A List Magazine ∙ August 31, 2023 ∙ 4 min read

La numai 15 ani, Sabrina Voinea a uimit o lume întreagă și a cucerit două medalii de aur la o competiție majoră a senioarelor, Cupa Mondială.

Erau vremuri când nu trecea niciun an fără să stăm cu ochii lipiți de ecranele care transmiteau Jocuri Olimpice sau Campionate Mondiale, unde gimnastele din România luau aur după aur. Pe rând însă, Nadia Comăneci sau Lavinia Miloșovici, Cătălina Ponor sau Larisa Iordache au devenit nume care au rămas doar o amintire frumoasă a unor rezultate incredibile. A urmat o lungă perioadă în care rezultatele bune au lipsit cu desăvârșire, ba mai mult, echipa de gimnastică a României nu numai că nu mai aducea medalii, dar nici nu reușea să se mai califice la marile competiții. Până când o fată talentată, de numai 15 ani, care nu mai concurase niciodată în viața ei la o competiție a senioarelor, a spart gheața și la prima ei întrecere majoră la senioare a cucerit două medalii de aur, la Cupa Mondială de la Doha.
A List Magazine v-o prezintă pe mica gimnastă care promite că ne va obișnui în viitor cu multe medalii. Dezinvoltă, fără emoții, relaxată și curajoasă, Sabrina nu resimte greutatea sau presiunea atenției mass-media. Ați văzut-o în ultima vreme pe toate ecranele TV și prin zeci de titluri din ziare. Dar pentru noua stea a gimnasticii românești asta nu înseamnă decât bucurie.
Sabrina, spune-mi, cum ți s-a schimbat viața în ultima perioadă?
Am început să primesc sute de mesaje și de cereri de prietenie, m-au sunat o mulțime de oameni, am dat interviuri și chiar autografe… Dar nu mă simt copleșită, sunt chiar foarte fericită, nu eram obișnuită chiar cu așa atenție, deși după Europenele de juniori de anul trecut mai fusesem căutată.
La cei 15 ani ai săi, Sabrina Voinea vorbește cu dezinvoltură despre planurile sale și are ambiții mari.
Ești hotărâtă să arăți ce poți și la senioare?
Păi deja am început să arăt. Elementele dificile cu care am câștigat la Doha le exersez demult și abia așteptam să le fac la un concurs de senioare ca să arăt ce pot. Totul e să prind o zi bună și să-mi iasă bine, ca la antrenamente.
Ai modele sau gimnaste care te inspiră?
Eu îmi doresc să mă pot compara cu Larisa, care antrenează chiar aici în aceeași sală, dar și cu mama, cu Cătălina Ponor, cu Nadia… Și de ce nu, chiar să le și depășesc.
Spuneai că ți-a cam lipsit echipamentul…
Cel de la federație era mai vechi, dar vreau să-i mulțumesc doamnei Mariana Bitang pentru că mi-a împrumutat echipament pentru Doha, al meu primit de la federație nu-mi mai venea.
Școala cum merge, Sabrina? Ce materie preferată ai?
Sunt în clasa a noua, mă descurc binișor. Îmi place fizica.
Colegii te admiră?
Sigur că da. Chiar mi-au trimis o mulțime de mesaje de felicitare.
Vor fi dificile următoarele competiții de seniori?
Eu le cam știu pe adversare. Dacă mă duc și mai bine pregătită, sigur iau medalie.
Pari să n-ai emoții?
De ce să am?! Dacă-mi fac treaba bine, sunt sigură că voi fi pe podium, chiar dacă mă bat cu senioarele.

Sabrina Voinea și Larisa Iordache

Gimnasta Larisa Iordache antrenează în aceeași sală, Dinamo, unde se pregătește și Sabrina. „Eu zic să avem răbdare cu ea, să fie lăsată să-și facă treaba în liniște și să muncească la fel ca până acum… Ne mai reîmprospătăm sufletul cu rezultatul ei, gimnastica românească avea nevoie de asta, ne dă energie pozitivă și fiecare astfel de copil talentat trebuie încurajat, indiferent de rezultat”, spune ea.

Sabrina Voinea este antrenată de mama ei, Camelia Voinea, fostă mare gimnastă, medaliată olimpică și mondială și de Cristian Moldovan de la Dinamo. „Am emoții de trei ori mai mari când concurează Sabri, am emoții de fapt pentru toate fetele, dar la ea normal că se accentuează, nu este deloc simplu. La Europenele de Juniori de anul trecut am simțit că mi se taie picioarele, iar la anul va fi și mai greu, trebuie să dăm lovitura la cea mai important competiție din sportul mondial, Jocurile Olimpice”, spune Camelia Voinea.

Text de Andrei Nourescu.

Foto: Ștefan Bucur.

Articol publicat în revista A List Magazine (27).

Related Posts

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…

Kate Moss are o relație nepotul lui Bob Marley

La 50 de ani, Kate Moss își trăiește viața din plin. Supermodelul a împlinit în luna ianuarie 50…

Noaptea Albă a Bezelelor

Tort de Bezea va fi deschis de Noaptea Muzeelor. Cofetaria de pe Strada Roma 5 expune ediții limitate…