Monica Cismaru ∙ March 2, 2021 ∙ 4 min read

ecaterina cea mare helen mirren

Ecaterina a II-a, cunoscută și ca Ecaterina cea Mare a Rusiei, a fost împărăteasa cu cea mai lungă domnie din istoria țării, care s-a întins pe parcursul a 34 de ani, încheiată odată cu moartea ei, în 1796. Ecaterina cea Mare i-a urmat la tron soțului ei, Petru al III-lea al Rusiei, care a fost asasinat, iar perioada în care Ecaterina s-a aflat pe tron este cunoscută drept Epoca de Aur a Rusiei. Împărăteasa a adunat unele dintre cele mai impresionante și rare bijuterii, care pot fi admirate astazi în muzeele lumii sau se află în posesia unor colecționari pasionați. 

 

Ecaterina cea Mare a sprijinit ideile iluminismului, a fost o protectoare a artelor, a literaturii și a educației, a realizat reforme administrative și juridice în Imperiul Rus și i-a extins teritoriul –care ajunsese să se întindă din Polonia și până în Siberia. Ca orice mare împărăteasă, Ecaterina cea Mare a fost o împătimită a giuvaerurilor de mare preț și a adunat o colecție impresionantă de bijuterii, iar nestematele ei au reprezentat un simbol al puterii. Colecția ei a căpătat o asemenea dimensiune încât a fost nevoită ca aloce o întreagă cameră comorilor ei la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg  – iar spațiul a fost denumit Camera Giuvaerurilor. Iată câteva dintre cele mai de preț bijuterii care i-au aparținut Ecaterinei cea Mare și istoria lor.

 

Diamantul Orlov

ecaterina cea mare bijuterii

Nestemata a fost descoperită în secolul al 17-lea în Golconda, India, și are 190 de carate. Diamantul i-a fost dăruit Împărătesei de Grigori Orlov, guvernatorul Novgorodului, într-o încercare de a relua relația amoroasă cu Ecaterina aII-a. Din păcate, împărăteasa deja se îndrăgostise de comandantul military Potemkin, dar a acceptat darul neprețuit și l-a adăugat sceptrului imperial în 1774. Piesa poate fi admirată în prezent în camera armurilor de la Muzeul Kremlinului din Moscova.

 

Colierul cu smaralde

ecaterina cea mare bijuterii

Piatra prețioasă a avut inițial 107 carate și o formă rectangulară. După moartea Ecaterinei cea Mare, piatra a fost transmisă din generație în generație, până când Țarul Alexandru al II-lea i l-a dăruit Ducesei Marie de Mecklenburg-Schwerin, după căsătoria acesteia cu fiul lui, Marele Duce Vladimir, în 1874. Ducesa Marie a fost ultima componentă a Dinastiei Romanovilor care a putut părăsi pământul rusesc cu bijuteriile ei, de care a fost deposedată mai târziu. Smaraldul a fost vândut de urmașii ei în 1920 către Cartier. Acesta a fost tăiat și remontat și a trecut prin proprietatea lui John D Rockefeller Jr și a colecționarului de bijuterii Raphael Esmerian, ajungând într-un final să fie vândut în 2019 de Casa Christie’s pentru 3,37 de milioane de lire sterline unui colecționar anonim.

 

Marea Coroană Imperială a Rusiei

ecaterina cea mare bijuterii

Ecaterina cea Mare a decis că fondul regal de bijuterii are nevoie de un upgrade pentru ceremonia ei de încoronare din 1762, așa că i-a însărcinat pe bijutierii curții, Ekhard și Pauzié, să creeze o nouă Coroană regală. Concepută ca două emisfere, coroana are aproape 5000 de diamante albe, înconjurate de o bordură de 37 de perle împletite cu alte 19 diamante, fiecare având peste cinci carate. Coroana dispune și de un arc de diamante între cele două emisfere, care descriu forma unor ghinde și a frunzelor de stejar ce înconjoară un spinel central de 400 de carate. Coroana are și o cruce din cinci diamante care reprezintă puterea dată de Dumnezeu monarhiei. Coroana a fost purtată la ceremonia de încoronare a fiecărui monarh rus după Ecaterina cea Mare și acum este expusă, de asemenea, la Muzeul Kremlinului de la Moscova, iar mutarea ei este ilegală.

 

Ceasul de diamante și rubine

O binecunsocută colecționară de obiect de artă din era pre-revoluționară a Rusiei a fost americanca Marjorie Merriweather Post, moștenitoarea unei averi de peste 400 de milioane de lire sterline, fiica fondatorului The General Food Corporation. Marjorie a devenit, la 27 de ani, cea mai bogată femeie din America după moartea tatălui ei, în 1914. Multe dintre obiectele adunate de ea pot fi admirate Estate Museum din Washington DC, inclusiv acest ceas cu diamante și rubine care i-a aparținut Ecaterinei cea Mare.

 

Colierul-fundă

ecaterina cea mare bijuterii

Colierul este din argint bătut cu 27 de diamante cu tăietura cushion. Se pare că acesta a fost realizat la comanda Ecaterinei între 1760 și 1780 și a fost vândut pentru prima dată la infama licitație a Giuvaerurilor de stat ale Rusiei,din 1927, organizată de Casa Christie’s, și apoi de Casa Sotheby’s, la o licitație din 2005, pentru 1,5 milioane de dolari. Ultima dată a fost văzut în 2016, la licitația Magnificent Jewels, organizată de Sotheby’s, când nu s-a vândut.

 

Foto: Hepta

Related Posts

Horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024. Berbec Situații controversate în plan financiar! Este vorba…

Cum a fost Met Gala, cel mai important eveniment fashion al anului

O nouă ediție Met Gala a avut loc aseară la New York, iar celebritățile și-au dat doctoratul în…

Coffee Time! Interviu cu Andrei Cristian Stoica

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…