Alina Burlacu ∙ July 28, 2020 ∙ 5 min read

La începutul lunii iulie, am călătorit încă o dată, grație tehnologiei, în Grădina extraordinară Aqua Allegoria, un univers olfactiv Guerlain. Apoi, am stat de vorbă cu Thierry Wasser, Guerlain Master Perfumer, care a răspuns curiozităților jurnaliștilor, prin intermediul unei sesiuni live.

 

Albinele sunt un simbol important pentru Guerlain. Încearcă Guerlain să fie un brand mai prietenos cu planeta?

Thierry Wasser: În primul rând, chiar suntem, nu doar încercăm. Albina este simbolul Guerlain din 1853, așa că e o perioadă destul de lungă. Însă, suntem încă relevanți pentru că suntem eco-friendly. Desigur, întotdeauna e loc de mai bine, dar atunci când faci distilarea într-o regiune precum India sau Africa, trebuie să fii atent la conservarea și folosirea unui nivel redus de energie și de apă. Așa că suntem foarte atenți la aceste aspecte și la binele fermierilor sau a culegătorilor de flori. Da, suntem responsabili, pentru că binele nostru depinde de binele celorlalți.

 

Cât de importantă este conexiunea dintre umanitate și natură? Cum poate un parfum să refacă această legătură?

Thierry Wasser: Crearea unui parfum este o aventură profund umană. Și mă întorc la resurse: pentru a crea un parfum nu doar cumperi resurse, ci le cumperi de la o anumită persoană și trebuie să cunoști persoana potrivită pentru a crea conexiunea despre care vorbim. Și, dacă iei o sticluță cu parfum Guerlain, ai în acea sticluță mii de oameni care culeg petalele florilor, care transformă florile într-un ulei cu mândrie, cu speranță, cu bucurie și aceasta este umanitatea din interiorul sticluței cu parfum. Sper că legătura nu s-a pierdut pentru tine, și pentru nimeni, pentru că în viață trebuie să fii conectat cu prezentul. Trebuie să te iubești pe tine, pentru a-i iubi pe ceilalți. Poți începe prin a te simți bine, prin a avea încredere în tine și cu aceste două aspecte cred că te poate ajuta parfumul. Și acesta este punctul în care conexiunea începe.

 

Dacă ați imagina un parfum genderless, care sunt cele 3 note principale pe care ar trebui să le conțină?

Thierry Wasser: Nu cred că parfumul are gen. Este doar o convenție, una occidentală: faptul că trandafirii sunt pentru femei, iar lemnul de cedru pentru bărbați. Cine spune asta? În Orientul Mijlociu, bărbații adoră notele de trandafir. Asta înseamnă că în doar 5 ore de mers cu avionul, ieși din convenția genului esențelor. Așa că, pentru a răspunde întrebării, exact asta facem noi, creăm un parfum genderless, mai ales cu Aqua Allegoria. Nu punem genul în parfum. În plus, în prezent, genul nu este și nu ar trebui să fie o problemă.

 

Bergamota este ingredientul star din majoritatea parfumurilor Guerlain. Cum reușiți să găsiți combinații noi care să se potrivească acestui element?

Thierry Wasser: În muzică, ai șapte note muzicale și doar cu ele, de secole, au fost create atât de multe stiluri. Noi, alături de bergamotă, avem mii de materii brute, așa că posibilitățile sunt infinite.

 

Există limite? Există vreun ingredient care nu ar trebui să facă parte din formula unui parfum?

Thierry Wasser: Îmi place să afirm că noi spunem povești olfactive. Atunci când scriem o formulă, imaginația lucrează ca atunci când scrii o poveste: ai vocabularul și ai regulile gramaticale. Noi, parfumierii, avem vocabularul, adică materiile prime, dar nu avem gramatică, adică nu avem nicio regulă. Tocmai de asta este dificil să creezi un parfum nou, pentru că, devreme ce nu există reguli, totul se întâmplă prin încercare și eroare, e un proces care merge înainte și înapoi, până când ideea inițială și rezultatul primit din laborator se potrivesc perfect. Atunci când scrii formula nu știi exact ce vei primi din laborator. Nu există limite, nu există reguli. Însă, dacă simțul tău estetic respinge un rezultat anume, atunci nu mai continui, dar combinațiile rămân infinite.

