Alina Aliman ∙ April 1, 2024 ∙ 6 min read

O scurtă vacanță de primăvară, un weekend cu soare sau o evadare la munte – sunt tot atâtea ocazii ca să-ți completezi lista cu lecturi. Avem 10 titluri noi-nouțe, pe care le poți comanda și răsfoi în diminețile călduțe de aprilie, alături de o cafea delicioasă. De la thrillere, romane polițiste la documentare și psihologie. 

1. Începem cu un titlu ceva mai… serios. Sorin Trâncă, „Drumul lui Constantin” (editura Humanitas). Este o carte care încearcă să răspundă la una dintre cele mai incitante întrebări cu privire la existența lui Brâncuși: de ce a plecat pe jos, de fapt, sculptorul, la Paris, în 1904? Autorul a parcurs și fotografiat, în această carte, traseul pe care l-a străbătut și Brâncuși în 1904: Hobița–Petroșani–Hațeg–Deva–Ilia–Săvârșin–Lipova–Arad–Nădlac–Mako–Maroslele–Szeged–Kecskemét–Dabas–Budapesta–Tatabánya–Győr–Mosonmagyaróvár–Hegyeshalom–Hei­dentor im Carnuntum– Bruck an der Leitha–Schwechat–Viena–St. Pölten–Linz–Salzburg–Prien am Chiemsee–Rosenheim– München–Landsberg am Lech–Memmingen–Ravensburg–Konstanz–Frauenfeld–Winterthur–Zürich– Basel– Belfort–Vesoul–Langres.

2. Continuăm cu preferata tuturor, scriitoarea Isabel Allende și cel mai recent roman al acesteia, „Numele mi-l știe vântul” (editura Humanitas Fiction). Nu-i de mirare că cele 28 de cărți ale scriitoarei au fost traduse în peste 52 de limbi. Allende e pur și simplu o „vrăjitoare” a cuvintelor, iar la fiecare volum pe care îl citești te îndrăgostești de scriitura ei și te implici în viața personajelor. În S.U.A., cartea a fost aleasă de National Public Radio Best Book of the Year 2023. Împletind trecutul și prezentul, „Numele mi-l știe vântul” este, în primul rând, povestea a două personaje de neuitat, ambele în căutarea familiei și a unui cămin – un băiețel din Viena anilor 1938, care pleacă cu un tren către Anglia, doar cu o vioară, în care are un un talisman prețios și a unei fetițe de șapte ani care, în 2019, pleacă din El Salvador în SUA, unde e separată de mama sa. 

Continuăm cu niște cărți din topul celor mai vândute cărți de la editura Trei (recunosc, eu una mă pot deconecta de tot de la problemele imediate îndată ce am un roman polițist captivant sau un thriller bine scris în brațe). Așadar, faceți cunoștință cu…

3. „Anna O”, de Matthew Blake. Thrillerul anului la editura Trei, „Anna O” este o carte plină de acțiune, care se desfășoară pe multe planuri și momente pline de tensiune, încărcate de anvergură. „Are întorsături de situație, personaje extraordinare, multe lucruri interesante legate de somn și un final absolut surprinzător, la care nu o să vă așteptați. Abia aștept ca cititorii din toată România să o citească”, spune autorul ei, Matthew Blake. 

4. „Aniversarea”, de Stephanie Bishop. „Este o carte despre arta puterii și despre puterea artei, prezentate în contextul unei căsnicii între doi artiști, în care fiecare se străduiește să obțină dominanță asupra celuilalt în procesul creativ”, o prezintă autoarea Stephanie Bishop

5. „Minciunile pe care le spun”, Julie Clark. Un puzzle literar captivant, ingenios construit, acest roman ne aduce în atenție două caractere feminine puternice care caută neabătute dreptate pentru trecut și rescriu, astfel, viitorul.

6. „Casa dintre pini”, de Ana Reyes: un thriller captivant, inteligent, cu personaje complexe și o scriitură splendidă, o carte care te poartă printr-un labirint al memoriei și percepțiilor personajului principal.

7. Întrerupem șirul polițist cu o carte al cărei titlu m-a atras teribil – „Natura bârfei”, de Zsuzsanna Szvetelszky & Eliza Bodor-Eranus (de la editura Tritonic). În toate epocile bârfa este instrument al celor care voiesc să distrugă reputația competitorilor, sau măcar a celor din afara cercului celor pe care îi socotesc „ai noștri”, făcând din țânțar armăsar. Desigur, fără să poată răspunde altfel decât eventual moral, căci bârfa nu e calomnie stricto sensu, nici măcar fake news propriu zise. Bârfa este cathartică și consolatoare prin însăși natura intenției ei: paiul din ochiul altuia te face să uiți de bârna din ochiul tău și ale celor apropiați. Despre toate acestea ne vorbesc remarcabil, în termenii sociologiei, psihologiei, teoriei comunicării, antropologiei, etnografiei, cele două autoare, Zsuzsanna Szvetelszky și Eliza Bodor-Eranus. (Mihaela Miroiu)

8. Adăugăm pe listă o carte scrisă de o fostă colaboratoare A List Magazine, Maria Dobrescu. „Aripi din noroi” (editura Siono) este titlul cărții dedicate explorării complexității sănătății emoționale, empatiei, vieții și a dragostei din perspectiva autorului, prin povestea de viață și de dragoste a personajului principal, Delia. „Această carte este o muncă de dragoste și un tribut adus rezistenței, forței și vulnerabilității femeilor. Este speranța mea că, împărtășind poveștile noastre și explorând complexitățile sănătății mintale, empatiei, vieții și dragostei, nu prin articole științifice ci prin puterea vindecătoare a unui roman, putem crea o lume mai plină de compasiune și mai incluzivă”, spune Maria Dobrescu.

9. Dar și o carte despre autocunoaștere – „Jurnalul umbrei” (editura Trei), de Keila Shaheen. Pornește într-o călătorie intensă de autocunoaștere, vindecare și transformare interioară alături de acest ghid care te ajută să-ți identifici, să integrezi și să-ți depășești umbrele.

10. Și încheiem cu o carte așteptată de fanii lui Alex Michaelides (autorul romanului „Pacienta tăcută”), și anume „Furia” (editura Litera). Bineînțeles, o crimă, un mister și ceva scandal. Abia aștept să o citesc! Pe scurt, Lana Farrar este o vedetă de cinema retrasă din activitate și una dintre femeile faimoase din lume. În fiecare an își invită prietenii apropiați să fugă de vremea urâtă englezească și să petreacă Paștele pe insula ei idilică din Grecia. Povestea are toate ingredientele necesare: o celebritate, o insulă privată la care vântul nemilos împiedică accesul… și o crimă.

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….