A List Magazine ∙ June 5, 2023 ∙ 11 min read

WAGS, în traducere, neveste și prietene, altfel spus femeile care strălucesc în umbra starurilor din lumea sportului.

La începutul anilor 2000, o nouă sintagmă ocupa prima pagină a publicațiilor mondene și de lifestyle – WAGs. Adică Wifes and Girlfriends – neveste și prietene. Titulatura a fost dată de presa engleză partenerelor fotbaliștilor din echipa națională de fotbal a Angliei, care participa la Campionatul Mondial 2006 din Germania. Atunci, statutul de vedete în adevăratul sens al cuvântului al generației de aur a fotbalului englez a luat o asemenea amploare, încât acesta s-a extins și către jumătățile lor mai bune, soțiile și prietenele lor, care atrăgeau atenția la fel de mult din tribune pe cum o exercitau fotbaliștii în teren. Tiparul de WAG clasic implica, în primul rând, frumusețe și sex-appeal, capital de popularitate deja existent, dar nu e un element obligatoriu, pentru că acesta se obține automat prim prisma relației cu vedeta sportivă în sine, dorința de faimă și de atenție. De cele mai multe ori, sportivii își alegeau partenere care erau modele, actrițe sau cântărețe, mai rar ele însele sportive, dar toate aveau ca numitor comun: frumusețea și sex-appeal-ul.

Termenul de WAG, amuzant inițial și folosit cu multă generozitate de presă, și-a atras critici câțiva ani mai târziu, când Comisia pentru egalitate și drepturile omului a catalogat sintagma drept sexistă și ofensatoare pentru femei, deoarece era folosită într-o notă condescendentă în cel mai bun și caz și insinua că singura calitate a acestor WAGS era doar faptul că ar fi pus mâna pe un bărbat celebru și bogat, iar ele veneau la masă doar cu frumusețea și cu sex-appealul și singura lor grijă ar fi fost să „dea bine” la brațul bărbatului puternic și potent financiar și să se ocupe de shopping și de redecorat case. Iată că istoria a constrazis definiția termenului de WAG și, în multe cazuri, partenerele celebrităților sportive se bucurau deja de capital de popularitate sau și-au ajuns din urmă jumătățile și au arătat că sunt mai mult decât niște femei frumoase și sexy – s-au lansat în afaceri și și-au construit imperii – finanțate, ce-i drept, de cele mai multe ori, tot din banii acelorași parteneri. În alte cazuri, acestea au rămas doar… frumoase, fără să-și depășească condiția de apariție exotică în tribune.

Una dintre WAG-urile originale…

… a fost Victoria Beckham, căsătorită cu starul fotbalului englez, David Beckham. Victoria este un exemplu atipic, deoarece ea dispunea deja de faimă când l-a cunoscut pe Beckham. Victoria Beckham, născută Addams, a fost componenta trupei Spice Girls, iar cuplul pe care l-a facut cu băiatul de aur din fotbal a declanșat o sinergie nemaivăzută. Două vedete din domenii diferite, dar la fel de atrăgătoare, și-au unit destinele și atrag ca un magnet și astăzi atenția, oriunde s-ar duce și orice ar face. După ce a renunțat la muzică, Victoria și-a îndreptat toată energia și atenția către modă și și-a clădit un imperiu în fashion. Dar n-a scăpat nici ea de sintagma de WAG în „epoca de aur” a fotbalului englez.

În 2006, alături de Cheryl Cole, componenta trupei Girls Aloud, căsătorită cu fotbalistul Ashley Cole, Victoria Beckham juca în tribune, iar soțul ei, pe terenul de fotbal. Nevestele fotbaliștilor aveau apariții sexy și provocatoare prin ținutele lor scumpe, cu accesorii pe măsură. Bronzate, coafate, machiate – acestea formau o gașcă selectă, erau urmărite și invidiate în aceeași măsură pentru statutul lor – celebritate, bani, popularitate.

Azi, Victoria Beckham este un nume respectat în lumea modei, grație brandului onomim pe care l-a înființat după ce a renunțat la muzică. Numele ei este echivalent cu rafinamentul subtil și a dovedit că pasiunea ei pentru modă este mai mult decât un moft, iar ținutele ei sexy-stridente din vremea în care era o WAG au fost date uitării. Discretă și elegantă s-ar putea descrie azi și încă îndrăgostită de soțul ei, același de 24 de ani.

