Fie că sunt ficțiuni sau povești inspirate din fapte reale, unele filme rămân în sufletul nostru multă vreme după încheierea genericului de final. Filme care ne emoționează puternic. Și care ne fac să ne punem numeroase întrebări și să tragem concluzii importante. 

Și cum ianuarie este luna în care facem analize, tragem concluzii și ne setăm planuri noi, următoarele titluri, disponibile pe platformele de streaming din România, s-ar putea să îți ofere doza de inspirație de care ai nevoie în 2022. Începem?

Stronger – Disponibil pe Netflix

O dramă emoționantă, cu Jake Gyllenhaal în rolul principal, Stronger este povestea lui Jeff Bauman, un american care, în 2013, în timpul atentatului de la maratonul din Boston, își pierde ambele picioarele. Filmul explorează traumele prin care trece după această tragedie care își schimbă viața la 180 de grade, dar și puterea de a nu renunța la lupta pentru viața sa, o putere pe care o găsește cu dificultate, dar care îl ajută să reziste în cele mai negre momente. 

Rush – Disponibil pe Netflix

O poveste inspirată din fapte reale, mai exact, din celebra rivalitate dintre doi mari piloți de Formula 1, Niki Lauda (Daniel Brühl) și James Hunt (Christ Hemsworth), Rush este o dramă despre ambiție, despre curaj, despre depășirea limitelor chiar și după o tragedie neașteptată. Acțiunea are loc în anii ’70, când competiția dintre cei doi atinge cel mai înalt nivel, o întrecere care duce și la deznodământul nefericit al cursei de la Nürburgring, din 1976, când mașina lui Lauda a luat foc. După un proces de recuperare dureros și anevoios, sportivul revine pe circuit, gata să câștige încă o dată în fața charismaticului James Hunt. 

Everest – Disponibil pe HBO GO

Cu o distribuție care îi include pe Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Josh Brolin, Robin Wright și Keira Knightley, Everest este o poveste despre lupta pentru supraviețuire, despre o călătorie inedită, o expediție pe munte care le împinge limitele la maximum tuturor celor participă la ea. În timpul ascensiunii lor pe Muntele Everest, în condiții extrem de dure, un grup de alpiniști se confruntă cu cea mai periculoasă provocare a vieții lor: o furtună de zăpadă așa cum nu au mai întâlnit până acum.

Wonder – Disponibil pe Netflix

Dacă încă nu ai văzut acest film, pregătește-ți cutia cu șervețele înainte de a-i da play, pentru că sunt șanse foarte mari să începi să plângi la el încă din prima jumătate. Mesajul peliculei este foarte frumos, esența lui fiind surprinsă și de cea mai bună replică din film: „When given a choice between being right and being kind, choose kind.” Wonder îl are în prim-plan pe Auggie Pullman (Jacob Tremblay), un puști cu un chip diferit de cel al celorlalți copii, dar cu o inimă foarte mare. Auggie a crescut într-o familie iubitoare, în care nu a simțit o clipă că este altfel decât alții de vârsta lui, însă realitatea pe care o trăiește odată ce ajunge la școală este cu totul alta. O realitate pe care o schimbă, treptat, datorită bunătății sale. 

Breathe – Disponibil pe Netflix

Un film copleșitor, dar și o poveste de dragoste extrem de frumoasă, inspirată chiar din realitate, Breathe este călătoria Dianei (Claire Foy) și a lui Robin Cavendish (Andrew Garfield), doi oameni care se iubesc enorm, dar care trebuie să lupte cu o boală dificilă. După ce primește un diagnostic dur și află că mai are doar câteva luni, viața lui Robin se schimbă radical. Cu ajutorul lui Claire și cu o voință incredibilă, acesta reușește, în scurt timp, să transforme deznodământul propriului destin. 

The Stanford Prison Experiment – Disponibil pe HBO GO

Un film inspirat de un eveniment psihologic real, care scoată la iveală transformările șocante ale comportamentului uman în funcție de anumite condiții, The Stanford Prison Experiment este genul de poveste ce ne dă de gândit. În 1971, la Universitatea Stanford, profesorul Philip Zimbardo (Billy Crudup) își împarte studenții în două grupuri, prizonieri și gardieni, creând un fel de închisoare pentru ei. Scopul cercetării sale este să analizeze comportamentul abuziv din penitenciare, setea de putere care poate schimba oamenii. Experimentul a fost oprit după câteva zile din cauza rezultatelor șocante: studenții care jucau rolurile gardienilor s-au transformat rapid în adevărați hărțuitori, ajungând să își abuzeze colegii cu care erau prieteni înainte de experiment. 

Unbroken – Disponibil pe Netflix

Ecranizarea volumului Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption, carte scrisă de Laura Hillenbrand, acest film este o adevărată lecție de supraviețuire în timpul uneia dintre cele mai negre perioade din istorie. Unbroken îl are în prim-plan pe Louis Zamperini (Jack O’Connell), atlet olimpic şi aviator american, care, în cel De-al Doilea Război Mondial, ajunge să treacă prin încercări absolut cumplite. După ce avionul său se prăbușește în ocean, Louis reușește să supraviețuiască singur pe apă timp de 47 de zile, după care este luat prizonier pe o insulă japoneză, unde este supus unor umilinţe de nedescris.

Moneyball – Disponibil pe Netflix

Un film despre perseverență și puterea de a-ți depăși propriile limite, Moneyball este povestea lui Billy Beane (Brad Pitt), un fost sportiv, jucător de baseball care nu a reușit niciodată să ajungă la performanța mult visată. După ce se retrage de pe teren, el devine antrenorul unei echipe mici, lipsită de șanse. În scurt timp, acesta începe să aplice o strategie atipică pentru jucătorii lui, ducând echipa pe culmile gloriei.

Foto: outnow.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts