Monica Cismaru ∙ October 21, 2020 ∙ 4 min read

museul dior granville

De la Paris la New York, facem o trecere în revistă a celor mai frumoase muzee din lume dedicate fenomenului modei, pe care să le vizitezi măcar o dată în viață, datorită colecțiilor care fac deliciul pasionaților de artă și de modă.

 

 

Palais Galliera – Paris

Muzeul dedicat modei din Paris este adăpostit de Palatul Ducesei de Galliera, cea care a avut ideea de a trasforma clădirea în muzeu în care să expună vasta ei colecție de opere de artă. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Léon Ginain, iar în 1894 și-a deschis oficial porțile, dar de-abia în 1977 a fost transformată în muzeu dedicat Săptămânii Modei de la Paris.

Astăzi, Palais Galliera este una dintre cele prestigioase locuri dedicate modei și găzduiește o expoziție a creațiilor Chanel.

Muzeul de Arte Decorative – Paris

Inaugurat în 1905, în aripa Marsan a Muzeului Luvru, Muzeul de Arte Decorative, conceput de arhitectul Gaston Redon, adăpostește o colecție impresionantă de obiecte de artă și de design. Colecția cuprinde peste 150 000 de articole de îmbrăcăminte de damă, bărbătești și pentru copii – piese ce datează din secolul 13 și până în secolul 21. Printre exponate se numără și articole donate de Paul Poiret, Madeleine Vionnet, Elsa Schiaparelli, Cristobal Balenciaga sau Christian Lacroix, iar una dintre cele mai valoroase piese este prototipul unui costum Christian Dior, creat în 1947.

În 2017, Muzeul a prezentat expozitia Christian Dior, couturier du rêve cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a casei, eveniment ce a atras peste 700 000 de vizitatori, un adevărat record.

 

The Met – New York

Localizat în inima metropolei, pe Fifth Avenue, Muzeul Metropolitan de Artă (MET) este unul dintre cele mai mari muzee de artă din lume , un obiectiv obligatoriu de bifat în New York. Deschis în 1872, muzeul găzduiește peste 2 milioane de opere de artă din întreaga lume. De la antichități , picturi ale maeștrilor francezi și până la artă americană, MET oferă o gamă largă de capodopere prezentate în diverse expoziții tematice, iar numărul de vizitatori bate recordul de fiecare dată.

Expoziția dedicată modei din fiecare primăvară, celebrată prin MET Costume Institute Gala, aduce laolaltă crema lumii modei și a divertismentului, în frunte cu Anna Wintour, care are și o aripă dedicată –  the Anna Wintour Costume Center.

 

The V&A Museum – Londra

Victoria and Albert Museum este unul dintre cele mai mari muzee din Europa, conceput în urma Expoziției Universala de la Londra, din 1851. Muzeul este specializat în arte decorative și adăpostește o colecție incredibilă de piese – bjuterii, haine, mobilier, tapițerii, obiecte de cristal – care datează de pe vremea sumerienilor și până astăzi. Dar ceeace atrage atenția cel mai tare este departamentul dedicat modei, în care se poate admira felul în care a avansat moda din cele mai vechi timpuri și până astăzi, iar colecția cuprinde și creații ale celor mai cunsocuți designeri contemporani.

 

Muzeul Yves Saint Laurent – Paris

Muzeul Yves Saint Laurent din Paris și-a deschis porțile în 2017.

În noul spațiu se poate face un tur retrospectiv al creațiilor YSL – accesorii, schițe, fotografii și înregistrări, expoziții tematice și pot fi vizitate saloanele de croitorie și studioul lui Yves Saint Laurent, fondatorul casei care îi poartă numele din 1961.

 

 The FIT Museum – New York

Încă de la inaugurarea sa din 1969, Muzeul Fashion Institute of Technology din New York s-a afirmat ca locul în care au loc cele mai îndrăznețe expoziții dedicate modei. Prima expoziție a fost cea dedicată designerului de costume hollywoodian Gilbert Adrian , iar printre cele mai importante s-au numărat Denim: Fashion’s frontier (2016), Black fashion designers (2016 ) sau A Queer History of Fashion(2013).

Muzeul acoperă peste un secol de modă și reflect rolul pe care l-a avut aceasta în evoluția societății. Aici pot fi admirate capodopere de fashion, precum rochia suprarealistă a Elsei Schiaparelli, rochia drapată Madame Grès, dar și creațiile sculpturale ale lui Alexander McQueen.

 

Muzeul Christian Dior – Granville

Casa părintească a lui Christian Dior a fost transformată în muzeu. Spațiul i-a servit creatorului de modă drept sursă de inspirație, la fel ca și familia lui – al cărei stil și eleganță l-au făcut pe maestrul modei să conceapă rochii couture, rafinate, care încântă peste măsură și astăzi.

Villa Les Rhumbs a devenit Muzeul Christian Dior la sfârșitul anilor ’90 și a găzduit de-a lungul timpului expoziții sublime dedicate istoriei casei de modă franceze.

 

 

Foto: www.palaisgalliera.paris.fr, www.metmuseum.org, museeyslparis.com, www.musee-dior-granville.com

Related Posts

Corina Olaru, designerul de interior care a transformat Room 12 în „acasă”

Ediția print de iarnă Alist Magazine este o bucurie estetică de la prima până la ultima pagină. Pentru…

Se poartă ”cu fundiță”

După cum ai observat probabil deja, fundițele sunt accesoriile care definesc moda sezonului rece. Purtate ca accesorii în…

Rita Ora, apariție spectaculoasă la British Fashion Awards 2023

Rita Ora a uimit audiența cu un accesoriu neobișnuit: un șirag de țepi argintii atașați de spatele cântăreței….

Idealurile de frumusețe de la Venus la Barbie

Institutul Pantone a declarat Viva Magenta culoarea anului 2023, iar vara ce tocmai a trecut s-a mulat perfect…

Tendințele momentului în materie de genți, de la nuanțe, la dimensiuni

Ne ocupăm astăzi de accesoriul nostru preferat, aliatul de nădejde al fiecărei zile, indiferent de agendă. Îți spunem…

Pantofii must-wear ai momentului: Vârf ascuțit și toc… nu foarte înalt!

Pentru ținutele perioadei imediat următoare, vei fi, probabil, tentată să alegi acele perechi de pantofi spectaculoase, care uneori…

Visând la vară: ne inspiră colecția primăvară/vară 2024 C&A, „Finding Beauty in Chaos”

Ce poate fi mai simpatic și mai încântător ca, în mijlocul unei săptămâni cu ploaie, vânt și ceață,…

Alist Designers boutique: Selecția spectaculoasă de branduri care te așteaptă în luna decembrie 

Pentru că intrăm în luna festivităților de Crăciun și a diverselor celebrari, ne-a gândit la o selecție anume…

Costumul masculin revine în topul preferințelor doamnelor, pentru evenimentele festive

Dacă încă nu ai ales ținuta pe care o vei purta la evenimentul de Crăciun a firmei sau…

Hot Trend: Cu picioarele la vedere în plină iarnă!

Dacă te întrebai ce minuni au mai pus la cale marile case de modă pentru acest sezon, află…