Adriana Moscu ∙ July 31, 2020 ∙ 3 min read

Ești normoponderală și crezi că nu ai nevoie de mișcare? Sportul nu are legătură cu greutatea, ci cu starea de bine. Fă sport nu ca o pedeapsă, ci ca o recompensă!

Pentru că industria de advertising a asociat de cele mai multe ori exercițiile fizice cu nevoia de a slăbi, mulți dintre noi am ajuns să credem că atunci când facem sport “plătim păcatele” pentru un stil de viață neadecvat. Nimic mai fals! Iar de asta își dă repede seama oricine se apucă mai serios de sport. Asta pentru că, dacă te urci pe cântar, în timp, vei vedea că nu arată mai puține kilograme (desigur, mai puțin în cazul în care atunci când ai început să faci sport nu aveai o greutate ieșită din comun). De ce se întâmplă asta? Pentru că depozitele de grăsime sunt înlocuite încet, dar sigur, cu masa musculară.

Dincolo de calcule, o viață plină de mișcare aduce atâtea beneficii – altele decât cele vizibile cu ochiul liber, altele decât modelarea corporală –, încât sunt greu de ignorat. Iată doar câteva dintre ele.

Antidot pentru depresie

În perioade de criză, când lucrurile sunt mai neclare ca de obicei, o simplă tristețe se poate transforma peste noapte în depresie. Fie că alegi să-ți descarci furia prin taekwondo, sau că încerci să te concentrezi pe clipa prezentă cu ajutorul orelor de yoga, activitatea fizică va crește producția de hormoni precum norepinefrina, care reglează răspunsul creierului la stres.

Adio, anxietate

Pierderea jobului, lipsa siguranței zilei de mâine, schimbările bruște – toate duc la instalarea stării de anxietate. Ei, bine, există un remediu la îndemână: exercițiile de tip de cardio, care ameliorează tulburările de dispoziție și reduc, astfel, anxietatea.

Bun-venit, încredere în sine

Nu trebuie să asuzi cinci ore la sala de forță ca să te simți bine cu tine. E nevoie doar de un pic de mișcare pentru ca stima de sine să crească, spun experții. Și, odată cu ea, o senzație de fericire care te inundă până în vârful degetelor. Ce se întâmplă? Creierul eliberează endorfine – “hormonii fericirii” sau “drogul alergătorului”, cum i se mai spune.

Let’s talk about sex!

Doar o oră petrecută în aer liber, duce la creșterea vitaminei D în organism, care va îmbunătăți semnificativ testosteronul – hormonul masculin responsabil cu dorința sexuală. Dar orice sport te va face să te simți bine în dormitor, indiferent de sex. Asta pentru că activitatea fizică reduce nivelul stresului – cel car epune, de obicei, libidoul pe fugă.

Atenție, însă: studiile au demonstrat că în această perioadă, numărul femeilor însărcinate este aproape dublu față de anul trecut. Se pare că pandemia le-a ascuțit românilor instinctele parentale. Dacă nu vrei să ai moștenitori, nu uita să te protejezi! 

Somn ușor!

Iar după o noapte fierbinte în așternuturi, vei dormi, cu siguranță, mult mai bine. Însă asta nu e de ajuns: pentru un somn de calitate, specialiștii spun că e nevoie, cumulat, de minimum 150 de minute de efort fizic săptămânal. Așa că poți să sari peste partida de sex, dar nu și peste cea de tenis. Sau peste sesiunea de surfing. 

Sport is money

Activitatea fizică limpezește mintea și îți oferă vitalitatea de care ai nevoie pentru a te organiza mai bine, astfel încât să ai parte de prodictivitate și creativitate la locul de muncă. Nu doar că vei termina treaba la timp, dar vei stârni aprecierea șefilor, cu idelile tale strălucite.

Imunitate în fața bolilor

Antrenamentele fizice reduc riscul de accidentare, întărind sistemul osos și cel muscular, micșorează riscul infecțiilor, alungă oboseala, te ajută să te refaci mai repede după boală. E atât de simplu: sportul prelungește durata vieții, astfel încât tu să te bucuri din plin de tot ce îți poate oferi.

Foto: Pixabay

Related Posts

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…

Kate Moss are o relație nepotul lui Bob Marley

La 50 de ani, Kate Moss își trăiește viața din plin. Supermodelul a împlinit în luna ianuarie 50…

Noaptea Albă a Bezelelor

Tort de Bezea va fi deschis de Noaptea Muzeelor. Cofetaria de pe Strada Roma 5 expune ediții limitate…

Anya Taylor-Joy, apariție șic pe Riviera Franceză

Aflată la Cannes, pentru a participa la cea de-a 77-a ediție a celebrului Festival de Film, actrița Anya…