Bianca Sterie ∙ December 5, 2020 ∙ 7 min read

Crăciunul este la numai doi pași distanță, așa că, dacă ești în căutarea unui cadou pentru cei dragi, pentru Secret Santa sau pur și simplu pentru tine, lansările beletristice din această iarnă sunt foarte, foarte interesante, iar noi ți-am pregătit mai jos o selecție pentru toate gusturile. Doar știm cu toții că niciodată nu poți da greș cu o carte, nu-i așa?

Melanie Benjamin, Doamna de la Ritz, editura Humanitas Fiction

Melanie Benjamin, autoarea bestsellerului Lebedele de pe Fifth Avenue, revine acum cu un roman inspirat dintr-o poveste reală, curajul unei americance căsătorite cu directorul de la Ritz, Blanche Auzello, implicată în lupta clandestină a Rezistenței franceze. Simbol al luxului și eleganței, hotelul Ritz din Paris a atras întotdeauna artiști și celebrități internaționale, printre care Hemingway, Picasso, Cole Porter, Marlene Dietrich, Coco Chanel și Scott Fitzgerald.  Însă lucrurile se schimbă radical în iunie 1940, când armata germană ocupă Parisul și își stabilește cartierul general la Ritz. Din acest punct încolo, Blanche și Claude împreună cu ceilalți cetățeni ai Parisului vor fi nevoiți să găsească o cale de a supraviețui, dar și de a-i sabota pe naziștii cărora le ține piept Rezistența franceză.

Paul Kalanithi, Cu ultima suflare, editura Nemira

Bestseller New York Times, emoționantul volum de memorii al lui Paul Kalanithi reprezintă cronica emoționantă și lucidă a transformării unui student la medicină, idealist și entuziast, într-un neurochirurg de succes, cu o carieră importantă în față, apoi în pacient și în tatăl care trebuie să-și înfrunte propria moarte. La treizeci și șase de ani, Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. Este doar începutul unei schimbări radicale: medicul care trata pacienți în fază terminală se transformă acum în pacientul care luptă din răsputeri să trăiască. Preț Diverta: 34,99 lei

Stephen King, Apocalipsa, editura Nemira

În noul său roman, maestrul Stephen King descrie una dintre cele mai înspăimântătoare și verosimile apocalipse prezentate vreodată, o poveste care pare inspirată, parțial, din realitatea ultimelor luni: un virus distruge lumea și o aruncă într-o bătălie între bine și rău, pe viață și pe moarte. Un angajat evadează dintr-un laborator, neștiind că e purtătorul unei arme letale: o mutație de supergripă care va omorî 99% din toată populația lumii în doar câteva săptămâni. Cei care supraviețuiesc sunt terifiați, dezorientați și au nevoie disperată de un lider. Vor avea de ales între o bătrână de 108 ani, care pledează pentru o comunitate pașnică, și Randall Flagg, omul în negru, care încurajează haosul și violența.

Elena Ferrante, Iubire amară, editura Trei

Plasat în Napoli, romanul de debut al Elenei Ferrante spune o poveste despre mame și fiice și despre mănunchiul complicat de minciuni, emoții și amintiri care le leagă. În urma morții premature și misterioase a mamei sale, Delia pornește într-o călătorie inițiatică pe străzile întortocheate și sufocante din Napoli, orașul ei natal, cu dorința de a afla adevărul despre familia ei. Câteva telefoane stranii o conduc către descoperiri tulburătoare și neașteptate despre ultimele zile ale mamei sale. Preț Diverta: 35 lei

Ludmila Ulițkaia, Cazul doctorului Kukoțki, editura Humanitas Fiction

Un tablou al societății din Rusia, volumul Ludmilei Ulițkaia îl are în prim-plan pe tânărul chirurg și obstetrician Pavel Alekseevici Kukoțki, descendent dintr-o familie cu mulți medici vestiți, care are un dar pe care nicio știință nu-l poate explica: vederea lui pătrunde în corpul pacientului, identificând cu precizie cauza oricărei boli. Însă darul său dispare ori de câte ori are relații sexuale. Tocmai de aceea, doctorul evită legăturile amoroase, până când o întâlnește pe Elena Gheorghievna, femeia care, după ce reușește să o smulgă din ghearele morții, îi devine soție.

