Monica Cismaru ∙ February 7, 2023 ∙ 5 min read

”Citim ca să știm că nu suntem singuri”, spunea autorul britanic C.S. Lewis, iar J.K. Rawling, autoare contemporană și ”mama” lui Harry Potter ar adăuga că ”Dacă nu-ți place să citești, înseamnă că n-ai găsit cartea potrivită”. 

Îți propunem o listă de 15 volume pe care ar trebui să le citești într-o viață, cele mai mari capodopere ale literaturii universale, care deschid minți și suflete și îmbogățesc spiritul, de la tinerețe și până la bătrânețe. Și dacă niciuna dintre cele 15 nu întrunește aceste criterii, înseamnă că J.K. Rawling avea dreptate.

Iată o listă cu 15 cărți pe care ar trebui să le citești într-o viață

În căutarea timpului pierdut, de Marcel Proust

Capodopera formată din șapte volume a lui Marcel Proust a redefinit literatura. În ”În căutarea timpului pierdut” este descrisă detaliat viața unui om care avansează în înalta societate. Întreaga operă este scrisă ca un monolog, fiind astfel în multe aspecte autobiografică. Pe parcursul celor șapte volume, autorul își propune să își „elucideze” propria existență și, implicit, propriul adevăr.

Un veac de singurătate, de Gabriel Garcia Marquez

Romanul prezintă parcursul unei familii de-a lungul a șapte generații și este considerat a fi unul dintre cele mai importante din literatura latino-americană.

Lolita, de Vladimir Nabokov

Chiar și la peste 60 de ani de la publicare, Lolita încă agită spirite – e o poveste de dragoste sau pedofilie? Un profesor de literatură de vârstă mijlocie, pe numele Humber Humbert, devine obsedat de fiica în vârstă de 12 ani a iubitei lui, pe care o răpește și cu care începe o relație de natură sexuală.

carti de citit intr-o viata

Marele Gatsby, de Francis Scott Fitzgerald

O descriere flamboaiantă a înaltei societăți americane din anii 20, care marchează începutul erei romanelor ”noir”. Principalele evenimente ale romanului au loc în vara anului 1922. Nick Carraway – originar din Middwest, absolvent al Universității Yale și veteran din Primul Război Mondial – este personajul narator al romanului. După ce se angajează ca agent de vânzări în New York, Nick Carraway își închiriază o casă modestă în orașul fictiv West Egg din Long Island, aflată în vecinătatea luxoasei case a unui misterios milionar, Jay Gatsby, care organizează petreceri extravagante. 

1984, de George Orwell

Romanul disptopic publicat în 1949 este terifiant de exact în elemente care se petrec în zilele noastre: supraveghere video, fake news, hiperconectare etc. Această capodoperă literară prezintă un viitor fictiv, în care lumea se află într-un război continuu. Omenirea este condusă de Big Brother, un lider dictatorial dominat de cultul personalității.

Anna Karenina, de Lev Tolstoi

O perspectivă critică asupra nobilimii ruse, care își ascunde defectele sub aparențe. Pe acest fundal, se derulează tragica poveste de dragoste dintre amanții Anna Karenina, femeie măritată cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea, și contele Alexei Kirillovich Vronsky, lucru ce scandalizează societatea ipocrită a acelor vremuri.

De veghe în lanul de secară, de JD Salinger

Cartea face parte din lectura obligatorie a adolescenților și abordează teme precum înstrăinarea, inocența, sentimentul de aparținere, de conexiune, sex sau depresie și redă o critică a superficialității societății.

carti de citit intr-o viata

Somnul de veci, de Raymond Chandler

Cartea de debut a lui Raymond Chandler este un cadou către iubitorii romanelor polițiste și ne face cunoștință cu Philip Marlowe, părintele personajelor detectiv-privat.

