Alexandra Bolba ∙ June 2, 2023 ∙ 5 min read

La pas, pe două sau pe patru roți, România are multe de oferit din punct de vedere turistic. Am mai spus-o și, în mod sigur, am s-o repet ori de câte ori voi avea ocazia, pentru că în orice colț al țării alegi să mergi ai ceva frumos de văzut, de gustat sau de făcut.

Pentru că sunt tot mai căutate, tot mai umblate și mai lăudate, azi vom face înconjurul țării pe traseele de biking. Poate nu sunt tocmai The Great Ocean Road din Australia sau Death Road din Bolivia, dar traseele de bicicletă din România au frumusețea și farmecul lor. Pe șa, pornim în călătorie! 

Drumul Maramureșului

De Maramureș mă leagă, în primul rând, cultura și căldura oamenilor, așa că era normal ca primul traseu recomandat să surprindă pitorescul de aici. Drumul Maramureșului ne plimbă prin 700 km de natură, cultură și istorie, toate împletite cu ospitalitate cum rar întâlnești. Este considerată o potecă de lung parcurs, care reunește drumuri forestiere, ulițele satelor, poteci pastorale, foste terasamente ale căilor ferate și, pe alocuri, porțiuni din drumuri județene și comunale. Asta pentru că cei de la Asociația Origini Maramureș, care gestionează acest proiect frumos, și-au propus ca traseele să parcurgă cât mai puține zone cu asfalt. Tot ei denumesc Drumul Maramureșului și „Drumul către origini”, tocmai datorită bogăției culturale și istorice pe care o cuprinde.

Un bun punct de plecare pentru mai multe trasee cuprinse în Drumul Maramureșului este satul Breb, un loc în care timpul parcă stă în loc, dar în care lanțul bicicletelor se învârte cu viteză. Traseele, de lungimi și intensități diferite, sunt marcate cu un M de culoare albastră, înconjurat de un cerc rotund, pe un fundal alb, rotund. Cercul poate fi simplu, albastru, sau sub forma unei funii tradiționale.

Pentru harta traseelor și o listă cuprinzătoare cu activitățile pe care le mai poți face în zonă accesează https://www.drumulmaramuresului.ro.

Transalpina

Din Maramureș coborâm ușor spre Sud și trecem Carpații, dar nu oricum, ci furați de peisajul Transalpinei. Cu o lungime totală de 148 km și cel mai înalt punct în Pasul Urdele din Munții Parâng, Transalpina poate fi străbătută și de cicliștii amatori, care pot alege sa facă traseul complet, sau doar porțiuni ale acestuia. Legendele spun că cel mai spectaculos tronson ar fi cel de gol alpin, între Rânca și Obârșia Lotrului, dar cum nu putem crede pe cuvânt, va trebui să pedalăm ca să ne convingem. Ce putem crede, însă, e că peisajul este absolut spectaculos și merită fiecare efort.

Un exemplu de traseu, parcurs dinspre Sud spre Nord, ar putea fi de la Rânca până în Pasul Urdele, traseu care poate fi făcut în aproximativ 3 ore și care escaladează muntele de la altitudinea de 1.545 metri la 2.145 metri. Ruta trece prin vârfurile Păpușa de Jos și Păpușa de Sus, terminându-se cu cel mai înalt punct al traseului – Pasul Urdele. De jur împrejur se dezvăluie pajiști alpine, roci care creează sentimentul de aspect selenar și, departe, în fundal, chiar un lac glaciar. Un peisaj minunat, care te fac să uiți de orice urmă de oboseală care apare de la atâta pedalat.

Dar cum vremea poate face diferența între o experiență de neuitat și una în care nu te poți bucura de tot ceea ce te înconjoară, îți recomand să consulți starea vremii și a traseului înainte să pleci la drum pe www.accuweather.com și www.cnadnr.ro.

Dubova – Eibenthal – Dubova

Ne încheiem periplul tocmai la defileul Dunării, mai exact zona în Dubova, cu un traseu care cuprinde unele dintre cele mai pitorești zone ale României, sau, îndrăznesc să spun, chiar ale Europei: Cazanele Mici si Cazanele Mari.

Cu startul și linia de finish la Dubova, acest biking trail circular trece prin satul Eibenthal și străbate, pe parcurs, drumuri forestiere, pajiști luminoase care uimesc prin vegetaţia specifică Parcului Natural Porţile de Fier. După punctul culminant și, de altfel, cel mai înalt al traseului din poiana Ravna (748 metri), nu e necesar să pedalăm foarte mult pentru că drumul coboară spre Eibenthal, iar de aici continuă către Dubova. Întoarcerea spre punctul de finish (și start) are loc pe defileul Dunării și dezvăluie biciclistului peisaje unice, care te lasă fără cuvinte, locuri pline de frumos și istorie, care te fac să dai uitării freamătul urban sau transpirația de pe șira spinării.

Întreg traseul are aproape 50 km (mai exact 49,4 km) și poate fi parcurs, cu tot cu pauze de admirat priveliștea, în aproximativ 7 ore și jumătate.

Foto: hepta.ro, unsplash.ro, arhiva personală.

Text publicat în A List Magazine (nr.26)

Related Posts

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutăți și lansări de tot felul. Iată ce ne-a…