Aplicaţii de meditaţie pentru o viaţă mai zen

meditatie

Stresată, ai insomnii sau suferi de inimă rănită? Toate aceste aplicaţii te pot ajuta să pui din nou zâmbetul pe buze şi capul pe pernă! Parol că funcţionează!

1. Stop, Breathe & Think. Aceasta este una dintre cele mai populare aplicaţii de meditaţie şi nu degeaba. Faţă de alte aplicaţii create pentru a-ţi face viaţa mai zen, Stop, Breathe & Think (SBT) se adaptează la starea ta de spirit pentru a propune sesiunea de meditaţie de care ai nevoie. Nu trebuie să ai o grămadă de timp liber la dispoziţie pentru a putea medita, o poţi face la birou, ȋn acele două minute ȋn care te-ai decis să iei o pauză şi să bei un ceai sau ȋn drum către muncă – accesează aplicaţia şi testează o nouă temă pentru meditaţia ta.

2. Headspace. Este aplicaţia de meditaţie favorită a Emmei Watson, aşa că trebuie să fie ceva de capul ei. Headspace vine ȋn varianta gratuită cu un set de zece sesiuni de meditaţie şi un kit de introducere cu sfaturi practice, trucuri şi explicaţii menite să te facă să ȋnţelegi că meditaţia nu trebuie să fie complicată sau lungă pentru a fi eficientă, câteva minute de concentrare sunt suficiente pentru a da reboot ȋntregii zile. Poţi cumpăra varianta mai avansată a Headspace care vine cu o grămadă de caracteristici ca remindere, recompense sau monitorizarea progresului.

3. Meditation Experience. Este o aplicaţie foarte populară ȋn State şi nu numai pentru că este creată de către celebrul medic Ayurvedic Deepak Chopra şi de adorabila Oprah. Testează bootcamp-ul de meditaţie de 21 de zile creat de cele două vedete şi vei vedea că nu ţi-ai pierdut timpul degeaba. Aplicaţia oferă şi un jurnal unde poţi nota impresiile privind fiecare sesiune de meditaţie. Cool, nu?

4. Calm. Este una dintre puţinele aplicaţii pe care merită să le plăteşti. Calm oferă ȋn varianta gratuită o săptămână de sesiuni de meditaţie ghidate care vin cu muzică sau cu sunetele naturii pe fundal sau cu o voce menită să scadă la zero nivelul de stres. Partea minunată la acest app este că ȋţi poate face un program de meditaţie ȋn funcţie de problema pe care vrei s-o rezolvi. Nu dormi? Eşti foarte, dar foarte stresat? Calm ȋţi face sesiuni de meditaţie custom made care te vor ajuta să revii cu picioarele pe pământ.

5. Buddhify. Buddhify este considerată cea mai user-friendly aplicaţie de meditaţie şi una dintre cele mai eficiente. Interfaţa este colorată şi uşor de utilizat, iar meditaţiile sunt toate custom-made. Introdu starea de spirit sau momentul zilei precum „m-am pus ȋn pat”, „călătoresc”, „sunt foarte stresat”, „sunt trist”, iar Buddhify ȋţi va propune o sesiune de meditaţie care să te ajute să te simţi cu mult mai bine. Simplu şi eficient!

6. Sattva. Aplicaţia a ȋnregistrat un boom de popularitate după ce actorul britanic Harry Cook a declarat-o cel mai bun prieten pentru zile calme şi meditaţii minunate. Sattva ȋţi oferă sesiuni de meditaţie foarte variate, dar şi bootcamp-uri intensive pentru zilele ȋn care ai mai mult timp şi senzor pentru ritmul cardiac.

7. Insight Timer. Este o aplicaţie vedetă ȋn materie de meditaţie pentru că oferă sesiuni de meditaţie cu life-coach vedete precum celebrul Eckhart Tolle, autorul bestseller-ului The Power of Now, dar şi cu Sharon Salzberg, Jack Kornfield sau Elisha Goldstein. Dar Insight Timer nu presupune doar meditaţii ghidate, poţi medita ȋn linişte dacă vrei, iar sunetul cristalin al unui bol tibetan te va trezi la realitate. De asemenea, ai diferite lecţii despre meditaţie pentru a putea integra mai uşor câteva minute de linişte ȋn rutina zilnică.

8. The Mindfulness App. Eşti novice ȋn ale meditaţiei sau te poţi număra deja printre cei pentru care a medita este la fel de vital precum a bea apă zilnic? Indiferent de gradul de familiaritate, The Mindfulness App te va ajuta să avansezi şi mai mult pe terenul cunoaşterii de sine cu ajutorul sesiunilor de meditaţie foarte variate atât ca tematică dar şi ca durată, care poate varia ȋntre un minut şi 30 de minute. Pentru a nu pierde nici o zi fără a medita, poţi seta aplicaţia să-ţi reamintească de sesiunea restantă sau poţi beneficia de meditaţiile ghidate atunci când vrei să ȋncerci ceva nou.

9. Omvana. Ca şi celelalte aplicaţii de meditaţie şi acesta te ajută să faci un obicei din a medita zilnic. Beneficiezi de sesiuni de relaxare cu muzică, sunete din natură, dar şi de unele ghidate de experţi ȋn materie. De asemenea, poţi opta pentru un anumit tip de ȋn funcţie de timpul sau problema pe care o ai: insomnie, stres, tristeţe sau nervozitate, de exemplu.

BONUS: Sesiune de meditaţie ghidată de autoritatea Ayurveda Vasant Lad

Această sesiune de meditaţie ghidată de medicul indian Vasant Lad apare ȋn cartea sa Complete Encyclopedia of Ayurvedic Remedies, una dintre cele mai recomandate cărţi de Ayurveda:

  • Setează-ţi ceasul să te „trezească” după 5 minute şi aşază-te ȋntr-o poziţie cât mai confortabilă, nu trebuie să stai ȋn lotus pentru a medita eficient.
  • Menţine spatele drept pentru ca energia să poată circula fără restricţii ȋn organism.
  • Inspiră adânc concentrându-te pe respiraţie. Nu ȋncerca să opreşti gândurile, nu vei putea, urmăreşte doar fluxul natural al respiraţiei.
  • Inspiră foarte lent şi imaginează-ţi că respiraţia este ca o coardă subţire şi foarte uşoară formată din nori răsuciţi care coboară ȋn corp din gură şi până jos, la trei degete sub buric, unde se ȋncolăceşte lent ca un şarpe. Menţine respiraţia câteva secunde ȋn acest punct, ca apoi să descolăceşti sfoara care pe expir iese ȋn afara corpului, la o palmă de faţă. Menţine respiraţia şi ȋn acest punct.
  • Secvenţa de respiraţie inspir-pauză-expir-pauză este vitală pentru meditaţie pentru că astfel ȋnveţi să-ţi controlezi respiraţia, dezvoltând capacitatea toracică şi de concentrare.

Text de Anca Rusu. Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle