Monica Cismaru ∙ February 7, 2023 ∙ 5 min read

”Citim ca să știm că nu suntem singuri”, spunea autorul britanic C.S. Lewis, iar J.K. Rawling, autoare contemporană și ”mama” lui Harry Potter ar adăuga că ”Dacă nu-ți place să citești, înseamnă că n-ai găsit cartea potrivită”. 

Îți propunem o listă de 15 volume pe care ar trebui să le citești într-o viață, cele mai mari capodopere ale literaturii universale, care deschid minți și suflete și îmbogățesc spiritul, de la tinerețe și până la bătrânețe. Și dacă niciuna dintre cele 15 nu întrunește aceste criterii, înseamnă că J.K. Rawling avea dreptate.

Iată o listă cu 15 cărți pe care ar trebui să le citești într-o viață

În căutarea timpului pierdut, de Marcel Proust

Capodopera formată din șapte volume a lui Marcel Proust a redefinit literatura. În ”În căutarea timpului pierdut” este descrisă detaliat viața unui om care avansează în înalta societate. Întreaga operă este scrisă ca un monolog, fiind astfel în multe aspecte autobiografică. Pe parcursul celor șapte volume, autorul își propune să își „elucideze” propria existență și, implicit, propriul adevăr.

Un veac de singurătate, de Gabriel Garcia Marquez

Romanul prezintă parcursul unei familii de-a lungul a șapte generații și este considerat a fi unul dintre cele mai importante din literatura latino-americană.

Lolita, de Vladimir Nabokov

Chiar și la peste 60 de ani de la publicare, Lolita încă agită spirite – e o poveste de dragoste sau pedofilie? Un profesor de literatură de vârstă mijlocie, pe numele Humber Humbert, devine obsedat de fiica în vârstă de 12 ani a iubitei lui, pe care o răpește și cu care începe o relație de natură sexuală.

carti de citit intr-o viata

Marele Gatsby, de Francis Scott Fitzgerald

O descriere flamboaiantă a înaltei societăți americane din anii 20, care marchează începutul erei romanelor ”noir”. Principalele evenimente ale romanului au loc în vara anului 1922. Nick Carraway – originar din Middwest, absolvent al Universității Yale și veteran din Primul Război Mondial – este personajul narator al romanului. După ce se angajează ca agent de vânzări în New York, Nick Carraway își închiriază o casă modestă în orașul fictiv West Egg din Long Island, aflată în vecinătatea luxoasei case a unui misterios milionar, Jay Gatsby, care organizează petreceri extravagante. 

1984, de George Orwell

Romanul disptopic publicat în 1949 este terifiant de exact în elemente care se petrec în zilele noastre: supraveghere video, fake news, hiperconectare etc. Această capodoperă literară prezintă un viitor fictiv, în care lumea se află într-un război continuu. Omenirea este condusă de Big Brother, un lider dictatorial dominat de cultul personalității.

Anna Karenina, de Lev Tolstoi

O perspectivă critică asupra nobilimii ruse, care își ascunde defectele sub aparențe. Pe acest fundal, se derulează tragica poveste de dragoste dintre amanții Anna Karenina, femeie măritată cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea, și contele Alexei Kirillovich Vronsky, lucru ce scandalizează societatea ipocrită a acelor vremuri.

De veghe în lanul de secară, de JD Salinger

Cartea face parte din lectura obligatorie a adolescenților și abordează teme precum înstrăinarea, inocența, sentimentul de aparținere, de conexiune, sex sau depresie și redă o critică a superficialității societății.

carti de citit intr-o viata

Somnul de veci, de Raymond Chandler

Cartea de debut a lui Raymond Chandler este un cadou către iubitorii romanelor polițiste și ne face cunoștință cu Philip Marlowe, părintele personajelor detectiv-privat.

Ulise, de James Joyce

Oficialitățile puritane din Marea Britanie au catalogat romanul ca fiind pornografic și au întârziat apariția acestuia în regat cu 14 ani. Titlul face referire la Ulise, eroul epopeii Odiseea de Homer (Leopold Bloom corespunzând lui Ulise, Molly Bloom Penelopei, și Stephen Dedalus lui Telemah). Admiratorii lui Joyce din toată lumea sărbătoresc ziua de 16 iunie sub numele de Bloomsday.

Moby Dick, de Herman Melville

Întreaga complexitate a sufletului uman, fricile și obsesiile lui sunt redate prin povestea mitică a unei balene. Cu fiecare lectură, romanul capătă noi valențe.

Copiii din miez de noapte, de Salman Rushdie

Autorul a câștigat cu această carte Premiul Booker în 1981 – o poveste de familie prin care e relatată independența Indiei.

carti de citit intr-o viata

Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee

O lecție sublimă de umanitate redată prin povestea tinerei Scout, a fratelui ei, Jem, și a tatălui lor, Atticus Finch, avocatul unui om de culoare în America segregaționistă.

Pe drum, de Jack Kerouac

Pe drum, romanul cel mai cunoscut al lui Jack Kerouac, este considerat o Biblie a Generatiei Beat.
Romanul este, în același timp, o descriere a Americii anilor ’50 și a beatnicilor, a tinerilor obsedați de exprimarea libertății individuale, aflați într-o căutare frenetică a adevărurilor supreme, indiferent de mijloacele folosite, de la călătorii inițiatice la sex și droguri.

Stăpânul inelelor, de JRR Tolkien

Universul descris de Tolkien este, indiscutabil, unul dintre cele mai bogate care au fost inventate în literatură.

Procesul, de Franz Kafka

Publicat postum, Procesul spune povestea lui Joseph K., care se apără singur pentru crime pe care nu știe să le fi comis, până când ajunge să creadă el însuși că e vinovat, într-un mix de absurd și de real, caracteristic lui Kafka.

Foto: Unsplash

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….