Bianca Sterie ∙ March 27, 2022 ∙ 9 min read

„Avrai tu l’universo, resti l’Italia a me” („You may have the universe if I may have Italy“), zicea Giuseppe Verdi cândva, un citat care mi-a rămas în minte încă de când l-am citit prima dată, mai ales că rezumă perfect ceea ce simt față de Italia.

Italia este țara mea de suflet. Țara pe care am colindat-o cel mai mult. De la nord la sud. De la vest la est. Încă nu am găsit un loc sau un aspect care să nu-mi placă aici. Cu toată gălăgia lor. Cu traficul nebun, mai ales în partea de sud (dacă le supraviețuiești șoferilor din Sardinia și Sicilia, poți supraviețui oriunde fără nicio grijă!). Cu praful și mizeria care te izbesc inevitabil în unele orașe. 

Italia este o poezie fascinantă, un cocktail cu de toate. Și îmi place tare mult acest amestec eclectic, iubesc tare mult emoțiile pe care mi le oferă la fiecare vizită. 

Dar gata cu declarațiile de dragoste, căci știu că, oricât mi-aș dori, n-am cum să dovedesc numeroasele opere care vorbesc despre frumusețea Italiei și despre comorile sale. Au povestit despre ele alții, mult mai pricepuți, și au făcut-o foarte bine. Ce pot să fac, în schimb, este să vă propun o scurtă incursiune în una dintre cele mai frumoase regiuni italiene. Cinque Terre. O destinație aflată pe coasta Mării Ligurice, pe care am vizitat-o de curând și care mi se pare perfectă pentru vacanța de primăvară, mai ales că florile și copacii deja au înflorit acolo și arată superb! Să vă mai zic și de pastele cu pesto genovez? Mamma Mia!

Cinque Terre, cele cinci minuni ale Italiei

Parcul Național Cinque Terre face parte din provincia La Spezia, regiunea Liguria, o zonă aflată pe Coasta Mării Ligurice, într-un cadru natural absolut spectaculos. Parcul este format din cele cinci sate pescărești – (de la nord la sud) Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore -, traseele dintre ele și dealurile înalte care le înconjoară. 

Pentru a ajunge din România în Cinque Terre ai la dispoziție mai multe variante de orașe în care poți ateriza (desigur, dacă nu mergi cu mașina), asta și în funcție de planurile tale de explorare a destinațiilor. Milano, Genova și Pisa sunt cele mai apropiate orașe cu aeroport de Cinque Terre, iar drumul cu trenul (din oricare dintre ele) durează în jur de două-trei ore, cu tot cu schimbările (în funcție de direcția din care vii, trenul se schimbă fie în La Spezia, fie în Sestri Levante). O variantă mai comodă ar fi, bineînțeles, închirierea unei mașini, însă, dacă nu ai această opțiune, nu trebuie să îți faci griji: rețeaua feroviară din Italia (trenitalia.com) este foarte bine conectată. 

Pentru cazare, eu am ales Riomaggiore, cel mai sudic sat din Cinque Terre, punctul din care am pornit cu trenul către celelalte sate și orășele din zonă. Din ce am aflat pe internet și, ulterior, de la localnici, prețuri mai bune pentru la cazare sunt în La Spezia, însă mi-am dorit mult să îmi încep diminețile într-un loc pitoresc, să mă plimb printre căsuțele colorate și să ascult sunetul liniștitor al valurilor mării. 

Poveștile și culorile din Cinque Terre

Deși seamănă foarte mult între ele, cele cinci sate din Cinque Terre reușesc cumva să se și diferențieze. Fiecare are farmecul său aparte, așa că, indiferent de locul în care alegi să te cazezi, te vei bucura pe deplin de vacanța ta aici.

În Riomaggiore, de exemplu, merită să urci până la Il Castello pentru un view fabulos, dar și să te plimbi printre căsuțele colorate de pe Via Colombo, care coboară direct spre micul port pitoresc. Manarola, cel mai colorat sătuc din Cinque Terre, m-a cucerit iremediabil cu Via dell’Amore, o alee de-a lungul coastei care arată minunat și de unde vei putea surprinde cele mai frumoase & Instagram-worthy cadre foto. Rezervă-ți măcar o oră și pentru a explora străduțele înguste din Manarola: fiind off-season, eu le-am prins destul de liniștite, așa că am putut să mă plimb în voie, ascultând muzica care se auzea pe la unele ferestre sau jucându-mă cu pisicile care torceau leneșe pe pragurile caselor. 

Următoarea oprire a călătoriei a fost în Corniglia, sătucul despre care se discută cel mai puțin atunci când vine vorba despre Cinque Terre (este și cel mai mic dintre cele cinci), dar și marea mea surpriză de-aici. Corniglia are magia sa proprie. E autentic și spectaculos. E locul în care vii dacă vrei să tragi cu ochiul în curțile atent îngrijite ale localnicilor, grădini pline de lămâi și plante specifice zonei, unde le poți observa în tihnă obiceiurile celor care stau aici, unde poți medita pe sunetul valurilor care se izbesc de stânci. Tot în Corniglia am mâncat și niște geniale paste cu pesto (sosul pesto este originar din Liguria, așa că merită să-l testezi chiar la el acasă, cum ar veni), dar și cea mai yummy înghețată cu busuioc de la Gelateria Alberto. 