Cheryl Cole, omoloaga Victoriei Beckham, n-a avut același noroc în dragoste și nu mai este o WAG de 13 ani. Cheryl Cole, componenta trupei de succes britanice Girls Aloud, s-a căsătorit cu fotbalistul de la Chelsea Ashley Cole, în iulie 2006 și și-au vândut drepturile de publicare a fotografiilor de la nuntă către o publicație mondenă pentru un milion de lire sterline. În februarie 2010, cei doi își anunțau separarea, după ce Cole a recunoscut că a înșelat-o în multiple rânduri pe soția lui. Pe Cheryl a continuat s-o urmărească ghinionul în dragoste, având numai relații eșuate, dar a reușit să rămână relevantă în industria de divertisment, cotinuând cu muzica și cu aparițiile în diverse show-uri de televiziune.

Și Shakira s-ar putea încadra în ingratul termen de WAG – doar a fost căsătorită cu fotbalistiul Gerard Piqué, de care s-a despărțit anul trecut din cauza infidelității sportivului de la FC Barcelona. Shakira este una dintre cele mai mari vedete ale muzicii, dar sintagma n-a iertat-o nici pe ea, cu toate că ar fi ultimul lucru care s-o definească pe cântăreața de origine columbiano-libaneză.

Termenul WAG a inspirat clasamente și reality-show-uri

O WAG veritabilă este Georgina Rodriguez, partenera lui Cristiano Ronaldo, unul dintre cei mai buni fotbaliști ai tuturor timpurilor. Georgina era o fată modestă și săracă atunci când l-a cunoscut pe Cristiano, care a propulsat-o în centrul atenției. Povestea Georginei seamănă cu cea a Cenușăresei. Și-a întâlnit prințul care a salvat-o de la o viață modestă și nefericită și i-a oferit pe o tavă de aur totul – bogăție, faimă și… copii. Georgina nu a vrut niciodată să-și depășească Pygmalionul, adică pe Cristiano, și stă în umbra lui și crește copiii familiei, în timp de fotbalistul încasează onorarii record. Chiar dacă este cunoscută, Georgina pare că nu este mânată de ambiții proprii, iar faptul că stă la brațul celui mai cunoscut fotbalist și că este mama copiilor lui este mai mult decât suficient pentru ea. Totuși, dacă ea n-a dorit celebritatea, celebritatea a venit la ea și, astfel, Georgina s-a ales cu un reality-show pe Netflix, intitulat Yo soy Georgina, în care vedem cum arată viața ei plină de lux. Una dintre calitățile Georginei este însuși faptul că apreciază viața pe care o are, că îmbrățișează cu bucurie tot ceea ce vine bun în calea ei și este fericită să fie casnica de lux pe care și-o dorește partenerul ei, fără să-și ascundă, însă, originile modeste și să se trasforme într-o arivistă ca la carte.

Avem și noi, românii, WAG-urile noastre…

… apărute odată cu nașterea generației de aur din fotbal. Nunțile celebrilor fotbaliști erau adevărate evenimente naționale, tratate pe larg de presă și urmărite ca niște adevărate telenovele de public. Una dintre cele mai cunoscute povești este cea a lui Adrian Mutu și a Alexandrei Dinu – tineri, celebri, frumoși și bogați – întruchiparea în viață reală a personajelor de soap-opera, iar drama  cu care a venit la pachet dragostea a fost gazul de pe focul unui eșec mocnit.

„Ne-am întâlnit și a fost dragoste la prima vedere. Tineri, foarte tineri, eu 21, ea 19! Abia plecasem în Italia, Alexandra rămânea în țară, era greu. Însă relația avansa, așa că am început să ne gândim la căsătorie și, după șase luni, am făcut acest pas. Voiam ca Gică Hagi și soția sa, Marilena, să ne fie nași. Era idolul meu. Au acceptat să ne fie părinți spirituali și în august 2000 ne-am căsătorit. A fost o iubire fulgerătoare, de adolescenți, aș spune chiar de copii. Dacă mă uit înapoi, cred că la această vârstă un bărbat nu e copt, mai are de mâncat mămăligă. Atenție, nu spun că cei care se căsătoresc de tineri nu au șanse să rămână împreună, dar la noi nu a funcționat! Fiecare avea jobul său, eram vedete, simțeam presiune peste tot pe unde mergeam. Presa era după noi, simțeam, așa, ceva ca o senzație de sufocare. Nu jucam, viitorul meu era incert și lucrul ăsta mă apăsa. Relația nu a mers din cauza tinereții”, a scris Mutu, în cartea sa autobiografică „Revenirea din Infern – Povestea neștiută a vieții mele”.

