Haute Couture SS20: Schiaparelli, Dior și Chanel

Săptămâna modei Haute Couture SS20 este în desfășurare la Paris, iar casele de tradiție, licențiate în adevărata artă vestimentară, își dezvăluie creațiile impresionante în fața pubicului. Eleganța, rafinamentul și arta meșteșugului, mai mult decât în orice altă săptămână a modei, sunt conceptele care stau la baza pieselor din colecții. 

Casa care a deschis săptămâna Haute Couture SS20 este Schiaparelli. Daniel Roseberry, noul director de creație, a căutat inspirația în arhiva de fotografie, unde a cunoscut-o pe Elsa Schiaparelli la lucru, învăluită în pasiunea ei pentru arta suprarealistă. Ruseberry a transpuns imaginile și ținutele de atelier ale creatoarei în era modernă, din care nu a exclus elementele de artă. Fascinația lui pentru cele două extreme ale creatoarei, dintre moodul de lucru și fantezia viselor ei, a fost tradusă prin piese clasice casual transformate în adevărate ținute black tie, din care nu lipsește contrasul cromatic sau farmecul detaliilor, precum broderia fină manuală. 

Schiaparelli
Schiaparelli

Una dintre cele mai așteptate prezentări a fost cea a casei Dior, pentru care Maria Grazia Chiuri a ales ca sursă de inspirație arta renascentistă italiană. Zeițele și personajele feminine din opera lui Botticelli sunt, pentru designer, reprezentarea perfectă a relației dintre veșmânt și corp. Astfel, materialele prețioase alese pentru această colecție dezvăluie cele mai elegante mișcări ale trupului, prin voaluri și lame-ul sub formă de franjuri, într-o gama cromatică ce gravitează în jurul tonurilor mistice de lila, auriu și alb pur.

Dior
Dior

Tot pe detalii biografice a fost bazată și colecția Chanel, mai exact pe anii petrecuți de Mademoiselle la mânăstirea din Aubazine, de unde a preluat contrastul alb-negru semnătură și rigoarea liniilor. Virginie Viard, actualul director de creație, a ilustrat combinația dintre stilul mânăstiresc și cel rustic din afara edificiului, prin piesele lucrate în clasicul tweed, de pe care nu lipsesște clasica broderie îmbogățită de mii de paiete și perle. 

Chanel
Chanel

Foto: Hepta