 

Cum vă organizați munca în pandemie, având în vedere că o parte importantă din meseria de parfumier este călătoria spre zonele de unde sunt materiile prime?

Thierry Wasser: Lumea trece printr-o perioadă foarte grea acum, dar resursele au la bază o relație bazată pe prietenie, pe o bună cunoaștere și încredere, iar noi avem încredere în partenerii noștri, așa că într-adevăr, în acest an nu am putut să ajung în Tunisia, la recoltarea florilor de portocal, în Bulgaria, în Turcia și în sudul Franței, la recoltarea trandafirilor, dar ai încredere în partenerii tăi pentru că ei știu ce au de făcut, așa cum au făcut și în anii anteriori.

 

În contextul Covid, ce grădină ați alege să vizitați dacă acest lucru ar fi posibil?

Thierry Wasser: De fapt, chiar aproape de locuința mea este grădina Bagatelle, acesta este și numele unui parfum Guerlain – n.r. Jardins de Bagatelle – și această grădină are o colecție uriașă de trandafiri, iriși și bujori și, deși vremea lor a cam trecut, rămâne un loc minunat pentru plimbări datorită celorlalte note care plutesc în aer.

Aqua Allegoria de la crearea sa până în prezent

Colecția Aqua Allegoria, ale cărei prime esențe, inspirate de grădini, au fost lansate în 1999, este fructul imaginației primului parfumier al casei, Jean Paul Guerlain.

Primele parfumuri s-au numit Pampelune și Herba Fresca, compoziții care păstrează încă vie pasiunea pentru natură, ideea de grădină imaginară.

Au urmat, în fiecare an, așa cum primăvara readuce alte mirosuri, o nouă trezire la viață, un nou parfum Aqua Allegoria.

În 2020, noutățile Aqua Allegoria sunt Orange Soleia și Granada Salvia, cea din urmă, cu rodie ca ingredient-cheie, fiind disponibilă și pe piața din România.

Foto: PR.

Related Posts

Vara îți afectează pielea. Află cum și în ce fel

Pe timp de vară, obiceiurile tale se schimbă: ieșirile sunt mai frecvente, petreci mai mult timp afară și…

Trendul care ți-ar putea salva părul

Salvatorul părului tău ar putea fi, în această vară, accesoriul statement al starurilor rock în anii 1980. Îți…

Cum să readuci la viață părul lipsit de vitalitate?

Ai părul uscat și lipsit de vitalitate din cauza expunerii excesive la soare fără protecție, vopsirii prea dese…

Prea cald pentru sport? Ce zici de stretching?

Vedete ca Hailee Steinfeld și Halle Berry s-au lăsat fotografiate, de multe ori, în poziții de stretching, iar…

7 greșeli frecvente care agravează arsurile solare

Uneori ne ia valul și uităm cât timp am stat afară, sub lumina intensă a soarelui, fără protecție…

Cum să tunzi, să colorezi și să coafezi părul creț

Deși tinde să fie gros și rigid, părul creț nu este deloc mai puternic decât părul drept, ba…

Evrika! Am descoperit rutina de beauty care te ajută să scapi de petele pigmentare și să ai un ten luminos

Vara este pentru mine un fel de inovație a Naturii, prin explozia ei de culori, simțuri, posibilități, iar…

Tipsuri pentru folosirea pudrelor bronzante

Păstrează pe piele acea atingere a soarelui intensă și luminoasă cu ajutorul pudrelor bronzante și a trucurilor makeup…

Schimbări de look: Charlize Theron, Selena Gomez, Léa Seydoux

Fie că au chef de o coafură de vară, de un refresh sau fac parte dintr-un scenariu în…

Skincare: cum să te răcorești într-o zi toridă

Te uiți la prognoza meteo și în jurul tău, dar tot nu îți vine să crezi: termometrele au…