Monica Cismaru ∙ January 17, 2022 ∙ 4 min read

În ianuarie 1971, Coco Chanel se stingea în camera ei de la hotelul Ritz, din Paris. Lumea modei pierdea una dintre figurile marcante, care a pornit de la zero și a creat un imperiu – casa de modă Chanel. Iată câteva producții dedicate vieții enigmaticei creatoare de modă, Coco Chanel.

Coco before Chanel (2008)

coco avant chanel

”Coco avant Chanel” este realizat de Anne Fontaine și ne arată amănunte din copilăria lui Gabrielle Chanel, de când a intrat la internat și până când își începe activitatea de croitoreasă la Paris și îi urmează pașii prin care pune bazele casei de moda. Cea care o interpretează pe Coco Chanel în această producție este Audrey Tautou. Accentul din ”Coco avant Chanel” e pus de regizoarea franceză pe perioada premergătoare atingerii gloriei de către Gabrielle Coco Chanel și ne arată femeia din spatele brandului – mai întâi copilul abandonat și apoi dramele amoroase pe care le-a trăit.

Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009)

Coco Chanel & Igor Stravinsky

Acțiunea din Coco Chanel & Igor Stravinsky se petrece în Parisul anilor 20, când protipendada era cucerită de creațiile lui Coco Chanel și umplea salonul din Rue Cambon, unde erau prezentate creațiile ei rafinate, care puneau în valoare silueta feminină. În spatele glamourului, creatoarea de modă este devastată de moartea iubitului ei, Boy Capel, care decedase într-un accident de mașină în 1919. Coco Chanel îl cunoaște pe compozitorul  Igor Stravinsky și este cucerită pe loc de charisma și de personalitatea artistului, care fugise din calea revoluției din Rusia și se refugiase la Paris. Coco Chanel îl adăpostește pe el și pe soția și copiii lui la Villa de Garches și devine amanta lui. Regizorul Jan Kounen scoate în evdiență legătura pasională dintre cei doi în aceasta redare cinematografica în care rolurile principale sunt interpretate de Anna Mouglalis și de Mads Mikkelsen.

Coco Chanel (2008)

Această producție de televiziune realizată în 2008 a fost aspru criticată și prezintă parcursul lui Gabrielle Chanel – încă din copilărie și până la moarte. La apusul vieții, Coco Chanel rememorează momentele ei de glorie, de decădere, iubirile și întâlnirile provdențiale. Coco Chanel este interpretată de Shirley Mclaine, iar filmul se remarcă prin faptul că aduce în atenție aspecte mai puțin cunoscute din viața celebrei creatoare de modă.

The Return (2013)

coco chanel 2008

Filmul este regizat de Karl Lagerfeld, care a fost director de creație al Casei Chanel, poziție pe care a deținut-o timp de 36 de ani. The Return a fost lansat în cadrul prezentarii colecției Chanel Métiers d’Art 2013/2014 – intitulată Paris-Dallas. Scurtmetrajul prezintă momentul redeschiderii casei Chanel în 1954, la Paris, după exilul elvețian al lui Coco Chanel și insistă pe rolul important jucat de Statele Unite în această revenire. Sub îndrumarea lui Lagerfeld, Geraldine Chaplin intră în pielea lui lui Grande Mademoiselle, cea care vrea să recucerească lumea modei pariziene. Filmul conține și ”interludii” ale unor actori și a altor personalități, cum ar fi Rupert Everett, Anna Mouglalis sau Sam McKnight și punctează momentele esențiale ale istoriei Chanel într-un format comprimat.

Once Upon A Time (2013)

once upon a time

Aceasta este, de asemenea, o producție regizată de Karl Lagerfeld, iar scurtmetrajul este dedicat istoriei din primii ani de existență ai casei Chanel. Coco Chanel este interpretat de această dată de actrița britanică Keira Knightley, una dintre muzele lui Karl Lagerfeld, iar în film mai apar nume precum Clotilde Hesme și modelele Stella Tennant, Lindsey Wixon, Jamie Bochert sau Caroline de Maigret.

Related Posts

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, primit cu aplauze de către publicul și presa de la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii a avut vineri premiera internațională în Competiția Oficială a celei de-a 77-a…

O iubire de 20 de ani: Jessica Alba și Cash Warren

S-au cunoscut în urmă cu 20 de ani și au aniversat, zilele trecute, 16 ani de căsătorie. Jessica…

Cher, supărată că a mai îmbătrânit un an

Celebra Cher nu este deloc încântată că a adăugat încă un an cifrei care îi exprimă vârsta. Pe…

5 secrete pentru un make-up perfect

Oricât de bune ar fi produsele de machiaj folosite și talentul celui care le aplică, fără o investiție…

Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria, prietene pe covorul roșu

Cele două ambasadoare L’Oréal Paris, Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria s-au reîntâlnit pe covorul roșu, la cea…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

NESPRESSO X PANTONE: cea mai nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață 

Nespresso lansează o nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață, espressoare și accesorii în ediție limitată. Completată…

Cum a fost la evenimentul A List Magazine X Nostalgia (VIDEO) 

Alist Magazine a lansat impreună cu cei de la Nostalgia un număr special de revistă, ca să ne…

Pilaf, partenerul lui Demi Moore, la Cannes

Demi Moore și-a făcut debutul în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, duminică seara, cu…

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…