A List Magazine ∙ March 2, 2022 ∙ 4 min read

E o perioadă grea și pentru copii acum. După anii plini de incertitudinile impuse de pandemie, acum se adaugă încă o doză de nesiguranță din cauza războiului din Ucraina. Pentru copii și tineri, aceasta este prima lor experiență cu un astfel de conflict și sunt asaltați de știrile despre război. În mod natural, devin curioși și încearcă să înțeleagă ceva din ce se întâmplă.

Câțiva specialiști în parenting și psihologi pentru copii explică de ce, cum și când să abordăm subiectul războiului cu cei mici.

Cum să-i vorbești copilului tău despre război

Specialiștii susțin că transparența în explicațiile legate de război este esențială. ”Copiii nu sunt proști. Și sunt mult mai intuitivi decât ne imaginăm. Dacă nu vorbiți deschis, aceștia își pot imagina cele mai negre scenarii și se pot speria și mai rău.

Începeți prin a-i întreba dacă știu despre ce e vorba, dacă au auzit despre război și ce, mai exact. Vorbiți-le pe un ton calm și îmbrătișați-i ca să le reamintiți că sunt în siguranță.

”Poate că adulții nu dețin răspunsuri la toate întrebările, dar ar trebui să fie deschiși și să abordeze subiectul”, sustine Lee Chambers, psiholog de copii, citat de Goodto.com.

”Răspundeți cu calm și cu acuratețe și nu uitați că ei simt starea dv. emoțională și o pot împrumuta. În cazul copiilor mai mari, cei care dețin telefoane mobile, aceștia au acces la social media și la cele spuse de colegii lor mai mari și deja și-au format un punct de vedere. Așa că, atunci când vă întreabă, fițti prezenți și atenți și lăsați-i să se exprime și să se simtă auziți. Este vital să nu le ignorăm îngrijorările. Să le dăm posibilitatea să-și exprime emoțiile și să normalizăm acest lucru.”

Așa că, în loc să le spunem ”Nu fi prostuț, totul este în regulă!”, încercați cu ”Sunt vremuri grele, care ne îngrijorează și chiar ne sperie, știu. Este în regulă să te simți speriat și să vorbim despre asta. Sunt mereu aici pentru tine”. Încercați să nu le anulați îngrijorările și curiozitățile, dar, în același timp, aveți grijă să nu le amplificați anxietățile cu prea multe detalii”, adaugă Chambers.

Dacă copilul vine la dv. cu o informație pe care dv. nu o considerați exactă, corectă, în loc s-o desființați, adresați-i mai multe întrebări. Întrebați-l de sursa informației și apoi dezbateți împreună lucrurile, aducând în discuție surse credibile care să ateste informațile corecte. Acum este un moment bun să le explicați că multe lucruri sunt scăpate de sub control, dar că sunt mulți oameni care se asigură neîncetat că situația se va rezolva cu bine.

Lee Chambers mai adaugă că se subînțelege că părinții trebuie să faca tot ce le stă în putință să limiteze accesul copiilor la fluxul de știri și că adulții nu ar trebui să forțeze deschiderea discuției despre război și nici să presupună că știu deja perspectiva copilului asupra conflictului înainte de a le descifra îngrijorările.

Kirsty Ketley, Consultant de parenting, citată de aceeași publicație Goodto.com, spune că, în cazul copiilor mai mici, dacă aceștia par să nu fie afectați de ceea ce se întâmplă acum, nu e nevoie să deschidem subiectul.

”Dacă ei nu spun nimic, nu e nevoie să oferiți explicații stufoase, fiți clari și conciși și adaptați-vă vârstei lor și nivelului lor de dezvoltare. Părinții își cunosc copiii cel mai bine, așa că își vor da seama de nivelul de înțelegere al acestora”.

Să le vorbești copiilor despre război este o acțiune delicată, care necesită multă finețe, dar este momentul perfect să te asiguri că ești capabil, ca părinte, să-i asculți, să fii conștient de emoțiile tale și să oferi un spațiu sigur pentru cel mic, ca acesta să se simtă sprijinit și să fie capabil să-și exploreze sentimentele și temerile.

  • ASCULTĂ – Permite-le să-ți spună ce știu ei, cum se simt și să adreseze întrebări
  • VALIDEAZĂ – Nu ar trebui să se simtă judecați sau să li se diminueze îngrijorările
  • REASIGURĂ – Reamintiți-le copiilor că nu ei trebuie să rezolve această problemă
  • SPRIJINĂ – Oferiți-le o modalitate clară prin care pot ajuta – luați-i cu voi cînd faceți donații, spre exemplu.

Foto: Unsplash

Related Posts

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…