Monica Cismaru ∙ November 1, 2023 ∙ 5 min read

Un nou film depre lumea fashion-ului îl va avea în centru pe celebrul creator de modă spaniol Cristóbal Balenciaga; producția va fi difuzată de platforma Disney+, din ianuarie 2024.

Se pare că poveștile celor mai mari creatori de modă din istorie, de la Coco Chanel, la Christian Dior, Karl la Lagerfeld și acum, la Cristóbal Balenciaga, îi inspiră pe producătorii de filme să le transpună poveștile pe ecrane. Astfel, după documentarele Coco Chanel: Unbuttoned (BBC), The New Look (Apple TV+), despre Chanel și Christian Dior, și după Kaiser Karl, de pe Disney+, vom putea urmări și parcursul în modă al lui Cristóbal Balenciaga, în filmul omonim, o dramă de epocă.

Cristóbal Balenciaga

În drama Cristóbal Balenciaga , rolul marelui creator de modă spaniol va fi interpretat de celebrul actor Alberto San Juan (55 de ani), care va intra în pielea maestrului care a revoluționat moda. Balenciaga s-a născut pe 21 ianuarie 1895 într-un oraș obscur din regiunea bască a Spaniei – Getaria. Tatăl său a fost pescar, iar mama, croitoreasă; fiul lor avea să devina unul dintre cei mai mari couturieri ai lumii. Filmul se va concentra mai ales pe perioada în care designerul s-a format profesional și i-a îmbrăcat pe aristocrații și prezențele regale ale Spaniei. După această perioadă în care și-a dovedit talentul, Balenciaga s-a mutat la Paris, înainte de izbucnirea Războiului Civil Spaniol și a început să creeze siluete sculpturale prin intermediul hainelor.

Cristóbal Balenciaga

Filmul începe cu Cristóbal Balenciaga în momentul în care își prezintă prima colecție couture, în 1937. ”Acesta lăsase în urmă o carieră de succes în atelierele sale din Madrid și din San Sebastián, unde crea pentru elita spaniolă și pentru aristocrație. Totuși, schițele cu care seta trendurile în moda din Spania nu funcționau în imperiul sofisticat al modei de la Paris, unde Chanel, Dior și Givenchy dominau peisajul haute-couture. Mânat de obsesia sa pentru control în fiecare aspect la vieții sale, Cristóbal Balenciaga își va defini stilul și va deveni unul dintre cei mai importanți designeri ai tuturor timpurilor”, sună prezentarea producției.

Cristóbal Balenciaga

Filmul despre viața marelui creator de modă spaniol va fi realizat de Lourdes Iglesias și de câștigătorii a 12 premii Goya – Aitor Arregi, Jon Garaño și José María Goenaga. Actorului din rolul principal, Alberto San Juan, i se vor alătura alți artiști europeni, precum Belén Cuesta, care va juca rolul Fabiolei de Mora y Aragón, Regina Belgiei, a cărei rochie de mireasă a fost creată de Balenciaga; Josean Bengoetxea în rolul businessmanului Nicolás Bizkarrondo; Cecilia Solaguren – soția lui Bizkarrondo, Virgilia Mendizabal; Adam Quintero, în rolul colaboratorului și amantului lui Balenciaga, Ramón Esparza; Thomas Coumans, în rolul Wladzio D’Attainville, cel cu care creatorul de modă a avut cea mai intensă relație personală și profesională.

Cristóbal Balenciaga

De asemenea, din distribuție mai fac parte Gemma Whelan, care o interpretează pe jurnalista Prudence Glynn, primul fashion-editor de la The Times; Gabrielle Lazure în rolul Carmel Snow, redactorul șef tHarper’s Bazaar și fostă fashion-editor Vogue, Anouk Grinberg în rolul unicei Coco Chanel; Patrice Thibaud – Christian Dior; Anne-Victoire Olivier, în rolul legendei de la Hollywood Audrey Hepburn, una dintre clientele lui Balenciaga.

Costumele vor fi create de laureata Oscar și Emmy Bina Daigler, cea care a semnat costumele și pentru filme precum Volver, cu  Penélope Cruz și Tár, cu Cate Blanchett.

Foto: Disney+

Related Posts

Corina Olaru, designerul de interior care a transformat Room 12 în „acasă”

Ediția print de iarnă Alist Magazine este o bucurie estetică de la prima până la ultima pagină. Pentru…

Se poartă ”cu fundiță”

După cum ai observat probabil deja, fundițele sunt accesoriile care definesc moda sezonului rece. Purtate ca accesorii în…

Rita Ora, apariție spectaculoasă la British Fashion Awards 2023

Rita Ora a uimit audiența cu un accesoriu neobișnuit: un șirag de țepi argintii atașați de spatele cântăreței….

Idealurile de frumusețe de la Venus la Barbie

Institutul Pantone a declarat Viva Magenta culoarea anului 2023, iar vara ce tocmai a trecut s-a mulat perfect…

Tendințele momentului în materie de genți, de la nuanțe, la dimensiuni

Ne ocupăm astăzi de accesoriul nostru preferat, aliatul de nădejde al fiecărei zile, indiferent de agendă. Îți spunem…

Pantofii must-wear ai momentului: Vârf ascuțit și toc… nu foarte înalt!

Pentru ținutele perioadei imediat următoare, vei fi, probabil, tentată să alegi acele perechi de pantofi spectaculoase, care uneori…

Visând la vară: ne inspiră colecția primăvară/vară 2024 C&A, „Finding Beauty in Chaos”

Ce poate fi mai simpatic și mai încântător ca, în mijlocul unei săptămâni cu ploaie, vânt și ceață,…

Alist Designers boutique: Selecția spectaculoasă de branduri care te așteaptă în luna decembrie 

Pentru că intrăm în luna festivităților de Crăciun și a diverselor celebrari, ne-a gândit la o selecție anume…

Costumul masculin revine în topul preferințelor doamnelor, pentru evenimentele festive

Dacă încă nu ai ales ținuta pe care o vei purta la evenimentul de Crăciun a firmei sau…

Hot Trend: Cu picioarele la vedere în plină iarnă!

Dacă te întrebai ce minuni au mai pus la cale marile case de modă pentru acest sezon, află…