Monica Cismaru ∙ June 8, 2020 ∙ 3 min read

vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și ajută organismul la absorbția corespunzătoare a calciului și a fosforului. Cercetările arată că Vitamina D are multiple alte beneficii, printre care reducerea riscului de apariție cancerului și a infecțiilor respiratorii acute. Vitamina D se obține din expunerea la soare, dar și din suplimente și din alimente.

Vitamina D este depozitată în țesutul adipos al organismului, iar una dintre principalele sale funcții este faptul că ajută tractul digestiv la absorbția calciului și a fosforului din alimente, ceea ce, în final, se traduce prin sănătatea sistemului osos.

De fapt, fără Vitamina D, specialiștii spun că organismul ar absorbi din alimente doar 10-15% din calciu și 60% din fosfor. Când înregistrează o deficiență de calciu, corpul începe să producă osteoclaste, celule care dizolvă mineralele din oase, iar acestea se slăbesc astfel și devin foarte vulnerabile. De aceea, persoanele care au deficit de Vitamina D sunt expuse mult mai mult riscului de apariție a osteoporozei.

Care este legătura dintre deficitul de Vitamina D și depresie

Deficitul de Vitamina D din organism este asociat cu creșterea șanselor apariției depresiei. Mai mult, se pare că persoanele care suferă de tulburare afectivă sezonieră înregistrează un deficit de Vitamina D, ceea ce ar putea explică simptomele. În ciuda asocierii dintre cele două elemente, dintre deficitul de Vitamina D și apariția depresiei, această afecțiune nu se tratează cu un aport suficient din acest compus și nu există dovezi clare a legăturii directe dintre cele două.

vitamina D

Vitamina D și COVID-19

Cercetările preliminare au descoperit o legătură între deficitul de Vitamina D și COVID-19. Cercetătorii au comparat cazuri severe de COVID-19 înregistrate la pacienți din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia și din alte țări puternic afectate de virus și deficitul de Vitamina D. S-a observat că persoanele care înregistrau un deficit mai mare de Vitamina D aveau toate șansele să sufere de o formă severă de COVID-19, spre deosebire de cele cu nivel normal. Studiile nu au fost certificate încă, dar legătura dintre Vitamina D și sistemul imunitar se vede cu ochiul liber, beneficiile acesteia asupra întăririi rezistenței organismului devenind de necontestat.

Cum asimilezi suficientă Vitamina D

Organismul sintetizează Vitamina D prin expunerea la razele UV. Totuși, expunerea îndelungată la soare nu este recomandată din cauza riscului de arsuri solare sau creșterea riscului de apariție a cancerului de piele.

Alimente bogate în Vitamina D

Nu sunt multe alimente bogate în Vitamina D. Peștele gras precum somonul se află printre cele mai bune surse naturale, iar o porție de untură de pește asigură 170% din doza zilnică necesară de Vitamina D. Laptele de vacă, laptele vegetal, cerealele sunt, de asemenea, surse bogate de Vitamina D.

Lista scurtă: Untură de pește, pește (somon, sardine), ciuperci crude, lapte/lapte vegetal (soia, migdale, ovaz).

 

Foto: Robert Hrovat, Adam Nieścioruk/ Unsplash

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…