Ana și Maria Goicea: Noi suntem a treia generație în turism

 

Sunt tinere, ambițioase și conduc un business profitabil, una dintre primele agenții de turism din România. Despre business și nu numai, ne vorbesc acum Ana și Maria Goicea, cele două femei puternice care stau în spatele turoperatorului Cocktail Holidays.

Cine sunt Ana și Maria Goicea?

Ana și Maria Goicea sunt  directorul agenției, respectiv directorul de marketing al turoperatorului Cocktail Holidays, adică generația tânără din business-ul de familie. În esență, două persoane ambițioase cu sete de cunoaștere și dorința de reșită în domeniul în care activează. Sau pur și simplu, două surori născute în România, școlite cu bursă în străinătate și care s-au întors acasă să pună în practică ce au învățat la prestigioase școli din Germania și Austria, care au lucrat la renumite hoteluri din Tenerife, tocmai ca să vadă și să înțeleagă cum se face turismul în străinătate.

Când ați avut primul contact cu acest domeniu? Și ce v-a convins să vă alăturați businessului familiei?

Ana: Amândouă am luat contact cu domeniul turistic, încă din copilărie. Era inevitabil, atâta vreme cât părinții lucrau amândoi în agenția de turism a familiei. Mama noastră, Adriana Goicea, a lucrat la ONT Carpați ani de zile, până în 1993, când a înființat compania căreia i s-a alăturat și tatăl nostru, Dan Goicea, în anii următori.

De altfel, noi suntem a treia generație în turism. Bunicul din partea mamei a lucrat pe litoralul românesc în anii 70, adică în perioada sa de dezvoltare internă și externă.

În ceea ce mă privește, aș spune că încă din clasa I a început să mă preocupe afacerea familiei 😊, iar în clasa a XI-a am început să fac vânzare efectiv. Îmi aduc aminte că am început cu programul Litoralul pentru toți.

Maria: La fel ca și sora mea, am început să lucrez în agenție acum foarte mulți ani. La început, mă duceam la sediul nostru după ce terminam orele la școală și mă implicam în tot felul de activități precum precum organizarea biroului, scrierea de liste – activitate specifică charterelor, sau a biletelor de avion. Am prins vremurile când toate biletele trebuiau scrise manual și trimise prin poștă… Vă dați seama câtă muncă implica…

 

Planificați vacanțe pentru mii de oameni (în general, ca agenție). Când ați fost voi ultima dată într-o vacanță?

Ana: Eu am început 2019 cu o vacanță. De Revelion am ales să încerc alături de turiștii noștri experiența unui sejur în Cuba, iar la sfârșitul lunii ianuarie, mi-am exersat abilitățile de schior pe pârtiile din Franța.

Maria: Ultima mea vacanță de relaxare a fost în vara anului trecut, când am ales un sejur în Mykonos. Am experimentat astfel și postura de turist Cocktail Holidays, pe care nu o mai văzusem de ceva vreme.

Care este destinația voastră preferată și de ce?

Ana:  La mine, categoric Tenerife, am și lucrat într-un hotel de acolo în departamentul de de vânzări și marketing. Îmi place stilul de viață și destinația în sine; în Tenerife nu ai cum să te plictisești!

Maria: Atâta timp cât sunt plecată și în recunoaștere, îmi place orice destinație! Nu prea stau locului, ci îmi place să descopăr cât mai mult destinațiile în care merg. Așadar, am descoperit India, Kenya, Japonia și mi-a plăcut faptul că am avut parte de experiențe autentice.

Care ar fi cel mai util sfat pe care îl puteți da celor care vor să meargă într-o vacanță exotică, să spunem?

Este foarte important să se informeze cât mai bine despre destinație în sine. Mulți turiști aleg o destinație exotică fără să se gândească și la impactul pe care îl are întâlnirea cu acea lume. Dacă ne gândim de exemplu la Cuba, este o țară absolut superbă, cu plaje întinse de nisip fin, cel mai bun rom din lume și trabucuri renumite, dar este și o țară care se reface după toată situația politică din zonă.

Și în Sri Lanka sau Thailanda, situația este similară. Sunt destinații foarte apreciate de turiștii români, dar care sunt în curs de dezvoltare. Nu putem avea așteptări de 5* peste tot. Trebuie să încercăm să ne adaptăm specificului locului. Asiaticii de exemplu sunt oameni foarte fericiți, chiar dacă au puțin și dorm pe stradă. Trebuie să încercăm să învățăm din fiecare cultură câte ceva și să descoperim cât mai mult.

Care sunt recomandările voastre pentru anul 2019? Care ar fi cele mai hot destinații anul acesta și de ce?

