Monica Cismaru ∙ October 21, 2020 ∙ 4 min read

museul dior granville

De la Paris la New York, facem o trecere în revistă a celor mai frumoase muzee din lume dedicate fenomenului modei, pe care să le vizitezi măcar o dată în viață, datorită colecțiilor care fac deliciul pasionaților de artă și de modă.

 

 

Palais Galliera – Paris

Muzeul dedicat modei din Paris este adăpostit de Palatul Ducesei de Galliera, cea care a avut ideea de a trasforma clădirea în muzeu în care să expună vasta ei colecție de opere de artă. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Léon Ginain, iar în 1894 și-a deschis oficial porțile, dar de-abia în 1977 a fost transformată în muzeu dedicat Săptămânii Modei de la Paris.

Astăzi, Palais Galliera este una dintre cele prestigioase locuri dedicate modei și găzduiește o expoziție a creațiilor Chanel.

Muzeul de Arte Decorative – Paris

Inaugurat în 1905, în aripa Marsan a Muzeului Luvru, Muzeul de Arte Decorative, conceput de arhitectul Gaston Redon, adăpostește o colecție impresionantă de obiecte de artă și de design. Colecția cuprinde peste 150 000 de articole de îmbrăcăminte de damă, bărbătești și pentru copii – piese ce datează din secolul 13 și până în secolul 21. Printre exponate se numără și articole donate de Paul Poiret, Madeleine Vionnet, Elsa Schiaparelli, Cristobal Balenciaga sau Christian Lacroix, iar una dintre cele mai valoroase piese este prototipul unui costum Christian Dior, creat în 1947.

În 2017, Muzeul a prezentat expozitia Christian Dior, couturier du rêve cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a casei, eveniment ce a atras peste 700 000 de vizitatori, un adevărat record.

 

The Met – New York

Localizat în inima metropolei, pe Fifth Avenue, Muzeul Metropolitan de Artă (MET) este unul dintre cele mai mari muzee de artă din lume , un obiectiv obligatoriu de bifat în New York. Deschis în 1872, muzeul găzduiește peste 2 milioane de opere de artă din întreaga lume. De la antichități , picturi ale maeștrilor francezi și până la artă americană, MET oferă o gamă largă de capodopere prezentate în diverse expoziții tematice, iar numărul de vizitatori bate recordul de fiecare dată.

Expoziția dedicată modei din fiecare primăvară, celebrată prin MET Costume Institute Gala, aduce laolaltă crema lumii modei și a divertismentului, în frunte cu Anna Wintour, care are și o aripă dedicată –  the Anna Wintour Costume Center.

 

The V&A Museum – Londra

Victoria and Albert Museum este unul dintre cele mai mari muzee din Europa, conceput în urma Expoziției Universala de la Londra, din 1851. Muzeul este specializat în arte decorative și adăpostește o colecție incredibilă de piese – bjuterii, haine, mobilier, tapițerii, obiecte de cristal – care datează de pe vremea sumerienilor și până astăzi. Dar ceeace atrage atenția cel mai tare este departamentul dedicat modei, în care se poate admira felul în care a avansat moda din cele mai vechi timpuri și până astăzi, iar colecția cuprinde și creații ale celor mai cunsocuți designeri contemporani.

 

Muzeul Yves Saint Laurent – Paris

Muzeul Yves Saint Laurent din Paris și-a deschis porțile în 2017.

În noul spațiu se poate face un tur retrospectiv al creațiilor YSL – accesorii, schițe, fotografii și înregistrări, expoziții tematice și pot fi vizitate saloanele de croitorie și studioul lui Yves Saint Laurent, fondatorul casei care îi poartă numele din 1961.

 

 The FIT Museum – New York

Încă de la inaugurarea sa din 1969, Muzeul Fashion Institute of Technology din New York s-a afirmat ca locul în care au loc cele mai îndrăznețe expoziții dedicate modei. Prima expoziție a fost cea dedicată designerului de costume hollywoodian Gilbert Adrian , iar printre cele mai importante s-au numărat Denim: Fashion’s frontier (2016), Black fashion designers (2016 ) sau A Queer History of Fashion(2013).

Muzeul acoperă peste un secol de modă și reflect rolul pe care l-a avut aceasta în evoluția societății. Aici pot fi admirate capodopere de fashion, precum rochia suprarealistă a Elsei Schiaparelli, rochia drapată Madame Grès, dar și creațiile sculpturale ale lui Alexander McQueen.

 

Muzeul Christian Dior – Granville

Casa părintească a lui Christian Dior a fost transformată în muzeu. Spațiul i-a servit creatorului de modă drept sursă de inspirație, la fel ca și familia lui – al cărei stil și eleganță l-au făcut pe maestrul modei să conceapă rochii couture, rafinate, care încântă peste măsură și astăzi.

Villa Les Rhumbs a devenit Muzeul Christian Dior la sfârșitul anilor ’90 și a găzduit de-a lungul timpului expoziții sublime dedicate istoriei casei de modă franceze.

 

 

Foto: www.palaisgalliera.paris.fr, www.metmuseum.org, museeyslparis.com, www.musee-dior-granville.com

Related Posts

Momente inedite ale vedetelor de la Paris Fashion Week: Andie MacDowell, Eva Longoria, Bella Hadid

Andie MacDowell și Eva Longoria au fost modele pentru o seară într-una dintre prezentările de la Paris Fashion…

Alist Designers boutique: Brandurile lunii octombrie

Luna aceasta ne bucurăm să avem alături de noi două nume pe care le îndrăgești de ceva timp…

Celebrity street style: Ținutele all black de la săptămânile modei

Cu Paris Fashion Week încă în desfășurare, facem o trecere în revistă a celor mai stylish ținute ale…

Jennifer Lopez devine imaginea unui brand de lenjerie intimă

La 53 de ani, Jennifer Lopez a fost aleasă imaginea unui cunoscut brand de lenjerie intimă. Astfel, vedeta…

Cher, apariție surprinzătoare la Săptămâna Modei de la Paris, în prezentarea Balmain

La 76 de ani, Cher arată încă senzațional și a dovedit-o încă o dată la prezentarea casei Balmain…

A început Săptămâna Modei de la Paris. Ce vedete au deschis parada eleganței din capitala Franței

Circuitul evenimentelor dedicate stilului continuă cu Săptămâna Modei de la Paris, care se derulează între 26 septembrie –…

Otter: Be cool, not cold! 

Texturi, nuanțe de pământ, layering și creativitate – acestea sunt elementele cheie ale noului anotimp. Sezonul rece ne…

Vedete prezente la Săptămâna Modei de la Milano

Săptămâna Modei de la Milano se încheie glorios cu încă un sezon plin de strălucire. O mulțime de…

O nouă ediție Romanian Jewelry Week, între 5-9 octombrie

O nouă ediție Romanian Jewelry Week are loc între 5-9 octombrie, în șase locații culturale din București. Expoziția…

Versiunea voastră REMIX-ată

Versiunea voastră REMIX-ată. Cum să faceți din sfârșitul verii un nou început interesant, cu dragoste pentru viața de…