A List Magazine ∙ June 30, 2021 ∙ 5 min read

Ochii sunt de obicei una dintre zonele preferate în rutina de machiaj. De la nuanțe timide de fard, mascara, linii fine de tuș – la combinații de culori îndrăznețe, look-uri statement, machiajul ochilor pune în valoare întregul chip și trasmite informații subtile chiar și despre personalitatea purtătorului. Dacă în mod normal atenția îți este acaparată de aspectul estetic al machiajului, specialiștii oftalmologi te sfătuiesc să acorzi o importanță deosebită și modului în care folosești produsele de machiaj, precum și ingredientelor pe care acestea le conțin.

Machiază-te responsabil

„Frumusețea stă în primul rând în sănătate. Iar ochii nu fac excepție. Ochii limpezi, odihniți, îngrijiți corespunzător, sunt cei mai frumoși ochi pe care îi poți avea. Atunci când decizi să îi machiezi, ai grijă la modul de aplicare și la produsele alese. Ele trebuie să fie din ingrediente cât mai naturale, non-alergenice și neapărat în termenul de valabilitate. Eviți, în felul acesta, alergiile, iritațiile și infecțiile. La fel de important este și să te demachiezi la fiecare final de zi, chiar și când nu porți machiaj. Această regulă ajută atât pielea cât și ochii pentru că astfel îndepărtezi urmele poluării și ale mizeriei acumulate pe față peste zi”, explică dr. Monica Apostolescu, medic specialist oftalmolog (Clario).

În urmă cu ceva ani, circula în jurnalele de oftalmologie cazul unei femei din Australia care, timp de 25 de ani, nu s-a demachiat corect. Drept urmare, mascara s-a acumulat și s-a întărit pe interiorul pleoapelor, producându-i o reacție destul de agresivă a conjuctivei la mascara. Drept urmare, femeia a dezvoltat conjunctivită foliculară, o afecțiune care se manifestă prin pleoape umflate, senzație de praf în ochi, mâncărime, fotofobie, secreție lacrimală în exces, tulburari de vedere, chiar și febră sau dureri de cap.

Atunci când folosești machiaj, este important să ții cont de câteva recomandări de specialitate, pentru ca ochii tăi să nu aibă de suferit:

  • Apelează exclusiv la produse cosmetice special create pentru zona ochilor. Evită acele produse care conțin multe chimicale și care nu au fost deloc testate.
  • Aruncă orice produs desfăcut și mai vechi de trei luni și cumpără altele noi.
  • Evită machiajul pe bază de lichid sau cremă, deoarece în acest tip de produs bacteriile se dezvoltă mai repede.
  • Nu împrumuta produsele tale de machiaj nimănui.
  • Evită să folosești testere de machiaj din magazine, sau aplică produsele doar cu instrumente sterile, care nu au fost folosite în prealabil de altcineva.
  • Spală regulat sau schimbă aplicatoarele, pensulele și alte instrumente pe care le folosești în machiajul ochilor.
  • Dacă îți intră în ochi produs, nu freca ochiul, pentru a nu produce iritație.

Recomandări în rutina de îngrijire a ochilor

Cel mai bine este să asociezi rutina de machiaj cu ideea de îngrijire corectă a ochilor. Astfel, ai în vedere următoarele:

  • Înainte să aplici machiaj, asigură-te că întreaga ta față și zona din jurul ochilor sunt perfect curate.
  • Aplică machiaj sau farduri doar în exteriorul ochilor și evită aplicarea pe zona interioară a pleoapelor, pentru a nu bloca glandele responsabile cu funcții de protecție a ochilor.

Dr. Monica Apostolescu te sfătuiește și să acorzi timpul necesar și multă răbdare procesului de machiaj, pentru că acesta nu trebuie făcut pe fugă. Orice eroare te poate costa sănătatea ochilor.

„Sunt femei care se machiază la volan. La semafor sau chiar în mers, pe fugă. Nu încurajez acest obicei. Este nesănătos din mai multe puncte de vedere. În primul rând există un risc mare de accident. Accident de mașină sau traumă oculară”, arată Dr. Apostolescu.

