Alina Aliman ∙ June 2, 2023 ∙ 5 min read

Într-un spațiu simpatic, undeva în Floreasca, te simți ca în Italia. Cu un espresso excelent în brațe, în așteptarea panino-ului delicios cu legume, am stat de vorbă cu Ana Abraham, cea care, alături de partenerul ei, au deschis un loc care a devenit rapid un reper în agendele bucureștenilor: Mano+Bocca Panini Bar. Despre antreprenoriat, social media și meniul perfect. Normal, unul care începe cu panini! 

Cum s-a întâmplat, cum a fost parcursul tău profesional, cum ai ajuns să lucrezi în industria aceasta a ospitalității? De când faci asta ca un full time job?

Mano+Bocca Panini Bar este o nouă provocare pe partea de business, în parteneriat cu iubitul meu, Cosmin. Planul de afaceri îi aparține lui, am crezut de la început în concept și am ajuns să mă implic la fel de mult ca și el. Astfel pot spune că este un part-time job în care mă implic full time 🙂 de aproape un an, cam cu 6 luni înainte de deschiderea oficială, de la primele teste de pâine și alegerea spațiului potrivit.

Care au fost cele mai fericite momente și cele în care ai crezut că o să renunți, că o să te apuci de altceva?

Cred că cel mai fericit moment a fost în prima zi în care am deschis și am văzut pentru prima dată localul plin de clienți mulțumiți și am răsuflat ușurați că toată echipa se descurcă excelent, cu zâmbetul pe buze. Cu două luni înainte de deschidere cred că am muncit non-stop, așa că satisfacția a fost atât de mare încă pot spune cu toată sinceritatea că nu mi-am dorit niciodată să renunț și să mă apuc de altceva. Plus că nu sunt genul care renunță ușor.  

Care-i cel mai dificil lucru atunci când conduci un restaurant (spațiu de evenimente)?

Cred că cel mai dificil lucru și cel care îți oferă cele mai multe provocări este managementului resurselor umane, pornind de la stabilirea unui program și al unui flux, până la formarea unei echipe pe termen lung, de oameni mulțumiți, care să vină cu plăcere la muncă și care să-ți fie alături și să se implice 100%.
După părerea ta, care sunt acele atribute pe care trebuie să le aibă cineva când intră într-un astfel de domeniu de activitate?

În domeniul ospitalității este esențial să fii organizat, perseverent, muncitor și să lucrezi bine în echipă. De asemenea, consider că este important să fii o fire sociabilă, să comunici bine cu oamenii, atât cu angajații, cât și cu clienții și să poți face lucrul ăsta în mod natural. 
Ai văzut o mulțime de restaurante, spații de evenimente în alte țări. Povestește-ne de cea mai cool experiență de care ai avut parte, una care te-a impresionat.

Cele mai cool experiențe le-am avut în Speakeasy Bars, țin minte că la primul la care am fost în Paris trebuia să răspunzi la o ghicitoare pentru a te lăsa să intri și am rămas impresionată de discrepanța dintre intrarea ascunsă și neatractivă și interiorul elegant. Tot de aici am dezvoltat și pasiunea pentru cocktail-uri, și am ținut foarte mult să avem și noi o selecție foarte bună de signature cocktails.
Oamenii caută acum locuri instagramabile, uneori chiar în defavoarea experienței în sine. Cât crezi că ajută social media, cât strică în domeniul tău de activitate? De ce?

Consider că, dacă un loc este doar instagramabil și nu oferă și servicii și produse de calitate, va avea success doar pentru o perioadă scurtă. Social media în domeniul meu de activitate se axează mult și pe promovoarea procesului de preparare și materiale foto/video cu rețete culinare, lucru pe care îl consider benefic; clienții devin din ce în ce mai pretențioși și își doresc pachetul complet atunci când aleg să ia masa în oraș.

Dacă ai putea să aduci pe orice bucătar din lume să creeze un meniu pentru restaurantul tău, pe cine ai solicita? De ce?

Dacă pot să visez, o să mă duc departe și l-aș alege pe Massimo Bottura, cel mai bun bucătar chef italian, pe care l-aș alege atât pentru experiența și talentul incredibil, cât și pentru energia și pasiunea sa pentru gastronomie.
Ai mai făcut și alte business-uri înainte de acesta? Și dacă da, ce-ai învățat din succesul (sau eșecul lor)?

Am în continuare și un alt business, firma Setup Stories, în domeniul de organizare al evenimentelor și în parteneriat cu prietena mea veche, Diana Manole, cu care împart sarcinile, stresul și satisfacțiile reușitelor de 5 ani de zile.  Cel mai important lucru pe care l-am învățat în business este că, dacă îți dorești să ai success, trebuie să perseverezi și să fii dispus să faci sacrificii, să depui multă muncă și pasiune și să îți dorești tot timpul să te dezvolți, atât ca business, cât și pe plan personal. 

În telefonul tău vom găsi…

Multe poze cu panini și cocktails.

Despre plăceri și alte dorințe:

Ce nu-ți lipsește ție, niciodată, din frigider? Brânzeturile, de la telemea la camembert, îmi plac în toate variantele.
Care-i emisiunea de cooking de care ai fost obsedată? Chef’s Table pe Netflix

Țara în care ai deschide un restaurant (în afară de România)? Un paini bar italienesc, în orașul meu preferat, Paris.

Desertul tău preferat este… Tortul Mano+Bocca. Un deliciu cu cremă de ciocolată, nuci pecan și dulceață de fructe de pădure.
Îți doreai (când erai mică) să devii… antreprenor sau „femeie de afaceri”, cum ziceam atunci.

O găsim pe Ana Abraham și business-urile ei pe Instagram la: @ana__abr, @manobocca.paninibar, @setupstories.

Foto: arhiva personală.

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…