Alina Burlacu ∙ February 2, 2023 ∙ 4 min read

Dincolo de chimie, hobby-uri și alte pasiuni comune, o relație de lungă durată nu e deloc o plimbare prin Paradis. Dacă ți se pare că ești împotmolită într-o etapă dificilă a relației cu partenerul tău, ai nevoie să auzi asta: e doar o fază!

„Cuplurile ar trebui să știe, de la începutul unei relații, că sunt foarte puține situațiile în care viața nu le oferă și lămâi. Este firesc să treceți prin mai multe etape ale legăturii. Unii parteneri trec cu ușurință prin toate etapele unei relații, depășind toate suișurile și coborâșurile împreună și devenind mai puternici. Alte relații eșuează sub presiune, se destramă și partenerii pleacă în direcții diferite”, explică explică Brian Tavizón, psiholog și terapeut de cuplu. 

Exprimarea, empatia și efortul sunt pilonii unei relații, dar să știi nu e același lucru cu să faci. Oamenii de știință au studiat dragostea și au venit cu o listă de 6 etape principale prin care trec majoritatea cuplurilor.

Euforia

Numită și perioada lunii de miere, prima etapă este intensă, nouă, surprinzătoare. Și, din fericire, prin aceste momente trec toate cuplurile la început. Dragostea este pasională și nevoia de a fi împreună este la fel de mare. În ceea ce privește rezultatele științifice, această fază este una a modificărilor biochimice care opresc, la propriu, partea rațională a creierului. Cocktailul de hormoni ai fericirii eliberați în creier – oxitocina, dopamina și endorfinele – sunt vinovatele de schimbarea de comportament. Dar, cum spuneam, este și asta o fază.

Îndrăgostirea să face să ne simțim dependenți de persoana iubită și să ignorăm incompatibilitățile sau orice alte probleme legate de comportamentul partenerului. 

Ce mai spune știința că se întâmplă în creier? Scade activitatea cortexului prefrontal al creierului, zonă care se ocupă de judecata negativă a celorlalți.

Atașamentul

După ce își fac de cap hormonii, intervine partea mai evoluată a creierului: pallidum ventral, regiunea creierului nostru care este legată de sentimentele de atașament, devine mai activă. Rămân doze mari de hormoni ai iubirii, precum oxitocina și vasopresina, dar reintră în activitate și partea rațională a creierului. Cu alte cuvinte încep să se vadă diferențele în dorințe și nevoi, dar deocamdată gândurile sunt către un viitor comun.

Criza

După miere, urmează criza, cu momente de îndoială și negare. Acum încep să conteze, nu doar să fie descoperite diferențele și problemele din cuplu. Lupta pentru putere și control se intensifică, resentimentele încep să apară. Sentimentele de iubire se amestecă cu iritarea, îndoiala și înstrăinarea. Depinde de tine dacă transformi un cocktail într-un medicament amar. Intervine răspunsul biologic la stres. Lupți sau te retragi. Depinde de ce vă leagă și de personalitatea fiecăruia. 

Deziluzia

Vorbeam la început despre un blocaj – cel mai probabil în această etapă ai putea să te simți inconfortabil în cuplu sau chiar să crezi că este sfârșitul. Acum totul este la vedere, joci cu cărțile pe masă, luptele pentru putere nu mai sunt o glumă. De la crizele de isterie, la cele de gelozie la comportamentul pasiv al celor care preferă să nu-și consume energia și resursele emoționale.

Decizia

Teribilul breaking point. E momentul în care decizi dacă aici începe sau se termină totul. Crizele emoționale, fuga de acasă ore întregi pentru a evita partenerul sau chiar mutatul definitiv. E momentul în care începi să activezi mijloacele de autoprotecție: te îndepărtezi conștient, devii indiferentă și, poate, te gândești cum ar fi să o ieie de la capăt cu un alt partener. 

Dragoste și atât

Veștile bune rămân la urmă: dacă decizi să rămâi, tot ce nu te-a distrus te va face mai puternică. Și asta se va întâmpla și cu tine, și cu relația ta. Dacă ai ajuns până aici, relația va fi în cea mai bună și frumoasă formă a ei. Luptele se atenuează, revin relaxarea și râsul. Vei fi capabilă să te redescoperi și să accepți imperfecțiunile tale și pe ale partenerului. Pentru că, deși e un vis frumos, perechea perfectă nu există.

Foto: Hepta.

Related Posts

Linguine cu sos de broccoli și salsiccia. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Cine nu adoră pastele ? Atâtea forme, atâtea rețete, atâtea gusturi. Se pregătesc rapid și se pot combina…

Diane Keaton, despre bărbații din viața ei: Al Pacino, Warren Beatty, Woody Allen și Keanu Reeves

Diane Keaton rememorează fostele ei relații cu nume mari de la Hollywood, printre care se numără Al Pacino,…

Andrea Bocelli își lansează documentarul muzical The Journey: A Music Special From Andrea Bocelli

Celebrul tenor italian Andrea Bocelli (64 de ani) își lansează documentarul muzical The Journey: A Music Special From…

Cozonacul lui Scărlătescu, secretele gustului de sărbătoare

Celebru pentru preparate sale pline de savoare, realizate după rețete tradiționale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale…

Brooke Shields își lansează documentarul autobiografic Pretty Baby

Brooke Shields (57 de ani) urmează trendul vedetelor care își lansează documentare autobiografice, după modelul Selenei Gomez și…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Primăvara vine cu multe noutăți, dintre cele mai variate. Iată ce ne-a atras atenția! Givenchy lansează Gentleman Society, parfumul…

BRD a pregătit un super concurs pentru luna aprilie și te așteaptă și la Half is Free, cu alte surprize

Pentru că primăvara e cel mai bun prilej de reinventare, BRD ți-a pregătit un super concurs în luna…

Spike și Smiley lansează piesa „Copacul”

Spike a lansat o piesă emoționantă, alături de Smiley. „Copacul” este o piesă pop cu influențe hip-hop, care…

Prânz cu redacția A List Magazine

Noi, când muncim, MUNCIM, când ne distrăm, ne DISTRĂM și când mâncăm, pai chiar MÂNCĂM! Redacția A List…

Nepoata Prințesei Diana, Lady Amelia Spencer, s-a căsătorit în Africa de Sud

Lady Amelia Spencer (30 de ani) este una dintre nepoatele Prințesei Diana, fiica fratelui acesteia, Charles Spencer. Lady…