Adrian Mutu era copilul de aur al fotbalului românesc, cel despre care se credea că va călca pe urmele nașului său de cununie, Gică Hagi, iar ea era o actriță în plină ascensiune, a cărei frumusețe angelică fermeca din prima clipă. Dragostea s-a terminat la fel de repede precum a început, iar protaganiștii au tras ponoasele relației lor mulți ani după. Rodul dragostei lor, Mario, a rămas cu mama lui, care nu s-a mai recăsătorit, spre deosebire de fostul ei soț, care a trecut apoi prin numeroase alte relații și alte mariaje și a mai avut trei copii. Alexandra și-a urmat pasiunea pentru viața artistică și s-a mutat în Italia, unde s-a bucurat de diverse reușite în domeniul artistic.

Totusi, mariajul ei eșuat cu Adrian Mutu a lăsat urme adânci, deoarece n-a vorbit niciodată pe larg despre ceea ce a dus la distrugerea relației lor, clădită mai mult pe un vis decât pe realitate.

O altă poveste frumoasă, dar cu final fericit a unei WAG din România este cea dintre Cristi și Adelina Chivu (fostă Elisei). O altă relație desprinsă parcă din filme cu doi tineri frumoși și charismatici – el, căpitanul echipei naționale de fotbal și jucător de succes la echipe străine, ea – jurnalist de sport. S-au cunoscut în 2007, la un concert, iar câteva luni mai târziu, își anunțau logodna. Adelina a renunțat la cariera jurnalistică, a avut o nuntă ca-n povești la Palatul Știrbey și s-au mutat în Italia, unde juca Cristi. Au venit pe lume și fetițele lor, iar povestea lor a continuat să rămână lină și fără obstacole. Adelina s-a adaptat imediat la traiul din Italia, unde trăiește și astăzi alături de soțul ei, în prezent antrenor. S-a lansat și în afaceri la un moemnt dat, în sfera de fashion, dar principala ei preocupare a rămas familia.

Apoi, traseul reușitelor competiționale a fotbalului românesc a cunoscut un declin și a fost direct proporțional cu strălucirea vieții lor private – prezența unor personaje de calitate îndoielnică și pestrițe și-au făcut loc în peisajul monden și la brațul lor, iar relațiilor lor au început să semene mai mult cu niște comedii bulevardiere decât cu telenovelele romantice dulci ca un ceai cu miere. Nu trebuie decât să-i amintim decât pe Cristi Pulhac și pe Andreea Tonciu, pe „Prințul” Cristea (Adrian Cristea) și pe Bianca Drăgușanu.

Nu doar neveste

Gisele Bündchen, unul dintre cele mai de succes modele din lume, este exemplul clasic de WAG care s-a plictisit să fie doar WAG. Măritată în apogeul carierei cu jucătorul de fotbal american Tom Brady, Gisele a renunțat la activitatea ei pentru a se dedica familiei, în timp ce Brady a continuat să joace și să performeze. Când a venit vremea ca el să se retragă și să-și ajute soția cu creșterea copiilor sportivul s-a răzgândit și a revenit în activitatea competițională, lucru ce a înfuriat-o atât de tare pe Gisele, încât a intentat divorț. Modelul pusese pe pauză cariera cu gândul că îi va reveni rândul să strălucească la adevărata ei valoare după ce își va împărți atribuțiile familiale cu soțul ei, dar cum socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, Gisele n-a mai pierdut timpul și a spus pas mariajului. Imediat, a revenit la modelling, a început să călătorească prin lume și să-și trăiască viața de femeie liberă, fără obligații, care nu mai pune pe primul plan aspirațiile partenerului, ci pe ale ei. O familie ce părea perfectă s-a destrămat, dar o femeie ambițioasă și integră a revenit pe firmament. Așadar, relațiile dintre WAGs și fotbaliști par într-adevăr desprinse din povești, dar de aceea se și numesc povești. Realitatea e formată din bune și rele, din ambiții și din orgolii, din aspirații, dragoste, trădare, care toate formează un schimb permanent de raporturi, iar poveștile cu happy-end cu protagoniste WAG pot fi numărate pe degetele de la o mână.

Foto: Hepta.

Articol publicat în A List Magazine (nr.26).

Related Posts

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…

Kate Moss are o relație nepotul lui Bob Marley

La 50 de ani, Kate Moss își trăiește viața din plin. Supermodelul a împlinit în luna ianuarie 50…