Cum influențează consumul de apă greutatea corporală

apa greutate corporala

Organsimul uman e format din aproximativ 60% din apă și se recomandă consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi pentru o hidratare corespunzătoare. Totuși, cantitatea de apă necesară variază de la invidid la individ, iar această nevoie este influențată de mai multi factori – de natura internă sau externă.

Ce se întâmplă dacă nu consumăm suficientă apă?

Cantitatea de apă băută într-o zi influențează nivelul de energie și buna funcționare a creierului, susțin specialiștii. Anumite studii arată că pierderea de fluide de 1,36% după o sesiune de efort fizic afectează dispoziția și concentrarea și crește frecvența durerilor de cap. De asemenea, e suficientă o deshidratare ușoară (1-3% din greutatea totală a corpului) cauzată de efort fizic sau de căldură excesivă pentru ca funcționarea creierului la parametri optimi să fie influențată în mod negativ.

consum apa greutate corporala

Ajută consumul de apa la slăbit?

Un consum ridicat de apă poate ajuta la dinamizarea metabolismului și la reducerea poftei de mâncare. Potrivit anumitor studii, consumul a 500 de ml de apă poate impulsiona metabolismul cu 25-30%. De asemenea, conform observațiilor de specialitate, s-a observat că un consum de cel puțin doi litri de apă pe zi crește consumul de energie cu 96 de calorii/zi. Este recomandat ca apa consumată să fie rece, pentru a determina corpul să mai cheltuiască niște energie pentru a o aduce la temperatura normală de aproximativ 36 de grade. Consumul de apă cu o jumătate de oră înainte de masă poate ajuta la reducerea numărului de calorii consumate, mai ales în privința persoanelor în vârstă.

consum apa greutate corporala

S-a mai observat că persoanele care beau 500 de mililitri de apă înainte de masă au reușit să accelereze pierderea în greutate cu 44% pe parcursul a două săptămâni, comparativ cu cei care nu au apelat la această metodă.

Așadar, consumul în mod regulat de apă, mai ales înainte de masă, poate avea un impact semnificativ asupra pierderii în greutate, mai ales când acest lucru este asociat cu o dietă sănătoasă.

Alte beneficii ale consumului de apă în cantități optime pentru organism

  • Apa ajută la remedierea constipației, o problemă foarte des întâlnită, mai ales din cauza sedentarismului și a alimentației incorecte.
  • Consumul unei cantitati suficiente de apă poate reduce riscul apariției pietrei la rinichi.
  • Apa contribuie la obținerea unui ten strălucitor și la reducerea acneei.

Foto: Clint McKoy, Mineragua Sparkling Water, Laura Chouette/Unsplash 

Categorii Lifestyle