Monica Cismaru ∙ November 1, 2023 ∙ 5 min read

Un nou film depre lumea fashion-ului îl va avea în centru pe celebrul creator de modă spaniol Cristóbal Balenciaga; producția va fi difuzată de platforma Disney+, din ianuarie 2024.

Se pare că poveștile celor mai mari creatori de modă din istorie, de la Coco Chanel, la Christian Dior, Karl la Lagerfeld și acum, la Cristóbal Balenciaga, îi inspiră pe producătorii de filme să le transpună poveștile pe ecrane. Astfel, după documentarele Coco Chanel: Unbuttoned (BBC), The New Look (Apple TV+), despre Chanel și Christian Dior, și după Kaiser Karl, de pe Disney+, vom putea urmări și parcursul în modă al lui Cristóbal Balenciaga, în filmul omonim, o dramă de epocă.

Cristóbal Balenciaga

În drama Cristóbal Balenciaga , rolul marelui creator de modă spaniol va fi interpretat de celebrul actor Alberto San Juan (55 de ani), care va intra în pielea maestrului care a revoluționat moda. Balenciaga s-a născut pe 21 ianuarie 1895 într-un oraș obscur din regiunea bască a Spaniei – Getaria. Tatăl său a fost pescar, iar mama, croitoreasă; fiul lor avea să devina unul dintre cei mai mari couturieri ai lumii. Filmul se va concentra mai ales pe perioada în care designerul s-a format profesional și i-a îmbrăcat pe aristocrații și prezențele regale ale Spaniei. După această perioadă în care și-a dovedit talentul, Balenciaga s-a mutat la Paris, înainte de izbucnirea Războiului Civil Spaniol și a început să creeze siluete sculpturale prin intermediul hainelor.

Cristóbal Balenciaga

Filmul începe cu Cristóbal Balenciaga în momentul în care își prezintă prima colecție couture, în 1937. ”Acesta lăsase în urmă o carieră de succes în atelierele sale din Madrid și din San Sebastián, unde crea pentru elita spaniolă și pentru aristocrație. Totuși, schițele cu care seta trendurile în moda din Spania nu funcționau în imperiul sofisticat al modei de la Paris, unde Chanel, Dior și Givenchy dominau peisajul haute-couture. Mânat de obsesia sa pentru control în fiecare aspect la vieții sale, Cristóbal Balenciaga își va defini stilul și va deveni unul dintre cei mai importanți designeri ai tuturor timpurilor”, sună prezentarea producției.

Cristóbal Balenciaga

Filmul despre viața marelui creator de modă spaniol va fi realizat de Lourdes Iglesias și de câștigătorii a 12 premii Goya – Aitor Arregi, Jon Garaño și José María Goenaga. Actorului din rolul principal, Alberto San Juan, i se vor alătura alți artiști europeni, precum Belén Cuesta, care va juca rolul Fabiolei de Mora y Aragón, Regina Belgiei, a cărei rochie de mireasă a fost creată de Balenciaga; Josean Bengoetxea în rolul businessmanului Nicolás Bizkarrondo; Cecilia Solaguren – soția lui Bizkarrondo, Virgilia Mendizabal; Adam Quintero, în rolul colaboratorului și amantului lui Balenciaga, Ramón Esparza; Thomas Coumans, în rolul Wladzio D’Attainville, cel cu care creatorul de modă a avut cea mai intensă relație personală și profesională.

Cristóbal Balenciaga

De asemenea, din distribuție mai fac parte Gemma Whelan, care o interpretează pe jurnalista Prudence Glynn, primul fashion-editor de la The Times; Gabrielle Lazure în rolul Carmel Snow, redactorul șef tHarper’s Bazaar și fostă fashion-editor Vogue, Anouk Grinberg în rolul unicei Coco Chanel; Patrice Thibaud – Christian Dior; Anne-Victoire Olivier, în rolul legendei de la Hollywood Audrey Hepburn, una dintre clientele lui Balenciaga.

Costumele vor fi create de laureata Oscar și Emmy Bina Daigler, cea care a semnat costumele și pentru filme precum Volver, cu  Penélope Cruz și Tár, cu Cate Blanchett.

Foto: Disney+

Related Posts

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Outfits of the week: Cele mai cool ținute purtate de celebritățile internaționale

O nouă săptămână, o nouă serie de poze și un anotimp care pare că devine o provocare din…

Anya Taylor-Joy, Diane Kruger și Naomi Watts, printre vedetele de la cea mai recentă prezentare Dior

Cea mai recentă colecție a casei de modă Dior, pentru sezonul toamnă 2024, a fost prezentată la Brooklyn…

Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București, cu o nouă colecție: Body by Victoria

Veștile bune circulă repede! Iar primăvara aceasta avem încă un motiv de bucurie. Victoria’s Secret, liderul în retail…

Margot Robbie, Jessica Chastain, Olivia Wilde, strălucitoare la un eveniment dedicat științei

Numeroase vedete s-au grăbit să răspundă afirmativ invitației unui eveniment aparte, dedicat nu filmului sau modei, ci științei,…

Iutta și Muze Concept vă așteaptă la Alist Designers Boutique, toată luna aprilie (VIDEO)

Alist Designers boutique găzduiește acum două branduri care îți vor readuce zâmbetul pe buze prin detaliile ce definesc…

Roberto Cavalli a încetat din viață la 83 de ani

Roberto Cavalli a încetat din viață seara trecută, la 83 de ani. Desginer vestimentar și inventator al unei…

Cele mai apreciate prezențe de la Fashion Trust US Awards

Vedetele nu spun niciodată nu unei invitații la un eveniment de fashion și acceptă orice ocazie prin care…

Noua colecție Spring Edit disponibilă la CCC

Lasă-te fermecat de colecția Spring Edit de la CCC! Descoperă pantofi și genți la modă de la brandurile…

Jennifer Lopez este mai senzuală ca oricând în cea mai recentă campanie Intimissimi

Jennifer Lopez surprinde din nou prin cea mai recentă campanie a brandului de lenjerie intimă, Intimissimi. Artista arată…