Alina Burlacu ∙ June 14, 2024 ∙ 5 min read

Cum arată frumusețea, dar și cele mai reușite intervenții estetice? Și cum arată viața unui medic-femeie, atunci când își dorește familia aproape? Am stat de vorbă cu doctor Elena Martin, medic chirurg plastician.

Cum arată idealul de frumusețe pentru un medic chirurg plastician?

Natural. Idealul de frumusețe presupune armonie și naturalețe. Mă bucur mult că post pandemie și trendul internațional este unul natural, fără exagerări în medicina estetică; aici nu vorbim doar despre injectări, ci și despre chirugia estetică în general. Natural înseamnă să ne simțim bine, să arătăm bine fără a putea arăta punctual dacă o zonă este operată sau injectată. În lumea medicilor se spune că cele mai reușite intervenții estetice sunt cele nedetectabile.

Ce v-a atras în domeniul chirurgiei plastice și estetice?

Diversitatea! Pentru că este un domeniu atât de extins având în vedere faptul că un chirurg plastician poate să abordeze de la tratamentul arsurilor, replantările de membre, până la unghiile încarnate, blefaroplastii, implant mamar și la tratamentul ridurilor cu toxină botulinică. E vast și provocator, mereu ai de învățat, practicat, implementat.

Ce vă place să faceți pentru a vă dezvolta ca medic și ca persoană?

Să citesc foarte mult, să cunosc persoane noi, să particip la întâlniri internaționale, pentru că experiența altora e foarte valoroasă și întotdeauna vreau să fiu la curent cu tot ceea ce înseamnă noutate în acest domeniu pe care îl ador. Ca persoană, cam la fel: să citesc, să călătoresc, să cunosc oameni noi, să învăț de la cei din jurul meu.

Este medicina încă o lume a bărbaților?

Pot să vorbesc strict de domeniul meu, și anume chirurgie plastică și estetică; la congresele de specialitate din Statele Unite preponderent sunt bărbați. Dacă vorbim de tratamentele minim invazive de tipul injectări și medicină estetică, prezența masculină este mai redusă, dar pe de altă parte să nu uităm faptul că, cel puțin în Statele Unite, prima femeie președinte a Societății Americane de Chirurgie Plastică a fost aleasă în anul 2022, Jennifer L. Walden. Deci da, încă este o lume a bărbaților.

Un moment sau o realizare de care sunteți foarte mândră?

Din punct de vedere profesional, mă simt împlinită când pot să îmi împărtășesc experiența alături de colegii mei, în special în cadrul congreselor din Statele Unite, și nu numai, în general în cadrul întâlnirilor mari internaționale. Sunt fericită că reușesc să susțin un eveniment medical propriu la Hotelul Ritz din Paris, Aesthetic Boost, anual, eveniment care este dedicat medicilor și care este la cea de-a doua ediție. Dar cea mai împlinită mă simt acasă, alături de familia mea.

Cum arată agenda unui medic plastician?

Mă trezesc la ora 5 fără zece, mă duc la Pilates sau la sport de patru-cinci ori pe săptămână, de la ora 6 până la 7. La ora 8 fără un sfert, desenez pacientele în zilele de luni, marți, miercuri, joi. La ora 8.30, punem bisturiul și operăm. Este un timp minunat în sala de operație – minunat înseamnă că am marele privilegiu să primesc încrederea pacientelor mele, am privilegiul să am o echipă frumoasă, e energie bună și mă simt excelent când operez. Apoi revăd pacientele la control și ziua se termină la ora 22 când citim povestea de seară și ne băgăm la somn. Când nu sunt plecată la congrese tot timpul culc copiii, citesc povestea de seară. Vinerea este zi de consultații exclusiv și intervenții cu anestezie locală, și decurge cam la fel. În weekend nu lucrez niciodată, dar sunt foarte activă. Și eu, și familia mea călătorim, în țară sau fugim prin apropiere, ne jucăm mult, facem echitație, balet, tenis, ne mișcăm mult, noi, în general.

