Monica Cismaru ∙ January 17, 2022 ∙ 4 min read

În ianuarie 1971, Coco Chanel se stingea în camera ei de la hotelul Ritz, din Paris. Lumea modei pierdea una dintre figurile marcante, care a pornit de la zero și a creat un imperiu – casa de modă Chanel. Iată câteva producții dedicate vieții enigmaticei creatoare de modă, Coco Chanel.

Coco before Chanel (2008)

coco avant chanel

”Coco avant Chanel” este realizat de Anne Fontaine și ne arată amănunte din copilăria lui Gabrielle Chanel, de când a intrat la internat și până când își începe activitatea de croitoreasă la Paris și îi urmează pașii prin care pune bazele casei de moda. Cea care o interpretează pe Coco Chanel în această producție este Audrey Tautou. Accentul din ”Coco avant Chanel” e pus de regizoarea franceză pe perioada premergătoare atingerii gloriei de către Gabrielle Coco Chanel și ne arată femeia din spatele brandului – mai întâi copilul abandonat și apoi dramele amoroase pe care le-a trăit.

Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009)

Coco Chanel & Igor Stravinsky

Acțiunea din Coco Chanel & Igor Stravinsky se petrece în Parisul anilor 20, când protipendada era cucerită de creațiile lui Coco Chanel și umplea salonul din Rue Cambon, unde erau prezentate creațiile ei rafinate, care puneau în valoare silueta feminină. În spatele glamourului, creatoarea de modă este devastată de moartea iubitului ei, Boy Capel, care decedase într-un accident de mașină în 1919. Coco Chanel îl cunoaște pe compozitorul  Igor Stravinsky și este cucerită pe loc de charisma și de personalitatea artistului, care fugise din calea revoluției din Rusia și se refugiase la Paris. Coco Chanel îl adăpostește pe el și pe soția și copiii lui la Villa de Garches și devine amanta lui. Regizorul Jan Kounen scoate în evdiență legătura pasională dintre cei doi în aceasta redare cinematografica în care rolurile principale sunt interpretate de Anna Mouglalis și de Mads Mikkelsen.

Coco Chanel (2008)

Această producție de televiziune realizată în 2008 a fost aspru criticată și prezintă parcursul lui Gabrielle Chanel – încă din copilărie și până la moarte. La apusul vieții, Coco Chanel rememorează momentele ei de glorie, de decădere, iubirile și întâlnirile provdențiale. Coco Chanel este interpretată de Shirley Mclaine, iar filmul se remarcă prin faptul că aduce în atenție aspecte mai puțin cunoscute din viața celebrei creatoare de modă.

The Return (2013)

coco chanel 2008

Filmul este regizat de Karl Lagerfeld, care a fost director de creație al Casei Chanel, poziție pe care a deținut-o timp de 36 de ani. The Return a fost lansat în cadrul prezentarii colecției Chanel Métiers d’Art 2013/2014 – intitulată Paris-Dallas. Scurtmetrajul prezintă momentul redeschiderii casei Chanel în 1954, la Paris, după exilul elvețian al lui Coco Chanel și insistă pe rolul important jucat de Statele Unite în această revenire. Sub îndrumarea lui Lagerfeld, Geraldine Chaplin intră în pielea lui lui Grande Mademoiselle, cea care vrea să recucerească lumea modei pariziene. Filmul conține și ”interludii” ale unor actori și a altor personalități, cum ar fi Rupert Everett, Anna Mouglalis sau Sam McKnight și punctează momentele esențiale ale istoriei Chanel într-un format comprimat.

Once Upon A Time (2013)

once upon a time

Aceasta este, de asemenea, o producție regizată de Karl Lagerfeld, iar scurtmetrajul este dedicat istoriei din primii ani de existență ai casei Chanel. Coco Chanel este interpretat de această dată de actrița britanică Keira Knightley, una dintre muzele lui Karl Lagerfeld, iar în film mai apar nume precum Clotilde Hesme și modelele Stella Tennant, Lindsey Wixon, Jamie Bochert sau Caroline de Maigret.

Related Posts

Istanbul – un rai al pasionaților de shopping

Cuprinsă de un sentiment nostalgic pentru că săptămâna trecută pe vremea aceasta singurele cuvinte ce îmi traversau mintea…

Kirstie Alley: ”25 de lucruri pe care nu le știați despre mine”

Vestea morții lui Kirstie Alley din cauza cancerului a îndurerat întreaga lume. Actrița se bucura de o popularitate…

TOP 5 CALITĂȚI ALE UNUI COMPLEX REZIDENȚIAL

Ansamblurile noi de locuințe câștigă din ce în ce mai mult teren în fața locuințelor vechi. Românii aflați…

Performance-uri inedite la Festivalul NOVA

Judith State și Radu Dumitriu, Alexandros Raptis și Andrei Cozlac, Bogdan Moroșanu (Rockabella), Felix Deufel și Nikhil Nagaraj…

Kate Middleton, în cea mai îndrăzneață ținută din acest an

Prințesa de Wales a furat din nou privirile la un eveniment monden. Kate a fost întruchiparea perfecțiunii la…

Actrița Kirstie Alley a murit la vârsta de 71 de ani

Actrița Kirstie Alley, cunoscută mai ales datorită seriei de filme Look Who’s Talking (Uite cine vorbește) a murit…

Povestea continuă cu un nou capitol în culori vibrante. Reinventează-ți atitudinea și ținutele cu noile IQOS Originals DUO & One

Luna decembrie este întotdeauna prilej de meditație asupra anului care se încheie. Tragem linie mental și luăm mai…

George Clooney și soția lui, Amal, apariții strălucitoare pe covorul roșu la Washington

George Clooney (61 de ani) și soția lui, Amal (44 de ani), au fost din nou cele mai…

Povestea lui Bambi, celebrul desen animat, va fi transformată într-un film horror

Desenele animate Bambi au fost lansate în 1942 de Disney și au fost adaptate după cartea scrisă în…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne dezvăluie în cele ce urmează care sunt planurile astrelor în perioada 5-11 decembrie. Berbec …