Monica Cismaru ∙ March 26, 2021 ∙ 6 min read

mirela munteanu

Mirela Munteanu activează în domeniul  antreprenoriatului social, iar țelul ei este de a face cunoscute poveștile de viață ale femeilor de succes. Astfel, a inițiat anul trecut campania ”Eroine”, pe care vrea s-o derulueze cu succes și anul acesta prin aducerea în atenție a femeilor din sfera de afaceri și cea socială, care lasă în urmă lucruri remarcabile, de impact. 

 

Prima ediție a proiectului “Eroine” (@campanieroine)  s-a lansat pe 8 martie 2020 cu un scurtmetraj despre povestea a patru femei de succes cu vocații diferite (Gina Cas, designer vestimentar, Alexandra Bădiță, dezvoltare personală, Nico Ferariu, medic specialist chirurgie plastică, Camelia Cavadia, scriitor, agenția de comunicare Fabrica de PR).

Mirela Munteanu (25 de ani) are, de asemenea o agenție de marketing și organizare de evenimente și ne vorbește despre competiția dintre femei, cât de sănătoasă este aceasta și de ce femeile ar trebui să se inspire și să se ajute una pe cealaltă.

 

Mirela, ce te-a inspirat să inițiezi campania ”Eroine” și ce presupune aceasta?

Am creat proiectul “Eroine” pentru a veni cu o schimbare a percepției și a ajuta crearea unor conexiuni reale prin împărtășirea vulnerabilităților.

Așa s-a născut acest proiect cu ideea de a inspira și a crea o comunitate autentică de femei care să se susțină una pe cealaltă. Proiectul promovează incluziunea și diversitatea pentru o creștere socială și economică îmbunătățită. Am văzut piața din România nu foarte dezvoltată în zona antreprenoriatului social și mentorare așa că am venit cu acest proiect a cărui țel este de a face cunoscute poveștile de viață ale femeilor de succes.

Antreprenoriatul social este domeniul care poate schimba direcția în care se îndreaptă, de ceva vreme, mediul de afaceri dominat de business-uri  îndreptate doar spre profit. Antreprenoriatul social poate aduce lumea business-ului mai aproape de oameni.

De multe ori, atât generația la început de drum, cât și cea care parcurge deja un drum, au momente în care nu știu ce ar trebui să facă. Campania vine cu un răspuns despre realitatea succesului, care nu e niciodată roz și își dorește să ofere îndrumare. Proiectul, care s-a lansat cu un scurtmetraj pe 8 martie 2020, vine cu această nișă de dezvoltare profesională prin dezvoltare personală.

 

Enumeră câteva femei care ți-au influențat parcursul, profesional și personal, și câteva întâlniri providențiale.

 

Una dintre femeile cu care am avut plăcerea si onoarea să lucrez a fost Mădălina Turza (reputat militant pentru drepturile copiilor), o femeie cu adevărat remarcabilă pe care o cu siguranță o văd ca un mentor. Ea mi-a influențat viziunea și parcursul profesional. Deși am lucrat un timp scurt împreună, o admir mult și a fost un om care a avut un impact asupra mea.

În mare, cred că m-au influențat de-a lungul călătoriei mele toate femeile cu care am lucrat, de la fiecare am învățat câte un lucru.

Pe plan personal, reperul meu a fost mereu străbunica mea, o femeie autentică și integră, de la care am preluat majoritate valorilor în viață.

Din categoria întâlniri providențiale a fost o întâlnire de acum doi ani cu directoarea Ultra Publishing Europa, în cadrul unei tabere internaționale de productie muzicalã. Mi-a plăcut modul ei relaxat de a comunica și de a găsi soluții pentru a fi mereu mai aproape de oamenii cu care lucrează și de a-i înțelege. Am văzut calitățile unui lider mai presus de cele ale unui simplu coordonator.

 

De unde crezi că vine această rezervă a femeilor de a se susține între ele? Parcă există mai degrabă o competiție decât o susținere între femei, mai ales pe plan profesional…

 

Cred că această rezervă vine din educația pe care o primim de când suntem mici. O să sune clișeic pentru că a mai fost abordată această temă în multe discuții, dar suntem educate să fim competitive în mediul personal pentru atenția bărbaților. Aceasta se reflectă și în spațiul profesional, dar nu devine o competiție constructivă, ci mai degrabă una toxică. Ne comparăm cu alții când fiecare persoană are drumul și chemarea lui. Colaborarea este în opinia mea cheia succesului.

 

Cum arată o competiție sănătoasă între femei, în viziunea ta?

O competiție sănătoasă mi se pare una din care ai ceva de învățat, una din care preiei lucrurile care te inspiră de la cealaltă persoană și îți maximizezi potențialul tău.

 

În ce aspecte concurezi tu cu tine însăți?

Concurez zilnic cu mine însămi în fiecare zi, de la a-mi structura programul mai bine, orele de somn, sport și alimentația până la a mă implică în cât mai multe lucruri pe plan profesional pentru a evolua. În momentul de față sunt implicată în multe proiecte și mereu încerc să fiu cât mai atentă la a-mi perfecționa modul în care lucrez. Cred că e foarte important să vedem și la scară mică fiecare progres și să ne bucurăm de el, lucrurile foarte bune cer timp și multă muncă.

 

Care sunt propriile tale eroine și a cui eroină ești tu?

Eroina mea este străbunica mea, o femeie care a supraviețuit foarte multor experiențe nu tocmai plăcute și care s-a reconstruit mereu. Ea a fost femeia care a crescut și influențat generații, o femeie de la țară care a crescut într-o casă din chirpici, dar pentru care a fost mereu important să ofere mai mult decât a primit de la viață.  Unii oameni au această chemare de a salva alți oameni, iar ea asta a făcut de-a lungul timpului. De asemenea, sunt multe personalități  și din spațiul public care mă inspiră și pe le admir cum sunt: Brene Brown, Viola Davis, Oprah Winfrey, Jacinda Ardern, Melinda Gates, Sophia Amorusu, Rosalind Brewer și Xandria Ooi.

Încă nu mă văd că fiind o eroină, dar sper că am avut un impact pozitiv asupra măcar a unei persoane.

 

Care este cel mai recent lucru învățat despre tine?

Acela că mai am multe de învățat și că trebuie să am mai multă răbdare.

 

Ce înveți de la femeile puternice cu care te înconjori? Ne poți oferi câteva exemple?

Învăț, cum spuneam și mai devreme, că am multe de învățat, nimeni nu posedă adevărul absolut, așa că din fiecare întâlnire pe care o am acumulez într-o oarecare măsură cunoștințe noi. Câteva lecții interesante sunt și în scurtmetrajul lansat și anume:

  1. Elementul tău distinctiv este de fapt puterea ta;
  2. Să nu îți fie teamă să mai lupți încă o dată pentru visul tău;
  3. Tu ești personajul principal al filmului tău;
  4. Să nu îți fie teamă să încerci un alt drum, niciodată nu e prea târziu;
  5. Ascultă-ți mereu intuiția;
  6. “Acum” este tot ce contează focusează-te pe moment pentru a crea cel mai bun viitor;
  7. Vulnerabilitatea este cheia  spre inovație, creativitate și schimbare.

Related Posts

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…