Alina Aliman ∙ August 18, 2023 ∙ 7 min read

O țineam minte ca pe fata cu zâmbete largi și ținute superbe. Și am reîntâlnit-o, în urmă cu câțiva ani, într-un loc supercool, unde aveau cea mai bună pizza cu ciuperci din lume (not kiddin’, chiar e favorita mea!). M-am îndrăgostit pe loc de Animaletto și am fost bucuroasă că, de anul trecut, mai am un loc unde să mă văd cu Ioana Vasii, antreprenoarea care conduce aceasta afacere, la Animaletto House.

Cum s-a întâmplat, cum a fost parcursul tău profesional, cum ai ajuns să lucrezi în industria aceasta a ospitalității? De când faci asta ca un full time job?

Pizza made me do it. Serios, totul a început de la pizza. Îmi doream foarte mult un loc în București în care să existe pizza autentică italienească, într-un decor prietenos, unde să găsești atât cocktailuri dar și muzică bună. Un loc în care să mergi relaxat și în care să te simți ca acasă. Un an de zile mai târziu, după mult research și o excursie în Italia în care am făcut cursuri de pizzaiolo, am deschis Animaletto Pizza Bar – primul Pizza Bar din București. Asta se întâmpla în 2016, atunci a început jobul meu full time în industria ospitalității. Anul trecut, după 6 ani, am reușit să deschidem un al doilea loc, Animaletto House. Animaletto House este complet diferit de Animaletto Pizza Bar ca și concept, design, meniu. Fiind la început de drum, este locul pe care mă concentrez mai mult acum și pe care îmi doresc să îl aduc în aceeași zonă de popularitate precum fratele mai mare, pizza barul. Oare asta mă califică pentru două joburi full time? 🙂

Care au fost cele mai fericite momente & cele în care ai crezut că o să renunți, că o să te apuci de altceva?

Momente fericite au fost multe. Poate cele mai frumoase amintiri sunt legate de zilele în care am deschis, clienții care ne-au devenit prieteni, aniversările noastre, team building-uri. Un alt moment extrem de important a fost atunci când Animaletto Pizza Bar a fost inclus în top 50 cele mai bune locuri de pizza din Europa. Suntem în acest clasament de 3 ani și sperăm să rămânem acolo cât mai mult timp. Faptul că am reușit să adunăm această comunitate frumoasă în jurul nostru este lucrul care mă bucură cel mai mult. Ne place să spunem despre noi că suntem o mare familie, iar pizza este cea care ne-a adus împreună. Evident, sunt și momente mai puțin fericite, dar încerc să nu mă concentrez pe ele. Nu am luat niciodată în calcul să renunț, chiar dacă am întâmpinat dificultăți. Am încercat, de fiecare dată, să ne adaptăm, să corectăm ce nu funcționează și să mergem mai departe.

Care-i cel mai dificil lucru atunci când conduci un restaurant?

Aș spune programul prelungit. Acest business funcționează 7 zile din 7. Timpul liber pe care îl aveai înainte se micșorează considerabil. A fost greu pentru mine să accept că zilele de weekend, cele pe care înainte le asociam cu odihna și relaxarea, nu doar că nu mai există, dar devin cele mai aglomerate zile din săptămână. Sau că programul meu nu mai corespunde aproape deloc cu cel al prietenilor mei și, din păcate, ajung să ratez multe momente importante alături de ei. Parte bună, pentru mine, este că sunt în acest business împreună cu fratele meu și compensez pe partea aceasta, petrecând foarte mult timp în familie.

După părerea ta, care sunt acele caracteristici pe care trebuie să le aibă cineva când intră într-un astfel de domeniu de activitate?

În primul rând, motivul corect pentru care ar trebui să începi un business, nu doar în acest domeniu, ar trebui să fie pasiunea. Cred că numai așa poți avea baza stabilă pe care să clădești o afacere de viitor și nu una de sezon sau care urmărește un trend. Mai departe, cu multă răbdare și perseverență, lucrurile vor începe să se contureze frumos, în direcția pe care ți-o dorești. Pe parcurs, mi se pare important să nu uităm să fim atenți la felul în care evoluează lucrurile și oamenii în jurul nostru și să ne adaptăm noilor situații.

