facultate, și chiar atunci am avut primul meu contact cu lumea business-ului. Nu pot să spun că am fost întotdeauna atrasă de zona ospitalității, însă în momentul în care m-am mutat înapoi în România, după ce am finalizat studiile la Paris, am început să simt intens nevoia de mâncare sănătoasă și gustoasă, și am realizat că acest lucru lipsește de pe piața din București. Absolut tot ceea ce am făcut în zona de business are un accent personal foarte puternic, și pleacă dintr-o nevoie și credință de-a mea personală, element important pentru a reuși și a avea energia de a continua chiar și atunci când este greu. Din momentul în care m-am întors în țară, până când am început să lucrez la proiectul Avocadoo, au trecut 5 ani în care am creat, alături de partenerele mele, două alte brand-uri de la zero, care au crescut frumos și care au fost, în viziunea mea, cel mai de preț „masterat” pe care l-am făcut. Cred foarte tare în timing-ul lucrurilor, așadar, după această experiență de învățare accelerată în lumea business-ului real, nu cel despre care înveți la școală, am simțit că este momentul și că sunt pregătită să deschid Avocadoo, acest proiect cu mult suflet și extraordinar de drag mie, care astăzi are trei locații în București, și care pregătește în jur de 1.500 porții de mâncare zilnic. Sărbătorim 4 ani de când s-a deschis prima locație Avocadoo, în Băneasa Shopping City, cu o coadă lungă de oameni curioși să ne cunoască, care astăzi ne sunt clienți loiali. 

Timpul meu este alocat în continuare în principal acestui proiect și dezvoltării sale, însă recent, am continuat drumul meu lung de ambiții antreprenoriale, și am lansat alături de o bună prietenă și parteneră, Moon and Chapel, un nou business în total alt domeniu care ne ocupă mult timp și energie și de care suntem extraordinar de mândre.

Care au fost cele mai fericite momente & cele în care ai crezut că o să renunți, că o să te apuci de altceva?

Acești 4 ani au fost plini de evenimente și sărbători. Am dansat și am cântat efectiv la deschiderea fiecărei locații. Am lansat, recent, un nou sub-brand, Avokidoo, un meniu de mâncare bazat pe avocado, pentru copii, care a fost primit extraordinar de bine. Am construit apoi un nou loc de joacă mindful pentru copii, unde organizăm și evenimente și workshop-uri, cum ar fi yoga și respirație, workshop-uri de fotografie, desen etc. Toate aceste momente sunt extraordinar de fericite, dar mărturisesc că nimic nu este mai minunat ca atunci când intru în locația Avocadoo 2, care este un restaurant mare, cu zonă de dine-in, și îl găsesc plin de clienți și zumzet și râs și voie bună. 

Nu exclud niciodată ideea de a mă apuca de încă ceva, mintea mea este extrem de curioasă și analitică și caută mereu noi idei de business, însă asta nu înseamnă că Avocadoo nu va continua să crească frumos și cu suflet mai departe. 

Care-i cel mai dificil lucru atunci când conduci un restaurant?

Avem standarde foarte înalte și o misiune foarte clară de a prepara mâncare sănătoasă și extraordinar de gustoasă pentru cât mai mulți oameni. Menținerea acestor standarde, pe măsură ce creștem și deschidem mai multe locații, este focusul nostru principal și una din cele mai dificile încercări. Sunt extraordinar de recunoscătoare pentru oamenii minunați care fac parte din povestea Avocadoo și care muncesc constant ca acest brand să crească și să livreze aceeași calitate, constant. Împart atât momentele fericite, cât și cele dificile, cu o echipă absolut excelentă, care a devenit în timp ca o familie, iar acest sentiment de suport și sprijin face ca orice încercare să fie depășită mult mai ușor. 
După părerea ta, care sunt acele caracteristici pe care trebuie să le aibă cineva când intră într-un astfel de domeniu de activitate?

Antreprenoriatul are nevoie de multă creativitate, adaptabilitate și, mai ales, o doză sănătoasă de nebunie. 🙂 
Ai călătorit mult, ai văzut o mulțime de restaurante în alte țări. Povestește-ne de cea mai cool experiență de care ai avut parte.

Călătoresc ori de câte ori am ocazia, este o modalitate foarte bună pentru mine de a afla mereu ultimele noutăți în materie de trenduri și de a veni constant cu idei noi pentru Avocadoo. 

Răspund la întrebările acestui interviu în timp ce sunt într-o bine meritată vacanță, într-unul din locurile mele preferate, hotelul Forestis din Dolomiți, așa că mi se pare absolut firesc să vorbesc despre această experiență cu totul și cu totul aparte. Acest hotel face parte dintr-un nou curent de business-uri cu suflet, cum îmi place mie să le numesc, al căror scop nu este doar profitul și care au ca fundație respectul pentru clienți și pentru natură. Designul hotelului este cu adevărat uimitor, însă ce mă impresionează de fiecare dată este simplitatea și minimalismul designului și cum fiecare linie arhitecturală este menită să ghideze privirea către exterior, către natura absolut maiestoasă care înconjoară hotelul. Mâncarea este de asemenea uimitoare, dar fiecare preparat este de fapt o odă naturii și ingredientelor locale ale acestei zone. Ce mi-a câștigat adevărat inima nu sunt premiile pentru design sau gastronomie ale acestui loc, ci faptul că scopul final al acestui hotel este de a ne readuce mai aproape de natură și de noi înșine. 