Peloponez – Kalamata – pentru că oferă unele dintre cele mai întinse plaje, începând cu plaja din orașul Kalamata, ce se întinde pe toată zona de țărm a orașului și continuând cu celebrele plaje Costa Navarino și Skafidia, unde nisipul foarte fin se îmbină perfect cu turcoazul mării. Exista hoteluri variate și pentru toate gusturile, să nu uităm că aici și-a petrecut inclusive Ronaldo vacanța în 2018! Gama este variata – de la Hoteluri BIO, care cresc în grădină legumele ce urmează să le gătească în restaurant pentru turiști, până la hoteluri de oraș sau ascunse în foste castele. Și să nu mai vorbim despre câte poți explora în zonă…

Kalamata este o destinație pe care am adus-o în atenția turiștilor vara trecută, pe zbor charter, alături de multe alte zone și insule din Grecia pe care le avem în ofertă.

Tenerife, pentru că este o destinație complexă și completă, care are ceva de oferit tuturor, indiferent că sunt tineri căsătoriți, familii cu copii ori turiști mai în vârstă. Fie că alegi să petreci un sejur la mare, să descoperi frumusețile insulei sau să explorezi împrejurimile cu excursiile opționale pe care le propunem, Tenerife este o destinație care satisfice chiar și cele mai exigente așteptări de vacanță.

Sharm el Sheikh – paradisul diverilor și destinația noastră de suflet. Este o destinație exotică la doar 3 ore de România ce oferă multiple posibilități de relaxare și de petrecere a timpului liber.

În acest sezon, Cocktail Holidays mizează pe diversificarea gamei de circuite din portofoliul său, propunerilor noastre pentru 2019 fiind: Japonia – Spectacolul florii de cireș,  SUA – Frumusețile americii de Est și Canadei și Israel – Tărâmul Religiilor.

Sunt din ce în ce mai multe agenții de turism în România. Ce vă diferențiază pe voi? Care ar fi atuurile voastre?

Ne mândrim cu faptul că suntem o afacere de familie și un brand 100% românesc. Istoria noastra a început acum mai bine de 26 de ani și de atunci le oferim turiștilor nostri produse turistice de calitate la tarife accesibile și fără costuri ascunse. Transparența este cel mai important lucru pentru noi.

Tocmai pentru că înțelegem nevoia turiștilor români de a se deconecta de stresul cotidian și pentru a le asigura un grad de certitudine și siguranță cât mai mari, am inclus bonus în pachetele noastre asigurarea medicală și storno și transferul intern din țară la aeroport. În rest, profesionalismul și devotamentul echipei noastre sunt cele care fac diferența.

 Cat de mult contează faptul că, surori fiind, faceți o echipă și conduceți un business?

Nu știu dacă neapărat contează atât de mult că suntem surori, la birou suntem în primul rând colege. Suntem două persoane cu personalități puternice care atunci când își propun ceva încearcă să ducă la bun sfârșit acel proiect. Cred că asta ne ajută să ne dezvoltăm activitatea fiecare în departamentul sau și să aducem un suflu nou în business-ul nostru. Suntem deschise la tot ce este nou și încercăm pe cât posibil să implementam stilul riguros din afară tocmai pentru că ne dorim un model de business sănătos.

Care este cea mai mare dorință a voastră în ceea ce privește business-ul? Unde vedeți businessul de familie, peste 5 ani, să spunem?

Principalul nostru scop este să le oferim turiștilor noștri experiențe de vacanță inedite sau cel puțin amintiri frumoase pentru o viață, nu degeaba spunem ca viața este un cocktail de trăiri – chiar credem în acest slogan. Și în următorii ani, ne dorim să trimitem cât mai mulți turiști în vacanță.

Pentru că trendurile și gusturile românilor în materie de vacanță se schimbă periodic, ne gândim tot timpul la acele schimbări necesare care să ne țină în topul touroperatorilor de pe piață ca și până acum. Fie că este vorba despre o destinație nouă pe zbor charter sau pentru un circuit, ori de un serviciu nou pentru turiști, venim în fiecare an cu o noutate și asta vom face și în viitor. Practic ne dezvoltăm tot timpul, respectând principiile pe care le avem: servicii de calitate la prețuri corecte, fără taxe ascunse.

Ce alte pasiuni aveți? Ce vă place să faceți în timpul liber?

Ana: Timpul nostru liber ajunge să fie tot despre turism, în mod inevitabil când ne întâlnim tot despre vacanțe vorbim. Dacă vrei însă câteva exemple de activități din timpul liber putem menționa întâlnirile cu prietenii –  poate părea banal, dar pentru noi este din ce în ce mai greu să ne adunăm la aceeași masă să petrecem puțin timp împreună; sau shopping-ul – mie de exemplu îmi plac foarte mult bijuteriile și tot ce ține de zona asta de fashion.

Maria: Așa cum a spus și Ana, timpul nostru liber ajunge să fie tot despre turism, dar mie în timpul liber îmi place să merg la sală sau să fac yoga ori alte activități sportive în funcție și de dispoziție, îmi place foarte mult să gătesc și să încerc diverse rețete sau să încerc diverse experiențe culinare prin Bucureștiul nostru drag.