Trei greșeli pe care le fac femeile (pacientele) în general.

Nu prea îmi place să judec și nu pot să spun că am căutat neapărat greșelile. Recomand pacientelor care urmează să aibă operații să nu se înconjoare de persoane care le încarcă negativ și nu le susțin în alegerea lor. Așa apar tot felul de informații contradictorii, emoțiile sunt mult mai mari preoperatorii, și mereu spun că un stres prea mare preoperator se traduce printr-o vindecare de mai lungă durată. Au fost paciente pe care am ales să nu le operez spunându-le că nu sunt pregătite, având în vedere încărcătura emoțională, teama insuflată de cei din jur, de căutările pe internet.

Cum spuneți NU ca medic plastician, ce argumente alegeți?

Trebuie să fie o încredere bilaterală medic-pacient, astfel încât eu ca medic să consider că pot să ofer rezultatele dorite și când acest lucru nu este realizat operația nu are loc. De asemenea atunci când este o încărcătură emoțională prea mare, pacienta nu este pregătită psihologic pentru operație, nu facem intervenția. Mai există și situațiile în care există contraindicații medicale relative sau absolute, le respectăm categoric.

Cum arată rutina de îngrijire a pielii a unui medic plastician?

Curățare dimineața, crema de ochi și SPF, și seara curățare. Masca Hydration Booster, o dată pe săptămână, exfolierea cu polish de două ori pe săptămână, Age Down sau Pigment Control plus Glow Touch, ca și rutină de seară permanentă. Gama mea de produse este simplă, eficientă. Nu avem nevoie de zeci de produse pentru o rutină eficientă. Cum nu există chirurgie pentru frumusețea pielii, și spun asta ori de câte ori am ocazia, am creat EM Skincare tocmai pentru a ajuta pacientele să aibă o rutină ușor de respectat, dar cu produse puține și complexe.

Foto: The Storyalist. Hair: Sorin Stratulat. Make Up: Andreea Vilău.

Related Posts

Trendurile verii: 3D Water Drops și Pool Water Nails

Manichiura cu efecte de stropi și luciu ca de apă, aceasta este noua tendință în domeniul artei unghiilor….

Îngrijirea tenului la 40 de ani: 10 sfaturi pentru o piele sănătoasă și luminoasă

Dacă observi că tenul tău începe să aibă un aspect tern, ușor neuniform, cu linii fine și riduri…

Tipsuri pentru o piele mereu tânără

Ești mereu în căutarea celor mai bune rutine și produse care să oprească îmbătrânirea? Te înțelegem extrem de…

7 parfumuri revitalizante, care atrag energia pozitivă

Pe aceste călduri copleșitoare, e important să ne alegem un parfum revigorant, care să ne dea senzația de…

George Soare, sfaturi despre cum să ai un look perfect la festival

Când vine vorba de festivaluri, ideea de libertate și creativitate domină peisajul estetic. Festivalurile sunt ocazii perfecte pentru…

HOT this summer: Island Girl Make-up

Cel mai folosit produs de make-up, din ultimii ani, blush-ul are încă un moment special, vara asta, în…

Sezonul SPF: 4 greșeli în aplicarea SPF-ului, pe care nu știai că le faci în mod constant

În plin sezon de vară, oricare ar fi planurile tale, sigur petreci destul timp în aer liber cât…

Styling tips: cum să obții un efect de lifting cu o coafură anume

În anii ’90, Madonna a dat startul unui trend cu coafura-semnătură a turneului Blonde Ambition: „coada de cal”…

6 soluții pentru îngrijirea tenului gras în caniculă

Ai tenul gras și lucios iar asta te face să nu mai vrei să aplici nimic pe piele?…

Cum ne menținem tenul frumos pe timpul verii

În timpul verii, tindem să căutăm acele soluții care nu sunt doar aliați eficienți ai frumuseții, ci și…