Alina Burlacu ∙ December 31, 2020 ∙ 3 min read

Reacțiile observate pe propria piele, în ultima vreme, și zecile de mii de postări cu #maskne m-au făcut să mă întreb: este acneea încă o provocare din lunga listă neagră a lui 2020?

După aproape un an de purtare a măștii, am ajuns să mă confrunt cu reacții nedorite ale pielii. Și, pentru că acneea la adulți este un scenariu posibil, am stat de vorbă cu un medic dermatolog și am aflat ce măsuri trebuie să iau.

Reacțiile de iritare și inflamare nu sunt neapărat semnele debutului acneei pentru cei care nu sufereau anterior de acnee, dar nici nu sunt un semnal de bun augur. „Noua problemă dermatologică: puseele de acnee care se dezvoltă pe zonele acoperite de mască la persoanele cu acnee sau cu tendințe acneice, dar și la unele persoane pentru care acneea nu a reprezentat până acum o problemă. Deși nu e un termen medical, maskne poate fi descrisă ca o formă de acnee mecanică apărută în urma iritației datorate presiunii și fricțiunii date de purtarea îndelungată a măștii, la care se poate adăuga iritația generată de substanțe din mediul extern depuse pe piele. În același timp, sub mască se creează un mediu cu umiditate și temperatură crescute, care determină producția crescută de sebum, dilatarea porilor și multiplicarea exagerată a bacteriilor. Toate acestea duc la blocarea foliculilor piloși și apariția leziunilor inflamatorii de tip acneic,” explică Mihaela Iulia Mihăescu, medic specialist dermato-venerologie, clinica Hebra Dermatologie. Ce se poate face pentru prevenirea acestor episoade? Și, dacă pentru tenul normal, coșurile și inflamațiile sunt excepții și pot fi eliminate rapid, cum ar trebui să arate rutina de îngrijire a unui ten acneic, ale cărui manifestări pot fi mult mai serioase în condițiile actuale?

Keep calm & clear! 

În primul rând, calmează zona inflamată cu apă termală, aceasta va ajuta și la regenerarea pielii. Hidratează pielea în fiecare zi, în special dacă ai tenul predispus la coșuri. „Produsele de hidratare ajută la refacerea barierei epidermice și cresc toleranța pielii la produsele topice medicamentoase, fără a compromite eficacitatea acestora, în cazul tenului afectat de acnee. Este important de știut că un ten acneic deshidratat va fi întotdeauna mai dificil de tratat. Persoanele cu acnee vor alege un produs non-comedogenic, cu o textură ușoară, eventual care conține și factor de protecție solară. Ingredintele recomandate: ceramidele, glicerina, acidul hyaluronic, plus diverse substanțe cu proprietăți antiinflamatorii cum ar fi: apa termală, antioxidanții, niacinamida, flavonoizii,” afirmă medicul dermatologic. Măștile purtate de mai multe ori sau o perioadă mai îndelungată devin o zonă supraaglomerată de bacterii așa că schimbă-le cât mai des. Ține cont de faptul că exfolierea în exces, plus frecarea mecanică despre care povesteam mai sus, și curățarea zilnică cu produse alese greșit pot perturba protecția naturală a pielii, favorizând apariția coșurilor. În cazul tenului acneic, îngrijirea pielii trebuie să fie mai atentă. „Există multe produse de îngrijire a pielii care ajută la ameliorarea anomaliilor existente la persoanele cu ten acneic: îmbunătățesc bariera cutanată, reduc inflamația, camuflează, reduc producția de sebum și aspectul porilor, îmbunătățesc dezechilibrul microbian al pielii. Se recomandă să cureți pielea cu un produs blând, adresat tenului acneic, evitând o curățare prea energică, abrazivă sau cu produse pe bază de alcool. Caută, în lista de ingrediente a produselor antiacneice de curățare, substanțe ca: acid salicilic, benzoil peroxid, bisabolol, sulf, rezorcinol, acid hipocloros”, afirmă Mihaela Iulia Mihăescu, medic specialist dermato-venerologie.

Ce produse poți folosi pentru îngrijirea pielii iritate și inflamate?

  • Demachiant solid Cleanser Balm, Iehana, 179 lei (iehanacosmetics.com)

  • Cremă de zi cu SPF 20 Hyaluron Specialist, L’Oréal  Paris, 35 lei
  • Fond de ten Teint Idole Ultra Wear Nude SPF 19, Lancôme, 229 lei (douglas.ro)
  • Cremă CC Matifiantă, Gerovital Acné, 17 lei (farmec.ro)

Foto: PR.

 

Related Posts

Trendurile verii: 3D Water Drops și Pool Water Nails

Manichiura cu efecte de stropi și luciu ca de apă, aceasta este noua tendință în domeniul artei unghiilor….

Îngrijirea tenului la 40 de ani: 10 sfaturi pentru o piele sănătoasă și luminoasă

Dacă observi că tenul tău începe să aibă un aspect tern, ușor neuniform, cu linii fine și riduri…

Tipsuri pentru o piele mereu tânără

Ești mereu în căutarea celor mai bune rutine și produse care să oprească îmbătrânirea? Te înțelegem extrem de…

7 parfumuri revitalizante, care atrag energia pozitivă

Pe aceste călduri copleșitoare, e important să ne alegem un parfum revigorant, care să ne dea senzația de…

George Soare, sfaturi despre cum să ai un look perfect la festival

Când vine vorba de festivaluri, ideea de libertate și creativitate domină peisajul estetic. Festivalurile sunt ocazii perfecte pentru…

HOT this summer: Island Girl Make-up

Cel mai folosit produs de make-up, din ultimii ani, blush-ul are încă un moment special, vara asta, în…

Sezonul SPF: 4 greșeli în aplicarea SPF-ului, pe care nu știai că le faci în mod constant

În plin sezon de vară, oricare ar fi planurile tale, sigur petreci destul timp în aer liber cât…

Styling tips: cum să obții un efect de lifting cu o coafură anume

În anii ’90, Madonna a dat startul unui trend cu coafura-semnătură a turneului Blonde Ambition: „coada de cal”…

6 soluții pentru îngrijirea tenului gras în caniculă

Ai tenul gras și lucios iar asta te face să nu mai vrei să aplici nimic pe piele?…

Cum ne menținem tenul frumos pe timpul verii

În timpul verii, tindem să căutăm acele soluții care nu sunt doar aliați eficienți ai frumuseții, ci și…