Andreea Leta ∙ May 31, 2023 ∙ 5 min read

Am fost prezenți la unul dintre cele mai frumoase și mai ample evenimente create vreodată în România, unde am avut ocazia să participăm la prezentările noilor colecții ale designerilor români, de la nume mari, la debutanți, care ne-au impresionat cu ideile lor. Iată highlight-urile în materie de fashion din cadrul Romanian Creative Week. 

Reuniți într-un eveniment impresionant din punctul de vedere al amplitudinii și al interdisciplinarității, lansat din inițiativa echipei Irinei Schrotter, care a lucrat alături de curatori de excepție pentru numeroasele expoziții și pentru show-urile de modă, designerii români au strălucit la Romanian Creative Week anul acesta, unde am am participat pe parcursul a patru zile pline de încântare. Designerii autohtoni ne-a impresionat din nou în cele trei seri dedicate modei. Zeci de proiecte au fost lansate pe podiumul amplasat în decorul spectaculos al Grădinilor Palas. Astăzi facem o trecere în revistă a trendurilor pe care le-am regăsit în colecții, însă pe contul oficial de Instagram al evenimentului, găsești fotografii cu toți artiștii prezenți la RCW. 

The 90s are forever

Anca Zaharia, Atelier Hamza, Lucian Rusu
Irina Schrotter

Pentru generația care a copilărit sau care și-a trăit adolescența în anii ’90, câteva dintre colecțiile de anul acesta au stârnit, pe de-o parte, o ușoară nostalgie, pe de altă parte surpriză. Tot ce știam despre estetica acelei decade a fost reinterpretat în colecțiile unor designeri precum Anca Zaharia, Atelier Hamza sau Lucian Rusu. Irina Schrotter a surprins din nou cu o colecție care a ținut pe toată lumea cu sufletul la gură. Pe un fundal sonor care combina mai multe stiluri muzicale, balcanice și techno, colecția a fost inspirată chiar de ideea „copilăriei în spatele blocului”, cu un twist glam, dar și cu numeroase note ludice redate prin printuri sugestive de tipul „Adibas x Schrotter”. 

Higher volume

Bianca Popp, Mădălina Buzaș, Renata Mihaly

Jocul volumelor ample ne-a cucerit de la prima astfel de colecție, semnată de Bianca Popp, designerul renumit pentru grația formelor ce ies în afara tiparelor. Renata Mihaly și Mădălina Buzaș au optat de asemenea pentru volume ample, cu influențe 80s și 90s, redate prin prezența texturilor strălucitoare sau prin accesorii din latex. 

Pure lines

Ioana Ciolacu, Overlap, Scapadona

Ioana Ciolacu revine cu o colecție în care linia joacă un rol important mai ales în ideea de deconstrucție a costumul clasic, reinterpretat într-o manieră arhitecturală. De această sferă se apropie și colecția Overlap, iar Scapadona prezintă o serie de ținute în care constrastul cromatic evidențiază fiecare detaliu de linie. 

Sensuality in silk & lace

The Cabin, Chic Utility, Murmur

The Cabin este o colecție care ne-a impresionat prin senzualitatea sofisticată a ținutelor din satin ce au adus în lumina reflectoarelor elemente classy reinterpretate. Chic Utility mizează pe contrastul cromatic, dar și pe cel de texturi, pentru o colecție feminină, plină de farmec. Murmur revine în stilul consacrat, cu o colecție compusă din piese ce au făcut furori și pe plan internațional. 

The glam rockstars 

Antonia Nae, Laura Lazăr, Tudor Halațiu

Antonia Nae, Laura Lazăr și Tudor Halațiu sunt, cu siguranță, maeștrii strălucirii. De la influențele anilor ’80, la ținute porn-chic sau la construcții complexe de styling, dacă adori paietele și stilul glam, nu ezita să cauți în social media prezentările celor trei designeri. Te vei îndrăgosti de la prima fotografie!

The Eternal elegance

Lucian Broscățean, BOL

Unul dintre momentele sectaculoase a fost prezentarea lui Lucian Broscățean. Colecția lucrată preponderent în negrul misterios ne-a trimis cu gândul la o eră a eleganței, în care ficare detaliu se lasă descoperit din aproape în aproape, dincolo de compozițiile care îți atrag atenția prin aerul lor rafinat. Într-o altă notă, BOL (Oana Lupaș) a prezentat o colecție în care, de asemenea, am regăsit siluetele eleganței clasice, cu un touch ultra modern, redat prin combinațiile de texturi și de linii.

Pentru experiența minunată pe care am avut-o la Iași mulțumim de asemenea Pleiada Boutique Hotel & Spa, spațiul cochet și foarte confortabil care ne-a găzduit în timpul șederii noastre în orașul creativității. 

Foto: Perspectivă frontală: Raluca Ciornea, fotograf oficial RCW; Front row: Arhiva personală (Cover: Irina Schrotter)

Related Posts

Designeri sub lupă: Iutta, între artă, tradiție și inovație 

Iutta, brandul de genți pe care l-am avut alături de noi în luna aprilie, la Alist Designers boutique,…

PUMA ne-a purtat pe meleaguri siciliene, în cadrul evenimentului A List Magazine X Nostalgia

PUMA ne-a purtat pe meleagurile siciliene și anul acesta cu noua colecție PUMA Palermo lansată la nivel global…

C&A: The Summer of 2024

Noua colecție C&A trimite direct la eleganța clasică prin piesele care completează orice garderobă cu aerul sofisticat al…

Se întorc fashion show-urile Victoria’s Secret

Extravagantele show-uri Victoria’s Secret revin pe catwalk, din toamnă. Gigantul american de lenjerie intimă Victoria’s Secret a anunțat…

Romanian Creative Week: Designeri vestimentari și highlights din lumea modei

A început cel mai mare eveniment de cultură de la noi și suntem nerăbdători să ajungem și anul…

Cum a fost la evenimentul de lansare Alist Designers Boutique, de la începutul lunii mai

Spațiul de la parterul București Mall Vitan a devenit gazda brandurilor românești și în luna mai, printr-o nouă…

Designeri din întreaga lume aduc colecții excepționale la Târgul internațional de bijuterie contemporană AUTOR de la București

Cea de-a 21-a ediție a Târgului internațional de bijuterie conteporană AUTOR va avea loc la Ghica House, în…

MET Gala 2024: Cele mai nefericite alegeri vestimentare de anul acesta 

Saga MET Gala 2024 continuă cu cele mai neinspirate ținute de anul acesta. Evenimentul a căpătat o notă…

DAAR, un nou brand de bijuterii ce poartă ADN-ul TEILOR

Încă de când au apărut și au început să fie folosite ca accesorii, bijuteriile au fost purtătoare de…

MET Gala 2024: Cele mai bune ținute, mai mult sau mai puțin în tema evenimentului

MET Gala 2024 a avut loc seara trecută, în cadrul unui eveniment care stârnește reacție după reacție. Gala…