Un alt sfat important de la specialist se adresează, de data aceasta, persoanelor care au trecut deja printr-o procedură chirurgicală la nivelul ochilor; este important ca acestea să folosească machiaj doar în momentul în care medicul oftalmolog confirmă că este în regulă.

În ce privește ingredientele și textura produselor care sunt sănătoase pentru ochi, medicul recomandă:

  • Mai bine spui un „nu” ferm produselor cu glitter. Orice fard metalic, strălucitor, format din particule mai mari sau mai dure ar trebui evitat, recomandă oftalmologii. Aceste particule pot intra ușor în ochi și pot produce diferite leziuni, iritații la nivelul corneei sau infecții, mai ales dacă porți și lentile de contact.
  • Dacă folosești gene false, este nevoie să ți le aplice un profesionist. Atât instrumentele implicate cât și lipiciul special trebuie manevrate de cineva care se pricepe, ca să nu te alegi cu eventuale afectări corneene sau cu iritații neplăcute. Încearcă să porți gene false mai degrabă la ocaziile speciale și, în cazul oricărui disconfort, apelează de urgență la un specialist.

Nu uita să te demachiezi!

La finalul unei zile în care ai purtat machiaj, acesta se îndepărtează în mod obligatoriu. Insistă pe zona genelor și șterge cât poți de bine orice urmă de mascara sau de produs care se lipește pe gene.

Iată ce poți folosi pentru o demachiere eficientă:

  • Produsele de demachere pe baza de ulei si apa sunt foarte bune în îndepărtarea machiajului. Au o textură blândă și protejează pielea, îndepărtând chiar și machiajul rezistent.
  • Unele șampoane pentru copii, cele „fără lacrimi” sunt foarte utile pentru spălarea zonei ochilor și sunt folosite de persoane cu diferite afecțiuni, precum blefarita.
  • Orice fel de produs demachiant folosești, ai grijă să nu îți intre în ochi.
  • Când utilizezi scrub-uri evită ca acestea să pătrundă în ochi.
  • Îndepărtează machiajul cu ajutorul unor dischete de bumbac și cu mișcări blânde.

Te sfătuim să mergi la oftalmolog dacă te confrunți cu iritații, dureri, mâncări sau cu alte simptome neplăcute la nivelul ochilor, pentru sfaturi personalizate de îngrijire și de sănătate oculară.

Related Posts

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Ce este BB cream: cum să îl alegi pe cel potrivit și să îl aplici corect pe față

BB cream-urile pentru față devin tot mai populare printre femei și domnișoare. Datorită gamei largi de produse disponibile,…

10 produse care fac minuni pentru piele și păr

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi pentru tine! Alege produse specifice pentru piele și pentru păr…

Brain & Body After Work: 5 clinici și saloane din București în care să ajungi primăvara asta

Primăvara asta, fă-ți planuri de dezvoltare și ține-te de ele, fie că este vorba de corpul tău sau…

Ce au în comun Paris Hilton, AI și un spray autobronzant?

De la Barbie la regina pielii cu aspect bronzat, Paris Hilton este una dintre figurile culturii pop care,…

Sfaturi pentru rutina de îngrijire. Alexia Eram, în dialog cu dr. Cristalia Rusu. Powered by Vichy (VIDEO)

Alexia Eram a fost curioasă să afle cum arată protocolul complet pentru îngrijirea tenului de la doamna doctor…

Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București, cu o nouă colecție: Body by Victoria

Veștile bune circulă repede! Iar primăvara aceasta avem încă un motiv de bucurie. Victoria’s Secret, liderul în retail…

Parfumuri create pe baza neuroștiinței

Charlotte Tilbury, celebrul make-up artist al vedetelor care și-a înființat un brand de cosmetice omonim, se lansează acum…

13-14 aprilie: Vino să trăiești experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club!

Grăbește-te să descoperi produsele excepționale și experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club, un pop-up deschis pentru publicul…

5 afecțiuni ale pielii cauzate de endometrioză

Prea mult estrogen în organism poate declanșa erupții sau acnee. Pe de altă parte, inflamația nu este implicată…