Alina Burlacu ∙ August 11, 2023 ∙ 5 min read

Dacă pentru tine, ritualul de îngrijire a pielii înseamnă regula celor trei pași, atunci ești în acord cu majoritatea dermatologilor. Însă, lucrurile devin un pic mai complicate atunci când vrei să faci experimente mai personale în îngrijirea pielii. Iar aici mă refer la trendul skincare mixology.

„Să începem cu lucrurile simple. Deși foarte important, ADN-ul nu este singurul responsabil pentru sănătatea pielii noastre. Cum ne construim obiceiurile zilnice, cum ne respectăm nevoile sunt definitorii pentru calitatea pielii. În acest sens, rutina de îngrijire corectă pentru un ten normal ar trebui să aibă trei piloni principali: curățare, hidratare și protecție împotriva razelor ultraviolete (SPF 30 cel puțin)”, explică Iulia Solomon, medic dermatolog.       

Cu doar aceste trei gesturi de îngrijire, vei obține câteva plusuri – poate că nu chiar acea piele perfectă, dar, în orice caz, ești pe drumul cel bun. Pe de o parte, vei menține constantă bariera pielii printr-o curățare blândă, urmată de o hidratare intensă, iar pe de altă parte, o vei proteja de factorii externi cu potențial iritant, precum razele ultraviolete.

Până aici tot ok, dificultatea începe atunci când alegi tipul de produse și abordarea care poate varia extrem de mult în funcție de vârstă, anotimp, perioadele din viața femeilor, inclusiv în cadrul unui interval de 28 de zile, în care apar modificări hormonale semnificative, și în funcție de agenții stresori de zi cu zi, inclusiv aerul uscat din încăpere sau căldura extremă).

Rutina de îngrijire de fapt trebuie să se adapteze acestor schimbări pentru a menține pielea în echilibru și pentru a o ajuta să își mențină parametrii stabili de care are nevoie pentru ca aspectul să fie unul sănătos, luminos, mat.

Și, pentru că vorbeam de anotimpuri și mai este foarte puțin până vine toamna. „Iarna și toamna avem nevoie de un produs de curățare hidratant cremos sau pe bază de ulei. Vara și primăvara vom opta pentru un gel de curățare tip spumă, urmată de o hidratare cu o cremă lejeră, ce poate avea la bază apă termală. Atunci când alegem o cremă cu protecție solară, nu avem nicio scuză să nu găsim una potrivită nevoilor noastre. În prezent, cremele cu protecție solară vin cu cea mai mare varietate în ceea ce privește prezentarea lor – le putem găsi sub forme de creme clasice, cu sau fără pigment, loțiuni, spray-uri, geluri.”, afirmă medicul Iulia Solomon.

Ce trebuie să aibă în plus rutina pentru tenul uscat, dar pentru cel gras?

„Prin definție, o piele uscată are o barieră ineficientă. Pierderea masivă de apă de la nivelul pielii activează glandele sebacee care vor încerca să compenseze cu producere unei cantități mai mari de sebum, însă, în timp, compoziția sebumului se schimbă și ea și astfel se produc modificări de ph mai bruște pe alocuri ceea se se traduce prin creșterea sensibilității pielii, urmată implicit de scăderea toleranței acesteia pentru diferite produse de îngrijire. Așadar, menținerea barierii pielii cât mai hidratantă este esențială pentru un ten uscat. Spre deosebire de tenul gras, în rutina de îngrijire a pielii uscate vom alege produse de curățare tip ulei sau chiar loțiuni hidratante de curățare. În plus, cremele vor conține agenți umectanți și hidratanți precum ceramidele, acidul hialuronic, vitamina E sau untul de shea. Este recomandă repetarea aplicărilor cremei hidratante, chiar și în cursul zilei, de 1-2 ori, la nevoie. Atunci când vom alege o cremă cu protecție solară, ne vom orienta către una cu un grad mai mare, de preferat SPF50 și vom evita gelurile sau spray-urile.  Înainte de aplicarea cremei cu protecție solară, uneori, o piele uscată va avea nevoie de o hidratare înainte, și uneori, chiar și după aceasta. Dacă ai pielea uscată, oricât de tentantă ar fi exfolierea tenului, care are mici scuame (cojițe) pe alocuri, te sfătuiesc să reziști eroic acestei tentații și să alegi hidratarea cât mai intensă.”, explică medicul dermatolog.

