Bianca Sterie ∙ September 9, 2022 ∙ 4 min read

Sfârșitul unei ere: ieri, 8 septembrie, Palatul Buckingham a anunțat că Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a încetat din viață la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral. Vestea a făcut rapid înconjurul lumii și a stârnit extrem de multă tristețe în rândul celor care au cunoscut-o și au apreciat-o pe Regina Elisabeta, a cărei stare de sănătate s-a deteriorat în ultimele zile, imediat după ultimul act public la care a fost prezentă: numirea lui Liz Truss în funcția de prim-ministru al Marii Britanii. Țara va intra într-o perioadă de doliu național, timp în care va avea loc și înmormântarea Reginei la Catedrala Westminster.

Iar pentru cei care își doresc să afle mai multe despre viața și activitatea suveranei, despre toate provocările monarhiei, am pregătit mai jos câteva filme, seriale și documentare disponibile acum pe platformele de streaming.

The Queen – Disponibil pe HBO Max

Nominalizat la Oscarurile din 2007 la șase categorii, inclusiv Cel mai bun film al anului, The Queen este titlul care i-a adus actriței Helen Mirren statueta de aur pentru rolul Reginei Elisabeta a II-a. Regizat de Stephen Frears și scris de Peter Morgan (care este creatorul serialului The Crown), filmul explorează evenimentele petrecute în săptămâna de după moartea Prințesei Diana, reacția Reginei, presiunile din partea publicului, dar și influența noului premier al Marii Britanii, Tony Blair (interpretat de Michael Sheen).

Being the Queen – Disponibil pe Disney+

Având la bază o serie de interviuri cu zeci de oameni care au cunoscut-o personal pe Regina Elisabeta, dar și imagini unice de arhivă, documentarul surprinde un portret intim al celui mai longeviv monarh al Marii Britanii. Being the Queen o surprinde pe Regina Elisabeta în timpul unora dintre cele mai importante și dificile evenimente din istoria domniei sale. 

The Crown – Disponibil pe Netflix

Considerat a fi cel mai bun serial dedicat monarhiei britanice, The Crown urmărește evoluția Reginei Elisabeta a II-a (interpretată, pe rând, de Claire Foy, Olivia Colman și Imelda Staunton) încă din momentul în care a devenit, oficial, moștenitoarea tronului. În cel de-al cincilea sezon al serialului creat de Peter Morgan, care va fi lansat în luna noiembrie, vom vedea cum a arătat monarhia în anii ’90, dar și cum a fost abordată tragedia care a zguduit din temelii familia regală: moartea Prințesei Diana.

The Majestic Life of Queen Elizabeth II – Disponibil pe Netflix

Un documentar complex, The Majestic Life explorează povestea Reginei Elisabeta a II-a, de la moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, până la căsătoria nepotului ei, Prințul William.

The Royal House of Windsor – Disponibil pe Netflix

O miniserie documentară care va mai fi disponibilă pe Netflix până pe 29 septembrie, The Royal House of Windsor analizează istoria dinastiei conducătoare a Marii Britanii, Casa Windsor, din ultimii 100 de ani, începând cu izbucnirea Primului Război Mondial și toate crizele care au urmat. 

Foto: outnow.ch

Related Posts

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…

Kate Moss are o relație nepotul lui Bob Marley

La 50 de ani, Kate Moss își trăiește viața din plin. Supermodelul a împlinit în luna ianuarie 50…