Andreea Leta ∙ May 31, 2023 ∙ 5 min read

Am fost prezenți la unul dintre cele mai frumoase și mai ample evenimente create vreodată în România, unde am avut ocazia să participăm la prezentările noilor colecții ale designerilor români, de la nume mari, la debutanți, care ne-au impresionat cu ideile lor. Iată highlight-urile în materie de fashion din cadrul Romanian Creative Week. 

Reuniți într-un eveniment impresionant din punctul de vedere al amplitudinii și al interdisciplinarității, lansat din inițiativa echipei Irinei Schrotter, care a lucrat alături de curatori de excepție pentru numeroasele expoziții și pentru show-urile de modă, designerii români au strălucit la Romanian Creative Week anul acesta, unde am am participat pe parcursul a patru zile pline de încântare. Designerii autohtoni ne-a impresionat din nou în cele trei seri dedicate modei. Zeci de proiecte au fost lansate pe podiumul amplasat în decorul spectaculos al Grădinilor Palas. Astăzi facem o trecere în revistă a trendurilor pe care le-am regăsit în colecții, însă pe contul oficial de Instagram al evenimentului, găsești fotografii cu toți artiștii prezenți la RCW. 

The 90s are forever

Anca Zaharia, Atelier Hamza, Lucian Rusu
Irina Schrotter

Pentru generația care a copilărit sau care și-a trăit adolescența în anii ’90, câteva dintre colecțiile de anul acesta au stârnit, pe de-o parte, o ușoară nostalgie, pe de altă parte surpriză. Tot ce știam despre estetica acelei decade a fost reinterpretat în colecțiile unor designeri precum Anca Zaharia, Atelier Hamza sau Lucian Rusu. Irina Schrotter a surprins din nou cu o colecție care a ținut pe toată lumea cu sufletul la gură. Pe un fundal sonor care combina mai multe stiluri muzicale, balcanice și techno, colecția a fost inspirată chiar de ideea „copilăriei în spatele blocului”, cu un twist glam, dar și cu numeroase note ludice redate prin printuri sugestive de tipul „Adibas x Schrotter”. 

Higher volume

Bianca Popp, Mădălina Buzaș, Renata Mihaly

Jocul volumelor ample ne-a cucerit de la prima astfel de colecție, semnată de Bianca Popp, designerul renumit pentru grația formelor ce ies în afara tiparelor. Renata Mihaly și Mădălina Buzaș au optat de asemenea pentru volume ample, cu influențe 80s și 90s, redate prin prezența texturilor strălucitoare sau prin accesorii din latex. 

Pure lines

Ioana Ciolacu, Overlap, Scapadona

Ioana Ciolacu revine cu o colecție în care linia joacă un rol important mai ales în ideea de deconstrucție a costumul clasic, reinterpretat într-o manieră arhitecturală. De această sferă se apropie și colecția Overlap, iar Scapadona prezintă o serie de ținute în care constrastul cromatic evidențiază fiecare detaliu de linie. 

Sensuality in silk & lace

The Cabin, Chic Utility, Murmur

The Cabin este o colecție care ne-a impresionat prin senzualitatea sofisticată a ținutelor din satin ce au adus în lumina reflectoarelor elemente classy reinterpretate. Chic Utility mizează pe contrastul cromatic, dar și pe cel de texturi, pentru o colecție feminină, plină de farmec. Murmur revine în stilul consacrat, cu o colecție compusă din piese ce au făcut furori și pe plan internațional. 

The glam rockstars 

Antonia Nae, Laura Lazăr, Tudor Halațiu

Antonia Nae, Laura Lazăr și Tudor Halațiu sunt, cu siguranță, maeștrii strălucirii. De la influențele anilor ’80, la ținute porn-chic sau la construcții complexe de styling, dacă adori paietele și stilul glam, nu ezita să cauți în social media prezentările celor trei designeri. Te vei îndrăgosti de la prima fotografie!

The Eternal elegance

Lucian Broscățean, BOL

Unul dintre momentele sectaculoase a fost prezentarea lui Lucian Broscățean. Colecția lucrată preponderent în negrul misterios ne-a trimis cu gândul la o eră a eleganței, în care ficare detaliu se lasă descoperit din aproape în aproape, dincolo de compozițiile care îți atrag atenția prin aerul lor rafinat. Într-o altă notă, BOL (Oana Lupaș) a prezentat o colecție în care, de asemenea, am regăsit siluetele eleganței clasice, cu un touch ultra modern, redat prin combinațiile de texturi și de linii.

Pentru experiența minunată pe care am avut-o la Iași mulțumim de asemenea Pleiada Boutique Hotel & Spa, spațiul cochet și foarte confortabil care ne-a găzduit în timpul șederii noastre în orașul creativității. 

Foto: Perspectivă frontală: Raluca Ciornea, fotograf oficial RCW; Front row: Arhiva personală (Cover: Irina Schrotter)

Related Posts

Alist Designers boutique: Casandra Beu Art Studio, un brand creat din pasiune și sensibilitate

Până la sfârșitul acestei luni, la Alist Designers boutique te așteaptă una dintre cele mai drăgălașe povești de…

50 de piese Balmain au fost furate chiar înainte de prezentarea de la Paris 

Astăzi începe Săptămâna Modei de la Paris, într-o notă îngrijorătoare pentru celebra casă Balmain. Acum câteva zile, directorul…

Un stil de viață activ cu 4F și atleta Alina Rotaru

Cea mai recentă colecție 4F a fost lansată de curând și este dedicată atletismului. Pentru că ne-am dorit…

Alist Designers boutique: KAN, brandul românesc a cărui poveste a traversat continente

KAN este unul dintre numele pe care ne mândrim să le avem la Alist Designers boutique. Dacă nu…

Secondhand September: Calculează cât de sustenabil este stilul tău

Remix a lansat o provocare distractivă și foarte importantă pentru cauza sustenabilității. Este vorba despre un quiz pe…

Vedete prezente la Săptămâna Modei de la Milano

Săptămâna Modei de la Milano este în plină desfășurare și, până pe 25 septembrie, avem ocazia să urmărim…

C&A:Cașmirul revine în tendințe

C&A te surprinde toamna aceasta cu o nouă colecție al cărei superstar este cașmirul. Unul dintre cele mai…

Ovidiu Buta: „Moda nu este alchimie și, cu toate acestea, îți poate transforma viața”

Vede colecții de modă și stă de vorbă cu designerii de zeci de ani deja. Este autorul unora…

Cinci ținute casual sofisticate inspirate de invitații de la petrecerea Alist

Se spune că toamna se numără bobocii, dar noi am reinterpretat această zicală și am făcut o selecție…

Pamela Anderson poartă un brand românesc

Pamela Anderson apare pe coperta unei publicații de fashion îmbrăcată într-o piesă care aparține unui brand românesc –…