Skincare mixology

Dacă știi exact tipul tău de ten, pentru a vedea cele mai bune rezultate pe piele, trebuie să știi ce ingrediente trebuie sau nu să fie combinate, care se anulează sau care devin prea agresive împreună. „Un concept introdus recent în literatura de specialitate dermato-cosmetică este SKIN MIXOLOGY- arta de combina ingrediente în produsele de skincare. Cred că este una dintre cele mai recente tendințe din acest domeniu. În timp ce, independent, unele ingrediente au efecte benefice asupra pielii, unele combinate pot produce dezechilibre sau chiar leziuni masive greu de corectat. Din dorința de a beneficia într-un timp cât mai scurt de cât mai multe efecte ale substanțelor active din produsele dermato-cosmetice, tindem să uităm sau să ignorăm întru totul riscurile potențialelor combinații. ”, afirmă medicul dermatolog.

Ce combinații devin prea agresive cu pielea?

Vitamina C și Retinol

Pe cât de bune sunt efectele individuale, pe atât de agresive pot fi combinate. Pentru a asigura o utilizare optimă a celor două ingrediente, folosește-le în momente diferite ale zilei.  Vitamina C va fi aplicată dimineata, urmată de sigilarea ei cu o cremă cu protecție solară 30-50. Retinolul funcționează cel mai bine pe timp de noapte.

Vitamina C și  AHA/BHA

AHA și BHA fac parte din familia acizilor din fructe, precum: acidul lactic, mandalic și glicolic. Vitamina C este, de asemenea, un acid exfoliant. Acțiunea ambelor ingrediente este dependentă de nivelul pH-ului. Schimbarea ph-ului pielii de către un acid, va avea efecte pentru al doilea acid folosit în funcție de ordinea folosirii. Așadar, folosirea lor se recomandă a se realiza în momente sau chiar zile diferite.

Retinol și AHA/BHA

În general, acizii combinați cu Retinol au efecte nedorite precum exfolierea pielii, roseața sau chiar inflamația. Având în vedere că atât Retinolul, cât și AHA-urile/BHA-urile acționează cel mai bine noaptea, cea mai eficientă metodă de acțiune ar fi să le folosim în nopți alternative. Iar dimineața, hidratare și fotoprotecție.

Foto: hepta.

Related Posts

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Ce este BB cream: cum să îl alegi pe cel potrivit și să îl aplici corect pe față

BB cream-urile pentru față devin tot mai populare printre femei și domnișoare. Datorită gamei largi de produse disponibile,…

10 produse care fac minuni pentru piele și păr

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi pentru tine! Alege produse specifice pentru piele și pentru păr…

Brain & Body After Work: 5 clinici și saloane din București în care să ajungi primăvara asta

Primăvara asta, fă-ți planuri de dezvoltare și ține-te de ele, fie că este vorba de corpul tău sau…

Ce au în comun Paris Hilton, AI și un spray autobronzant?

De la Barbie la regina pielii cu aspect bronzat, Paris Hilton este una dintre figurile culturii pop care,…

Sfaturi pentru rutina de îngrijire. Alexia Eram, în dialog cu dr. Cristalia Rusu. Powered by Vichy (VIDEO)

Alexia Eram a fost curioasă să afle cum arată protocolul complet pentru îngrijirea tenului de la doamna doctor…

Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București, cu o nouă colecție: Body by Victoria

Veștile bune circulă repede! Iar primăvara aceasta avem încă un motiv de bucurie. Victoria’s Secret, liderul în retail…

Parfumuri create pe baza neuroștiinței

Charlotte Tilbury, celebrul make-up artist al vedetelor care și-a înființat un brand de cosmetice omonim, se lansează acum…

13-14 aprilie: Vino să trăiești experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club!

Grăbește-te să descoperi produsele excepționale și experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club, un pop-up deschis pentru publicul…

5 afecțiuni ale pielii cauzate de endometrioză

Prea mult estrogen în organism poate declanșa erupții sau acnee. Pe de altă parte, inflamația nu este implicată…