Alexandra Bolba ∙ June 2, 2023 ∙ 5 min read

La pas, pe două sau pe patru roți, România are multe de oferit din punct de vedere turistic. Am mai spus-o și, în mod sigur, am s-o repet ori de câte ori voi avea ocazia, pentru că în orice colț al țării alegi să mergi ai ceva frumos de văzut, de gustat sau de făcut.

Pentru că sunt tot mai căutate, tot mai umblate și mai lăudate, azi vom face înconjurul țării pe traseele de biking. Poate nu sunt tocmai The Great Ocean Road din Australia sau Death Road din Bolivia, dar traseele de bicicletă din România au frumusețea și farmecul lor. Pe șa, pornim în călătorie! 

Drumul Maramureșului

De Maramureș mă leagă, în primul rând, cultura și căldura oamenilor, așa că era normal ca primul traseu recomandat să surprindă pitorescul de aici. Drumul Maramureșului ne plimbă prin 700 km de natură, cultură și istorie, toate împletite cu ospitalitate cum rar întâlnești. Este considerată o potecă de lung parcurs, care reunește drumuri forestiere, ulițele satelor, poteci pastorale, foste terasamente ale căilor ferate și, pe alocuri, porțiuni din drumuri județene și comunale. Asta pentru că cei de la Asociația Origini Maramureș, care gestionează acest proiect frumos, și-au propus ca traseele să parcurgă cât mai puține zone cu asfalt. Tot ei denumesc Drumul Maramureșului și „Drumul către origini”, tocmai datorită bogăției culturale și istorice pe care o cuprinde.

Un bun punct de plecare pentru mai multe trasee cuprinse în Drumul Maramureșului este satul Breb, un loc în care timpul parcă stă în loc, dar în care lanțul bicicletelor se învârte cu viteză. Traseele, de lungimi și intensități diferite, sunt marcate cu un M de culoare albastră, înconjurat de un cerc rotund, pe un fundal alb, rotund. Cercul poate fi simplu, albastru, sau sub forma unei funii tradiționale.

Pentru harta traseelor și o listă cuprinzătoare cu activitățile pe care le mai poți face în zonă accesează https://www.drumulmaramuresului.ro.

Transalpina

Din Maramureș coborâm ușor spre Sud și trecem Carpații, dar nu oricum, ci furați de peisajul Transalpinei. Cu o lungime totală de 148 km și cel mai înalt punct în Pasul Urdele din Munții Parâng, Transalpina poate fi străbătută și de cicliștii amatori, care pot alege sa facă traseul complet, sau doar porțiuni ale acestuia. Legendele spun că cel mai spectaculos tronson ar fi cel de gol alpin, între Rânca și Obârșia Lotrului, dar cum nu putem crede pe cuvânt, va trebui să pedalăm ca să ne convingem. Ce putem crede, însă, e că peisajul este absolut spectaculos și merită fiecare efort.

Un exemplu de traseu, parcurs dinspre Sud spre Nord, ar putea fi de la Rânca până în Pasul Urdele, traseu care poate fi făcut în aproximativ 3 ore și care escaladează muntele de la altitudinea de 1.545 metri la 2.145 metri. Ruta trece prin vârfurile Păpușa de Jos și Păpușa de Sus, terminându-se cu cel mai înalt punct al traseului – Pasul Urdele. De jur împrejur se dezvăluie pajiști alpine, roci care creează sentimentul de aspect selenar și, departe, în fundal, chiar un lac glaciar. Un peisaj minunat, care te fac să uiți de orice urmă de oboseală care apare de la atâta pedalat.

Dar cum vremea poate face diferența între o experiență de neuitat și una în care nu te poți bucura de tot ceea ce te înconjoară, îți recomand să consulți starea vremii și a traseului înainte să pleci la drum pe www.accuweather.com și www.cnadnr.ro.

Dubova – Eibenthal – Dubova

Ne încheiem periplul tocmai la defileul Dunării, mai exact zona în Dubova, cu un traseu care cuprinde unele dintre cele mai pitorești zone ale României, sau, îndrăznesc să spun, chiar ale Europei: Cazanele Mici si Cazanele Mari.

Cu startul și linia de finish la Dubova, acest biking trail circular trece prin satul Eibenthal și străbate, pe parcurs, drumuri forestiere, pajiști luminoase care uimesc prin vegetaţia specifică Parcului Natural Porţile de Fier. După punctul culminant și, de altfel, cel mai înalt al traseului din poiana Ravna (748 metri), nu e necesar să pedalăm foarte mult pentru că drumul coboară spre Eibenthal, iar de aici continuă către Dubova. Întoarcerea spre punctul de finish (și start) are loc pe defileul Dunării și dezvăluie biciclistului peisaje unice, care te lasă fără cuvinte, locuri pline de frumos și istorie, care te fac să dai uitării freamătul urban sau transpirația de pe șira spinării.

Întreg traseul are aproape 50 km (mai exact 49,4 km) și poate fi parcurs, cu tot cu pauze de admirat priveliștea, în aproximativ 7 ore și jumătate.

Foto: hepta.ro, unsplash.ro, arhiva personală.

Text publicat în A List Magazine (nr.26)

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…