Fredrik Backman, Britt-Marie a fost aici, editura Art

Personajul Britt-Marie apare pentru prima dată, în toată splendoarea răutăților ei obsesive, în Bunica mi-a zis că-i pare rău, dar Backman, unul dintre cei mai populari scriitori ai momentului (e autorul bestsellerurilor Un bărbat pe nume Ove și Scandalul), a simțit imensul potențial al personajului său și, poate, a tânjit cumva să-i facă dreptate într-un nou roman. Ceea ce a și reușit. Britt-Marie are în continuare obsesiile ei legate de felul cum trebuie făcute lucrurile, are liste de la care nu se poate abate pentru nimic în lume, iar complimentele pe care încearcă, uneor, să le facă par mai degrabă atacuri la persoană. Dar curajul cu care își ia în mâini propria viață, după o căsnicie în care nu a avut aproape niciun cuvânt de spus, o umanizează și o transformă într-un personaj digerabil, pentru ca treptat, aproape fără să ne dăm seama, să ajungem să o iubim. Preț Diverta: 44 lei

Kate Quinn, Zbor în trecut, editura Litera

Îndrăzneață și neînfricată, Nina Markova a visat întotdeauna să zboare. Când naziștii atacă Uniunea Sovietică, ea riscă totul pentru a se alătura legendarelor Vrăjitoare ale Nopții, un regiment exclusiv feminin care face raiduri nocturne și distruge orașele nemțești. Blocată în spatele liniilor inamice, Nina este urmărită de o ucigașă nazistă cunoscută sub numele de Prădătoare, așa că are nevoie să își adune tot curajul și să apeleze inclusiv la aliați neașteptați pentru a rămâne în viață. Preț Diverta: 49,90 lei

Cornelia Funke, Când Moș Crăciun a căzut din cer, editura RAO

O superbă carte pentru copii, scrisă în ton cu spiritul sărbătorilor, volumul Când Moș Crăciun a căzut din cer propune o aventură festivă foarte simpatică. N-a mai rămas decât un singur Moş Crăciun după ce Marele Consiliu de Crăciun a preluat frâiele chestiunii cadourilor. Iar acest singur Moş Crăciun autentic, Niklas Julebukk, nu ar avea voie să profeseze. Dar lui nu-i pasă. Împreună cu Stea Căzătoare, renul său, câţiva îngeri şi cobolzi, el are grijă, deja de ceva ani, ca măcar unora dintre copii să le fie îndeplinite adevăratele dorinţe, împărțind cadouri ce nu pot fi cumpărate cu bani.

John Gottman, Nan Silver, Infidelitatea, editura Pagina de Psihologie

La baza unui mariaj pe termen lung stă încrederea dintre soți – afirmă John Gottman. De exemplu, încrederea că el nu va pleca la meci cu băieții, lăsând-o pe ea cu toate treburile casei și copiii agățați de fustă, încrederea că ea nu se va alia cu mama sa, cu scopul de a-l „reeduca“ pe el, încrederea că el va dovedi un caracter puternic și nu-și va muta centrul gândirii în zona aflată la sudul curelei sau încrederea că ea nu va goli fără veste conturile comune, mutându-se apoi pe un alt continent. Și viceversa. Numai că încrederea se clădește în timp. Și se poate dărâma cu viteza trădării.

Lesley-Ann Jones, Cine l-a ucis pe John Lennon, editura Publica

În seara zilei de 8 decembrie 1980, milioane de oameni de pe planetă au amuțit când a apărut știrea că cel mai iubit star rock din lume a fost împușcat cu sânge-rece în New York. În această poveste fascinantă, Lesley-Ann Jones, biograf muzical și jurnalist reputat, face o analiză completă – a omului, a vieții sale, a relațiilor pe care le-a avut, a morții premature și a eternei sale moșteniri muzicale –, cum nu s-a mai făcut până acum.

Foto: Unsplash.com

Related Posts

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…