Ulise, de James Joyce

Oficialitățile puritane din Marea Britanie au catalogat romanul ca fiind pornografic și au întârziat apariția acestuia în regat cu 14 ani. Titlul face referire la Ulise, eroul epopeii Odiseea de Homer (Leopold Bloom corespunzând lui Ulise, Molly Bloom Penelopei, și Stephen Dedalus lui Telemah). Admiratorii lui Joyce din toată lumea sărbătoresc ziua de 16 iunie sub numele de Bloomsday.

Moby Dick, de Herman Melville

Întreaga complexitate a sufletului uman, fricile și obsesiile lui sunt redate prin povestea mitică a unei balene. Cu fiecare lectură, romanul capătă noi valențe.

Copiii din miez de noapte, de Salman Rushdie

Autorul a câștigat cu această carte Premiul Booker în 1981 – o poveste de familie prin care e relatată independența Indiei.

carti de citit intr-o viata

Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee

O lecție sublimă de umanitate redată prin povestea tinerei Scout, a fratelui ei, Jem, și a tatălui lor, Atticus Finch, avocatul unui om de culoare în America segregaționistă.

Pe drum, de Jack Kerouac

Pe drum, romanul cel mai cunoscut al lui Jack Kerouac, este considerat o Biblie a Generatiei Beat.
Romanul este, în același timp, o descriere a Americii anilor ’50 și a beatnicilor, a tinerilor obsedați de exprimarea libertății individuale, aflați într-o căutare frenetică a adevărurilor supreme, indiferent de mijloacele folosite, de la călătorii inițiatice la sex și droguri.

Stăpânul inelelor, de JRR Tolkien

Universul descris de Tolkien este, indiscutabil, unul dintre cele mai bogate care au fost inventate în literatură.

Procesul, de Franz Kafka

Publicat postum, Procesul spune povestea lui Joseph K., care se apără singur pentru crime pe care nu știe să le fi comis, până când ajunge să creadă el însuși că e vinovat, într-un mix de absurd și de real, caracteristic lui Kafka.

Foto: Unsplash

Related Posts

Diane Keaton, despre bărbații din viața ei: Al Pacino, Warren Beatty, Woody Allen și Keanu Reeves

Diane Keaton rememorează fostele ei relații cu nume mari de la Hollywood, printre care se numără Al Pacino,…

Andrea Bocelli își lansează documentarul muzical The Journey: A Music Special From Andrea Bocelli

Celebrul tenor italian Andrea Bocelli (64 de ani) își lansează documentarul muzical The Journey: A Music Special From…

Cozonacul lui Scărlătescu, secretele gustului de sărbătoare

Celebru pentru preparate sale pline de savoare, realizate după rețete tradiționale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale…

Brooke Shields își lansează documentarul autobiografic Pretty Baby

Brooke Shields (57 de ani) urmează trendul vedetelor care își lansează documentare autobiografice, după modelul Selenei Gomez și…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Primăvara vine cu multe noutăți, dintre cele mai variate. Iată ce ne-a atras atenția! Givenchy lansează Gentleman Society, parfumul…

BRD a pregătit un super concurs pentru luna aprilie și te așteaptă și la Half is Free, cu alte surprize

Pentru că primăvara e cel mai bun prilej de reinventare, BRD ți-a pregătit un super concurs în luna…

Spike și Smiley lansează piesa „Copacul”

Spike a lansat o piesă emoționantă, alături de Smiley. „Copacul” este o piesă pop cu influențe hip-hop, care…

Prânz cu redacția A List Magazine

Noi, când muncim, MUNCIM, când ne distrăm, ne DISTRĂM și când mâncăm, pai chiar MÂNCĂM! Redacția A List…

Nepoata Prințesei Diana, Lady Amelia Spencer, s-a căsătorit în Africa de Sud

Lady Amelia Spencer (30 de ani) este una dintre nepoatele Prințesei Diana, fiica fratelui acesteia, Charles Spencer. Lady…

Interviu cu Mihai Mincan (Spre Nord): „Mă interesează ca oamenii să folosească filmul ca pe o sursă de inspirație pentru discuții ulterioare”

Spre Nord este debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Mihai Mincan, un thriller psihologic inspirat din fapte…