După Corniglia, am pornit spre Vernazza, care, alături de Manarola, se numără printre cele mai populare destinații din Cinque Terre. Spre deosebire de celelalte orășele, Vernazza era foarte animat, părea că toți turiștii din zonă se adunaseră aici. În plin sezon, cel mai probabil, este extrem de aglomerat. Despre Vernazza se spune că este satul din care poți vedea cel mai frumos apus, apus pe care, din păcate, eu nu l-am prins aici. Ce mi-a plăcut, în schimb, a fost micuța plajă din zona de port, înconjurată de clădiri vechi și de biserica Santa Margherita, care datează din secolul al XIII-lea. În vârful dealului de lângă Vernazza se află și Castello Doria, o fortăreață medievală cu rol de apărare împotriva piraților de pe vremuri, un punct din care te poți bucura de o priveliște de poveste. 

Ultimul popas a fost în Monterosso al Mare, cel mai nordic sat din Cinque Terre și cel care are și o plajă considerabil de întinsă (Fegina, care se termină lângă Il Gigante, o spectaculoasă statuie a zeului mării, Neptun). Spre deosebire de celelalte patru sătuce, care arată foarte pitoresc și care îți dau sentimentul că ai făcut o călătorie în timp atunci când ajungi în ele, Monterosso arată mult mai modern, fiind o excelentă destinație de plajă. 

Ce poți vizita lângă Cinque Terre

Pentru că sunt destul de micuțe, iar distanțele dintre ele sunt ușor de parcurs, 3-4 zile sunt mai mult decât suficiente pentru a vizita Cinque Terre, chiar și dacă vrei să faci drumeții între sate (există trasee special amenajate între ele, doar verifică înainte dacă sunt deschise în perioada în care vrei să mergi). Însă dacă plănuiești să stai mai mult în zonă (ceea ce îți și recomand), mai sunt o mulțime de locuri frumoase care merită să fie descoperite aici. 

Unul dintre ele este Portovenere, un sat pescăresc fascinant, în care vei mânca cei mai buni calamari din viața ta. Sau printre cei mai buni… cu siguranță. Acesta se află la aproximativ jumătate de oră de La Spezia, unul dintre principalele orașe-port din Liguria, fiind accesibil fie cu mașina, fie cu autobuzul. Pe lângă mâncarea gustoasă și căsuțele colorate de-aici, care i-au făcut pe mulți să îl considere al șaselea sat din zonă, Portovenere este o adevărată comoară istorică.

În vârful unei stânci vei găsi Castello Doria și Biserica San Pietro, două locuri de unde marea se vede spectaculos. Portovenere este boem, este o adevărată sursă de inspirație pentru cei care iubesc marea, natura, frumosul în toate formele sale. Nu e de mirare că locul l-a cucerit chiar și pe celebrul Lord Byron, poetul englez care venea și inota adesea aici (caută pe hartă Grotta di Lord Byron și vei ajunge în locul său preferat), dar și pe alți artiști.

Totodată, dacă ajungi aici, nu rata minunatul Portofino, orășelul cu ape turcoaz și case colorate ales adesea de vedetele de la Hollywood (Jennifer Aniston, Beyoncé și Jay-Z, Kylie Jenner, Marian Carey etc.) pentru vacanțele lor. Pe lângă zona centrală, care este foarte boemă, eu îți recomand să urci și la Castello Brown, să mergi la micuța plajă de aici (Spiaggia dell’Olivetta, ca reper) și să parcurgi traseul spectaculos până la Faro di Portofino, de unde vei putea admira un view impresionant. Cât despre metoda de transport, trenul este, ca de obicei, opțiunea de bază în rândul mijloacelor de transport în comun (stația este în Santa Margherita Ligure – Portofino, un alt orășel minunat, musai de bifat și el, de unde poți lua un autobuz care te lasă chiar în centrul orașului Portofino).

Încă mai ai câteva zile de petrecut în împrejurimi? Atunci dă o fugă și la Genova, capitala regiunii Liguria, un oraș în care te poți pierde lejer 2-3 zile și care bifează absolut tot ce-ți poți dori de la o vacanță: distracție, mâncare bună, arhitectură, istorie, cultură. Te așteaptă aici mai multe muzee și palate (Musei di Strada Nuova, Palazzo Reale, Museo del Mare), unul dintre cele mai acvarii din Europa, dar și Biosfera di Genova, un uriaș glob de sticlă care găzduiește un ecosistem cu plante tropicale, insecte, fluturi și păsări rare. Sună bine, nu-i așa?

Despre Cinque Terre și locurile din apropierea sa mai sunt cu siguranță multe de povestit. Probabil n-am văzut nici măcar un sfert din câte are această zonă de oferit, însă mă bucur tare că am făcut primul pas și de-abia aștept să revin aici. Pe tine te-am convins?

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…