Alina Aliman ∙ February 22, 2023 ∙ 14 min read

Bineînțeles, vei pune pe listă o lungă plimbare pe malul Mediteranei, dar și o cină într-un restaurant mic din Provence, cu brânzeturi locale și vinuri rosé parfumate. Însă regiunea aceasta, în care se spune că există peste 300 de zile însorite pe an, are mult mai multe de oferit. Citește, mai departe, despre 12 lucruri inedite pe care să le faci într-o vacanță în Provence-Côte d’Azur. Pregătește-ți o café au lait și un croissant pufos și începe să iei notițe! 

Dacă ai fost un fan, ca și mine, al poveștilor din Provence ale lui Peter Mayle („Un an în Provence”, ecranizat fabulos, m-a făcut să caut pe hartă Luberon și Gordes ca să pot simți mai bine atmosfera), știi că, de bază, aici sunt câteva lucruri: vinul (rosé, de preferință), mâncarea excelentă, lavanda și acel je ne sais quoi care ne face să visăm la o casă de vacanță (sau de pensie) în însoritul sud al Franței. Așadar, să pornim la drum… 

  1. Un tur de artă în Aix-En-Provence

Chiar dacă la prima vedere ai fi tentat să poposești vreo două zile în Aix-En-Provence doar pentru lumina incredibilă care intersectează clădirile vechi din oraș sau pentru istoriile cu Cézanne, trebuie să știi că Aix nu se rezumă doar la atât. Am descoperit aici cele mai frumoase hôtels particuliers din Franța (foste reședințe ale nobililor francezi, adevărate opere de artă, cu grădini superbe și o arhitectură impecabilă), dar și multe locuri perfecte pentru amatorii de artă. Începe turul cu Atelier Cézanne (http://www.atelier-cezanne.com/), unde artistul și-a petrecut ultimii ani din viață pictând. Funny fact: uită-te după tăietura verticală din perete, prin care pânzele de mari dimensiuni erau aduse în atelier direct de afară. Continuă cu Musée Granet (Fondation Jean et Suzanne Planque – www.museegranet-aixenprovence.fr): e o expoziție practic într-o veche catedrală transformată în galerie. Dacă ești fan Picasso, aici e locul perfect să te reîntâlnești cu niște lucrări deosebite. Fă un popas de o cafea la Gallifet Art Center (www.hoteldegallifet.com), în grădina acoperită de castani și admiră expozițiile te porare cu cei mai cool artiști tineri francezi. Și după prânz oprește-te la Foundation Vasarely (https://www.fondationvasarely.org/en/), un muzeu enorm cu desenele și instalațiile impresionante ale artistului de origine maghiară. 

2. Degustă multe calissons. Și mai multe calissons. 

Da, da, știu, ați mai auzit de calissons. Însă știați care e istoria acestor dulciuri care fac legea în Provence (preparate din migdale fin măcinate, coji de portocale şi pepene galben confiate)? Se crede că desertul acesta anume, „calisson”, s-a născut în Aix-en-Provence cu ocazia nunţii lui René de Anjou, Duce de Anjou, Conte de Provence, Rege al Neapolelului, cu mult mai tânăra Jeanne de Laval, în 1454, când aceasta a fost făcută să zâmbească de către cofetar cu ajutorul unui calisson. În secolul 20, Aix-En-Provence devenise unul dintre orașele importante în comerțul cu migdale, iar de mulți ani în oraș are loc chiar o sărbătoare „Bénédiction de Calissons”: cofetarii oraşului prepară sute, mii de „calisson”, binecuvântate la Biserica „St. Jean de Malte” din oraş, înainte de a fi împărţite locuitorilor. Cele mai bune – la Le Roy René (https://www.calisson.com/fr/)

3. Plimbare, vin și… din nou artă 

Așa e, revin la artă. Nu doar pentru că mie îmi place enorm să văd lucrurile frumoase oriunde mă duc, ci pentru că Chateau La Coste, căci despre el aș vrea să vă povestesc un pic, e un loc extrem de special în Provence. Construit de un irlandez pasionat de artă, domeniul e o combinație de tot ce are Franța mai bun: vinuri excelente, artă și mâncare delicioasă. La intrarea pe domeniul de câteva zeci de hectare te întâmpină locul în care se face vinul – o clădire spectaculoasă proiectată de arhitectul francez Jean Nouvel, apoi poți face o plimbare prin vie, la pas, și poți admira lucrări impresionante, enorme, ale artiștilor ca Louis Bourgeois, Tadao Ando, Richard Serra, Ai Weiwei, Lee Ufan sau construcțiile impresionante ale arhitecților Frank Gerhy și Oscar Neimayer. Pentru prânz, tarta de ceapă sau un ratatouille, alături de un vin produs chiar acolo sunt alegerile perfecte. Aș plusa cu un tarte tropézienne. (https://chateau-la-coste.com/)

4. O călătorie în preistorie în Marsilia

Ați auzit bine! Preistorie. Pentru că la Grotte Cosquer (https://www.grotte-cosquer.com/en/homepage/), o peșteră subterană descoperită de un scafandru francez în 1985 în La Calanque ne aduce dovezi ale civilizației umane de mii de ani – este fascinantă călătoria în subteran, unde poți vedea pe pereți unele dintre cele mai vechi desene din istoria omenirii (mâinile oamenilor, cai, căprioare, pinguni). O excursie extrem de educativă pentru toată lumea.

