A List Magazine ∙ June 5, 2023 ∙ 4 min read

Echipa națională de fotbal a României, absentă de ani buni de la turneele finale, începe în primăvară campania de calificare pentru Campionatul European 2024. Cu un selecționer, Edi Iordănescu (da, fiul fostului selecționer, Anghel Iordănescu), care se declară optimist. Vom auzi mai des imnul României pe stadioane?

Turneul final al Campionatului European Euro 2024 are loc în Germania între 14 iunie și 14 iulie 2024. Finala va avea loc pe 14 iulie la Berlin. România joacă în calificările pentru Euro 2024 între 25 martie și 21 noiembrie 2023.

După o absență de decenii de la Cupa Mondială la fotbal și după 7 ani de la ultima prezență la un Campionat European, echipa națională a României încearcă în acest an să obțină o mult-dorită calificare la turneul final Euro 2024, care va avea loc în Germania.

Vocile sunt împărțite. Unii spun că avem adversari ușori, alții spun că naționala noastră nu mai are valoarea de altădată și ne va fi extrem de greu să ne luptăm și cu echipele considerate până nu demult mici.

Adversarele României din preliminariile Euro 2024, care încep în martie 2023, sunt Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra. Evident, cel mai valoros adversar este Elveția, echipă care a și fost prezentă la recenta Cupă Mondială din decembrie. În Qatar, Elveția a învins pe Camerun (1-0) și Serbia (3-2), a pierdut la limită cu Brazilia (0-1) și a ajuns în optimile de finală, unde a fost eliminată de Portugalia. Iar antrenorul echipei României, Edward Iordănescu, fiul fostului selecționer Anghel Iordănescu, s-a deplasat special în Qatar tocmai pentru a urmări Elveția și pentru a cunoaște cel mai bine principalul nostru adversar.

Edi Iordănescu recunoaște că Elveția are șanse de calificare mai mari decât România. „Pentru mine, a fost o oportunitate să-i văd la lucru. Mi s-au confirmat multe lucruri pe care le știam, din păcate, despre valoarea lor ridicată. Trebuie să înțelegem bine statutul nostru și să ne cunoaștem adversarii. Dacă îți propui locul 2, este posibil să-l scapi și pe acela. Trebuie să fim realiști și să spunem că Elveția este, clar, favorita grupei. E o națională omogenă, obișnuită cu turneele finale. E o echipă matură în joc, stăpână pe ea. La fiecare turneu final, ei sunt acolo. Au lăsat acasă Italia, în Liga Națiunilor au reușit să învingă Spania, Portugalia, sunt lucruri care ne pun în gardă”, spune destul de îngrijorat selecționerul României.

Edi Iordănescu rămâne totuși optimist și crede în șansele de calificare ale echipei României. „Trebuie să avem încredere în potențialul nostru și sper ca băieții să-mi dea suficiente argumente ca să avem din ce în ce mai multă speranță pe viitor. De departe, Elveția stă cel mai bine pe hârtie din grupa noastră. Israel are și ea jucători cu calitate, echipele lor locale sunt angrenate în cupele europene. Kosovo vine foarte tare din urmă, îi oferim mai puțină atenție decât ar trebui. Au jucători care evoluează la un nivel foarte bun. Dar și noi avem jucători valoroși și sunt convins că putem să fim o echipă care să spere îndreptățit la calificare”, mai spune Iordănescu.

Antrenorul echipei naționale adaugă însă că jucătorii au nevoie de suport din partea publicului și că trebuie încurajați. „Știu că mulți sunt dezamăgiți de ultimele rezultate. Dar avem nevoie de sprijin și să-i simțim pe suporteri alături de noi. Împreună putem reconstrui și deveni o echipă care să aducă rezultate bune și bucurie suporterilor, sper să fim uniți și să reușim”, conchide Edi Iordănescu.

L-am rugat, în încheiere, pe Iordănescu să ne spună o părere și despre Argentina și despre vedeta campioanei mondiale, Messi. „A fost o încununare nu numai a acestei ultime perioade din cariera lui, ci a întregii sale activități. Un jucator fenomenal. Era unicul trofeu care îi lipsea și și-l dorea enorm. Este momentul lui Messi, este momentul Argentinei, au câștigat meritat titlul mondial, iar acea finală dramatică va rămâne în istorie”.

Edward Iordănescu are 44 de ani, este fiul fostului selecționer Anghel Iordănescu, cel mai titrat antrenor din istoria fotbalului românesc. Eduard a jucat la Focșani, Vaslui, Petrolul, Rapid, Steaua. A antrenat, printre altele, cluburi ca TSKA Sofia, Astra, Gaz Metan, CFR și FCSB. Din ianuarie 2022, Iordănescu este selecționerul echipei naționale de fotbal a României.

Text de Andrei Nourescu. 

Articol publicat în A List Magzine (nr 26).

Related Posts

PLOOM X: DESIGN ELEGANT, EXPERIENȚĂ UNICĂ, GUST AUTENTIC

Ploom X, cel mai nou produs din portofoliul JTI România, vine pe piață cu o experiență unică a…

Dezvăluirile intime ale lui David Beckham, într-un documentar pe Netflix

Cele mai intime amănunte din viața fostului fotbalist britanic David Beckham (48 de ani) vor fi dezvăluite într-un…

Mădălina Ghenea, apariție strălucitoare la Scala din Milano

Mădălina Ghenea a avut o apariție marcantă la Teatrul Scala din Milano, la gala CNMI Sustainable Fashion Awards…

Horoscopul săptămânii 2-8 octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în perioada…

Un festival de creație: începe DIPLOMA Show 2023

Ediția a X-a va prezenta 130 de lucrări publicului larg la Combinatul Fondului Plastic și va avea o…

Toamna aceasta călătorești cu stil datorită beneficiilor din platforma Visa Premium!

Bucură-te de curse exclusiviste BlackCab în drumul spre aeroport, de reduceri la tarifele saloanelor de înfrumusețare, de prețuri…

Horoscopul lunii octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica ne aduce previziunile astrologice ale lunii octombrie 2023. Pe Tauri îi așteaptă schimbări la locul…

Dieta Okinawa – 5 principii pentru a trăi mai mult și mai sănătos

Dieta Okinawa cuprinde principiile de viață și de alimentație ale locuitorilor din arhipelagul Okinawa, Japonia, unii dintre cei…

Cel mai nou film al lui Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon, se vede prima oară la Les Films de Cannes à Bucarest (20 – 29 octombrie)

Leonardo DiCaprio și Robert de Niro joacă în filmul eveniment al lui Martin Scorsese, Killers of the Flower…

„AI-ul va produce democratizarea design-ului”, spune Julio Obelleiro, manager agenție de tehnologie inovativă 

„AI-ul va produce democratizarea design-ului”, spune Julio Obelleiro, manager agenție de tehnologie inovativă  „AI lucrează precum oamenii. Oamenii…