Ai călătorit mult, ai văzut o mulțime de restaurante, spații de evenimente, în alte orașe, în alte țări. Povestește-ne de cea mai cool experiență de care ai avut parte, una care te-a impresionat.

Mi-ar fi foarte greu să aleg o singură experiență ținând cont de faptul că ador să descopăr restaurante / baruri atunci când călătoresc. În ultima perioadă m-am concentrat pe Speakeasy Bars în căutările mele. Începând cu tot felul de intrări secrete (prin frigidere, biblioteci, măcelarii etc), parole pe care trebuia să le ghicești singur, cocktailuri servite în diverse recipiente, sau personajele pe care le interpretau cei din staff, toate aceste detalii mi se par fascinante. Deși conceptul este același, fiecare loc în parte are propria poveste, iar experiența ajunge să fie mereu alta.

Oamenii caută acum locuri instagramabile, uneori chiar în defavoarea experienței în sine. Cât crezi că ajută social media, cât strică în domeniul tău de activitate? De ce?

Este important să ne concentrăm pe toate aspectele atunci când ne hotărâm să deschidem un restaurant. Partea estetică joacă un rol substanțial în experiența pe care ne dorim să o oferim clienților. Faptul că un loc este instagramabil poate fi un mare avantaj doar atunci când acoperim celelalte nevoie ale clienților mai întâi (mâncare, băuturi calitative, servicii bune etc) și, un foarte mare dezavantaj atunci când ne bazăm numai pe asta. Pe termen lung, un business nu poate funcționa doar cu atât.

Dacă ai putea să aduci pe orice bucătar din lume să creeze un meniu pentru restaurantul tău, pe cine ai solicita? De ce?

De-a lungul timpului ne-am format o echipă puternică. Avem persoane cu care lucrăm încă de la început, mulți colaboratori cu care ne sfătuim, dar și persoane care s-au alăturat mai târziu și au dovedit, într-un timp mai scurt, că sunt foarte valoroase. Suntem norocoși că ne-am găsit unii pe alții, funcționăm foarte bine în formula asta, prin urmare nu aș schimba nimic. Pentru orice meniu nou sau schimbare pe care ne-o dorim, voi lucra cu exact aceeași echipă, pentru care sunt mai mult decât recunoscătoare.

Ai mai făcut și alte business-uri înainte de acesta? Și dacă da, ce-ai învățat din succesul (sau eșecul lor)?

Am mai avut alte joburi, dar primul business a fost în domeniul acesta. Încerc să învăț în fiecare zi din micile succese sau eșecuri.

În telefonul tău vom găsi… multe poze cu mâncare. 

Despre tine nu știm că… am terminat Facultatea de Drept.

Ce nu-ți lipsește ție, niciodată, din frigider? Apa.

Care-i emisiunea de cooking de care ai fost obsedată? Chef’s Table. În special sezonul despre pizza. 

Țara în care ai deschide un restaurant (în afară de România)? Spania.

Desertul tău preferat este… nu îmi plac dulciurile, din păcate.  

Îți doreai (când erai mică) să devii… notar. 🙂

O găsim pe Ioana și restaurantele conduse de ea pe Instagram la – @ioana.vasii, @animaletto.pizza.bar, @animaletto.house.

Foto: arhiva personală.

Articol publicat în A List Magazine (nr 26).

Related Posts

Nicole Kidman, celebrată de Institutul American de Film

Nicole Kidman (56 de ani) a fost celebrată zilele acestea la Los Angeles de Institutul American de Film,…

Cele mai importante momente din istoria Jocurilor Olimpice

Când și cum au apărut Jocurile Olimpice, care au fost cele mai importante momente ale istoriei? În așteptarea…

De ce ne este greu să renunțăm? Arta de a renunța

Nu e ușor să renunți. Pentru că orice proces de renunțare este un proces de pierdere, iar acesta…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Ioana Borțan, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…