Realizez acum că, din toate lucrurile și locurile explorate, cel mai adânc mi s-au întipărit în suflet cele care m-au ajutat să mă opresc din ritmul firesc și să mă bucur cu adevărat de ceea ce mi se oferă, de oamenii din jurul meu și de momentul trăit împreună. Locurile cu suflet, create în așa fel încât să ne readucă înapoi în prezent și mai aproape de noi înșine și de lucrurile care contează cu adevărat, cu o puternică responsabilitate socială și mai ales față de planetă sunt cele care, în opinia mea, vor crește și se vor bucura de din ce în ce mai mult succes în viitor. Odată cu acest nou fel de a gândi ca societate, cred cu tărie că vor apărea modele de business mult mai sustenabile și cu suflet.

Oamenii caută acum locuri instagramabile, uneori chiar în defavoarea experienței în sine. Cât crezi că ajută social media, cât strică în domeniul tău de activitate? De ce?

Cred că fiecare persoană este liberă să decidă felul în care vrea să își petreacă timpul liber și să se bucure de momentele și locurile speciale. Observ din ce în ce mai mult o reîntoarcere către substanță, către lucrurile care contează cu adevărat și îmi place să cred că acest „trend” va continua să crească. Îmi place să împărtășesc lucrurile care mă fac fericită sau care mă impresionează cu oamenii din jurul meu, și cred că social media ne ajută foarte mult din acest punct de vedere. Este doar la latitudinea noastră cum folosim fiecare aceste unelte digitale, și lucrurile pe care le „promovăm” mai departe. 

Succesul business-ului nostru se datorează în mare măsură rețelelor de social media, și faptului că oamenii au dorit să împărtășească celor dragi ultima lor descoperire în materie de mâncare gustoasă și sănătoasă. Avocadoo a devenit într-adevăr un loc instagramabil, cu produse frumoase și colorate și mă bucură enorm să văd crescând interesul clienților noștri pentru acest tip de mâncare și stil de viață. 

Dacă ai putea să aduci pe orice bucătar din lume să creeze un meniu pentru restaurantul tău, pe cine ai solicita? De ce?

În ultimul an am avut 3 vacanțe culinare la Copenhaga și de fiecare dată am fost uimită de această capitală gourmet a lumii. Aceste vizite m-au îndemnat să încep o serie de pop-up brunches cu chefi cunoscuți din lume, și primul eveniment de acest fel alături de Mati Pichci, fost chef la Atelier September din Copenhaga și actual cofondator al Psyche Café; a fost o mare reușită. Tot alături de acesta urmează să lansăm un meniu sezonier de vară, care va fi disponibil în toate cele trei locații Avocadoo începând din iunie. Deși poate ușor clișeu, experiența culinară de la Noma, votat ani de zile cel mai bun restaurant din lume, este una care m-a marcat profund, și mărturisesc că un vis de al meu ar fi să văd cum ar arată un meniu Avocadoo sub direcția culinară a lui Rene Redzepi. 

Ai mai făcut și alte business-uri înainte de acesta? Și dacă da, ce-ai învățat din succesul (sau eșecul lor)?

Da, și așa cum spuneam și mai sus, experiența acestor business-uri a fost pentru mine cea mai de preț școală. Am învățat că funcționez cel mai bine în business alături de un partener complementar mie. Am învățat că parteneriatele sunt și ele niște relații sensibile și că trebuie să le prețuiești și să le tratezi cu respect.

Am învățat că intuiția mă ghidează de cele mai multe ori cel mai bine. Am învățat că logica ajunge mereu la aceleași concluzii ca și intuiția, doar că mai încet. 

Am învățat că, atunci când cred din tot sufletul în ceva, nimic nu mă poate opri. Am învățat să cred în mine. Am învățat să am încredere în oameni. Am învățat că nu pot face totul singură și să cer ajutor. 

Am învățat să mă adaptez și să îmbrățișez schimbarea. Am învățat că nimic nu este pentru totdeauna și să mă bucur de fiecare moment. 

În telefonul tău vom găsi…

Predominant poze cu Winnie, cățelușa mea Labradoodle, pe care o iubesc nespus. 

Despre tine nu știm că…

Deși extrem de pasionată de mâncare, nu știu să gătesc.  

Despre dorințe și despre….

Ce nu-ți lipsește ție, niciodată, din frigider? Un shot de ghimbir și turmeric de la Avocadoo.

Care-i filmul de cooking de care ai fost obsedată? Ratatouille.

Țara în care ai deschide un restaurant (în afară de România)? În multe țări, însă m-aș vedea locui probabil doar în Paris. 

Desertul tău preferat este… Un tiramisu de la Bar Giornale din München, împărțit cu iubitul meu. 

Îți doreai (când erai mică) să devii… designer vestimentar.

O găsim pe Sabina și business-urile conduse de ea pe Instagram: @sabrinamarinescu, @helloavocadoo, @helloavokidoo, @moonchapel

Foto: arhiva personală.

Articol publicat în A List Magazine (nr 26).

Related Posts

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…

Jon Bon Jovi își recunoaște infidelitatea față de soția sa, cu care e căsătorit de 34 de ani

Jon Bon Jovi (62 de ani) și soția lui, Dorothea, sunt căsătoriți de 34 de ani și se…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Prinții de Wales, William și Catherine, sărbătoresc ziua mezinului lor, Louis

Louis, cel mai mic dintre copiii Prinților de Wales, William și Catherine, împlinește azi șase ani. O fotografie…

Irina Shayk dezvăluie rutina ei de skincare, cu metode moștenite de la mama ei

Irina Shaik (38 de ani) este una dintre cele mai râvnite femei din lume și totodată una dintre…

Două producții românești, selectate la Festivalul de Film de la Cannes

”Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, și documentarul ”NASTY”, despre viața și cariera…