5. Vedere de 360 de grade peste Marsilia & și cea mai scurtă plimbare din lume cu un ferry

Dacă pornești dis-de-dimineață ajungi la Notre Dame de la Gare înainte să sosească turiștii. Așa că te poți bucura în liniște de vederea asupra bisericii romano-bizantine construită în 1854, care tronează peste oras și locuitorii săi. Vezi Les Calanques, plajele, portul din Marsilia și chiar și stadionul Olympique de Marseille. Funny fact: statuia aurită din vârf a fost concepută de către sculptorul Eugène-Louis Lequesne și executată în Atelierele Christofle, în Paris, are 40 de metri înălțime, a fost adusă cu trenul în Marsilia și este re-aurită la fiecare 25 de ani. 

Dacă vreți să aveți parte de cea mai scurtă traversare cu ferry-ul din lume (sau cel puțin așa spun localnicii), pentru 3 euro vaporașul vă transportă dintr-o parte în cealaltă a portului. (Mai multe informații pe www.france-fr.com, www.atout-france.fr, sau pe contul de Instagram @choosemarseille.)

6. Un cartier de hipsteri, restaurante etnice și bouillabaisse

Ca un făcut, imediat după ce am revenit din Marsilia, am dat peste un articol din Condé Nast Traveler care punea pe lista celor mai cool cartiere din lume Cours Julien din Marsilia. Ei bine, văzut, cercetat, plăcut! Situat într-o zonă în continuă creștere, Cours Julien e prin definiție un cartier de hipsteri, cu cafenele mici și boeme la colțul străzii, cu sute de graffitti care mai de care pe străduțe, cu restaurante etnice, magazine cu viniluri și haine vintage și tineri care petrec cât e seara de lungă. Un pic mai jos, cum cobor spre port, dai de Le Panier, cel mai vechi cartier, în care poți cumpăra tot felul de suveniruri locale (de la coșuri din paie la ustensile de bucătărie). Iar atunci când ajungi pe mal, caută un restaurant care are în meniu bouillabaisse (Le Miramar e cel mai bun exemplu – https://lemiramar.fr/en/home/). Atenție însă: fiindcă vorbim despre Franța, mâncarea este aici la rang de artă, așa că ai grijă ca restaurantul ales să facă parte din ceea ce se numește Charte de la Bouillabaisse, pentru a avea o experiență autentică. 

7. O vizită la castel și bubuitul de tun în Nisa

Dacă vrei să vezi cum arată o mare superbă de sus, cea mai bună opțiune e Parcul Castelului (Parc du Château), locul în care se găsesc ruinele fostului Chateau de Nice. Este considerat una dintre atracţiile de top din Nisa, și are cele mai bune puncte de observare panoramică din Nisa – până la Promenade des Anglais şi Baie des Anges (la vest) şi Port de Nice (la est). Nu te speria de bubuitura de tun de la ora 12 fix: legenda spune că stăpâna castelului era atenționată astfel să se întoarcă de la plimbare pentru că… era gata masa. 

Și, pentru că veni vorba despre masă, trebuie să vă atrag atenția: bucătăria niçoise este una delicioasă (pan bagnat, pissaladière și socca sunt pe lista preferințelor mele), însă, ca și în alte părți ale Franței, restaurantele care respectă cu adevărat tradiția au, în geam, o emblemă care atestă că acolo se gătesc feluri de mâncare tradiționale din Nisa. (Mai multe detalii pe www.france-fr.com, www.atout-france.fr, Instagram: @explorenicecotedazur @explorefrance)

8. Chagall sau Matisse? 

Evident că trebuia, și aici, să recomand o destinație amatorilor de artă. 🙂 Nici nu se putea altfel, de vreme ce Provence-Côte d’Azur a fost o regiune pe care au iubit-o toți pictorii impresioniști. Așadar, opțiunile nu sunt puține: Musée Chagall, Musée Matisse, Musée des Beaux-Arts Jules Chéret, şi Muzeul de Artă Modernă ((https://musees-nationaux-alpesmaritimes.fr/chagall/en). Acordă-ți câteva ore să te lași copleșit de frumusețea tablourilor și, dacă ajungi la Matisse, fă o vizită și la mănăstirea franciscană și pe dealul Cimiez, de unde ai o vedere panoramică asupra cartierelor. 

9. O excursie de o zi în Villefrance-Sur-Mer sau Èze 

Dacă vreți să schimbați plaja sau pur și simplu să explorați și alte orășele splendide din zonă, tot ce trebuie să faceți este să luați trenul până în Villefrance-Sur-Mer sau Èze. Cocoțat pe un vârf stâncos destul de îngust, cu vedere la Marea Mediterană, Èze este refugiul perfect pentru o zi liniștită; pierde-te pe străduțe, vizitează Grădina Botanică Eze și ia acasă un pachet cu ierburi aromantice provensale. 

10. Un hiking trail în jurul Nisei

Exact: să vedeți și o altă față a Nisei, care nu înseamnă doar soare și plajă, plecați într-un circuit pe Lou Camin Nissart, un hiking trail de 42 de kilometri în jurul orașului – care pleacă din piața centrală și ajunge înapoi pe Promenade des Anglais. Admirați natura, faceți câte un popas la un producător de vinuri local, 

Și… nu uitați: pârtiile de schi (pentru cei care aleg să viziteze Nisa iarna) sunt doar la două ore distanță cu mașina! 

Foto: www.france-fr.com, www.atout-france.fr

Citiți și:

Related Posts

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutăți și lansări de tot felul. Iată ce ne-a…