Andreea Esca ∙ May 8, 2022 ∙ 5 min read

La 44 de ani, Captain Kate McCue @captainkatemccue face istorie și este o dovadă a faptului că, acum, oricine poate să facă orice visează, prin muncă, determinare, pasiune și curaj. 

Nu este un comandant de navă ca oricare altul. Realizezi asta, de la pantofii Louboutin și prima intervenție prin stația de sonorizare. Îți urează bun venit adăugând două, trei glume bune, foarte bune. Îți povestește lucruri nostime pe care i le spuneau și ai ei acasă și îți împărtășește noutăți despre companionul ei nelipsit, pisica Sphynx, Bug Naked. Pentru care a făcut cereri serioase, ca să fie acceptată cu ea în voiaj.

Apoi, afli că este renumită pe rețelele de socializare, cu filmări și fotografii care i-au adus peste 3,5 milioane de urmăritori pe TIK TOK, YouTube și Instagram. Cum face să “comande” 1500 de angajați și să aibă și conținut pentru net, ea știe.

Cert este că din această primăvară este la bordul celei mai mari nave din flota Celebrity Cruises, Beyond. Și, cum îmi zice cu umorul caracteristic, “#sizematters”.  

Captain Kate s-a îndrăgostit de “sailing” foarte devreme. Încă de la vârsta de 12 ani, când a fost într-o croazieră, a visat să lucreze pe un vapor, iar tatăl ei a încurajat-o, spunându-i că, dacă va dori să conducă o navă, și acest lucru va fi posibil.

A absolvit Academia Maritimă din California cu un degree în Business Administration, iar în timpul facultății a făcut practică la compania Chiquita International, lucrând la bordul unei nave cargo. O navă care transportă banane din Ecuador în Los Angeles. După universitate, se mută în Hawaii și începe să lucreze pe un catamaran ca “deckhand”.

Odată încheiată perioada Hawaii, urmează 9 luni în care își depune CV-ul la mai multe linii de transport maritim și este acceptată de Disney Cruise într-o poziție de început, al treilea ofițer al vasului care naviga cel mai mult timp în Caraibe.     

În 2003 primește o ofertă de la Royal Caribbean care îi oferă șansa de a face trasee mai lungi și în mai multe zone ale globului, dintr-un post de “second officer”.  Navigând în Alaska, Mediterană, Asia, Australia și Orientul Mijlociu, Kate acumulează experiența în industria de “cruise” și speră la mai mult. Nu durează, până când vine o nouă promovare, și în 2004 devine “first officer” pe aceeași navă, ceea ce reprezintă nu numai o mare realizare pentru ea, ci și pentru toate femeile din acest domeniu.  

Cu și mai multă încredere în ea și cu dovada concretă că “se poate”, Kate își completează studiile obținând un Master la Institutul Maritim Tehnologic și devenind acel om din echipaj care raportează comandantului de vas (Chief Mate). Acesta a fost momentul în care este oficial calificată pentru a comanda o navă și nu mai râmâne decât să apară oportunitatea pentru ca visul ei din copilarie să devină realitate.

Compania “Royal Caribbean” o promovează în 2011 în poziția de “Chief Officer” iar în 2015, Celebrity Cruises, linia de croaziere parte a Grupului Royal Caribbean îi cere lui Kate să aplice pentru poziția de Comandant. Zis și făcut! Acesta este momentul care o așează în cărțile de istorie ale marinei: devine, la 37 de ani,  prima femeie din America, comandantul unei nave de o asemenea dimensiune. Are în subordine 1500 de membri ai echipajului și este responsabilă de viață a mii de pasageri, la fiecare cursă. Când o întrebi de ce pe ecusonul ei scrie doar CAPTAIN , fără nume, spune că a muncit  19 ani ca să ajungă aici și îi face bine să fie apelată așa.  “Când aveam scris Captain Kate, oamenii aveau tendința să mă strige doar Kate ”.

Și pentru cei care își spun: Da, a reușit profesional, dar e singură cu pisica pe apă, aflați că este măritată cu un inginer maritim @chief_nikolapetrovic care lucrează pentru compania Virgin și care o susține necondiționat. ”Proud of my love” și “Life is not a competition between men and women. It is a collaboration” scria acesta pe Instagram, atunci când soția lui a devenit comandant pe Beyond.  Și da, au timp să stea și împreună.

Pentru că programul lor este 3 luni pe apă, 3 luni acasă. Chiar perfect ca să le fie dor unuia de celălalt.  

CITESTE SI:

Related Posts

Cum a fost petrecerea de lansare a noului număr A List Magazine

Poartă haine colorate! Acesta a fost dress-code-ul pentru petrecerera de lansare a noului număr A List Magazine, ediția…

Half is Free va asteaptă în această toamnă la Magazinul Cocor, din București. Totul la jumătate de preț!

TOTUL LA JUMĂTATE DE PREȚ! Half is Free, cel mai important târg de fashion, beauty și lifestyle dedicat…

Unde găsiți revista A LIST MAGAZINE nr. 24, ediția de toamnă 2022? 

NU UITAȚI: revista A List Magazine este gratuită și o puteți lua din zecile de locuri simpatice (de…

Cum a fost la lansarea revistei A LIST MAGAZINE nr. 24, ediția de toamnă? (PARTEA A II-A)

Andreea Esca, Noemi Meilman și Elvira Deatcu sunt cele trei vedete de pe coperta A List Magazine nr….

Cum a fost la lansarea revistei A LIST MAGAZINE nr. 24, ediția de toamnă? Partea I

Andreea Esca, Noemi Meilman și Elvira Deatcu sunt cele trei vedete de pe coperta A List Magazine nr….

Cum a fost White Party A List Magazine de la Cluj-Napoca

A List Magazine a mutat zilele acestea distracția la Cluj, locul în care am petrecut alături de invitații…

Zodia Alist Party – o mulțime de vedete pe metru pătrat, previziuni astrale și muzică bună

O mulțime de vedete s-au strâns zilele acestea la Cluj-Napoca, la Hotel Radisson Blu, unde au petrecut alături…

Unde găsiți revista A LIST MAGAZINE nr. 23, ediția de vară 2022?

Vara aceasta poate fi de o mie de ori mai simpatică în compania revistei A List Magazine nr….

Cum a fost la lansarea revistei A List Magazine – vară 2022? Partea III

Fotografii: Dan Borzan, Ionel Vîlcan #allwhite a fost tema petrecerii de vară pentru lansarea celui mai nou număr…

Cum a fost la lansarea revistei A List Magazine – vară 2022? Partea a II-a

#allwhite a fost tema petrecerii de vară pentru lansarea celui mai nou număr A List Magazine și invitații…