Monica Cismaru ∙ September 24, 2020 ∙ 2 min read

jk rowling troubled blood

Sub pseudonimul Robert Galbraith, autoarea JK Rowling (55 de ani) a lansat un nou thriller polițist din seria consacrată Cormoran Strike, intitulat Troubled Blood. Povestea cărții se concentrează pe un criminal în serie care se deghizează în femeie când ucide, iar felul în care scriitoarea și l-a imaginat pe protagonistul psihopat deja agită spiritele.

 

JK Rowling a fost deseori acuzată de transfobie (aversiune sau ură față de transsexualitate și de persoane transsexuale sau transgen) și de aversiune față de feminismul modern, cu tot ceea ce implică acesta, iar cel mai recent personaj descris de ea nu face decât să pună gaz pe foc, chiar dacă personajul din carte nu are nicio legătură cu mișcarea transgender. Scriitoarea susține că protagonistul ei, care poate fi descris cel mult travestit, a fost inspirat de doi criminali care au existat în realitate- Jerry Brudos și Russell Williams – care aveau fetișuri legate de hainele de damă, fără ca aceștia să fi fost categorisiți vreodată drept ”transgender”.

jk rowling troubled blood

 

Cu toate criticile aspre legate de morala autoarei, Troubled Blood se află deja în topul bestseller-urilor din Marea Britanie, cu 64 633 de copii vândute în primele cinci zile de la lansare. Activiștii transgender nu au pierdut însă timpul și au instigat la boicotarea noului volum din seria Cormoran Strike.

JK Rowling a fost aspru criticată că-și arată fățiș atitudinea ostilă față de persoanele transgender și ca nu susține drepturile acestora.

În ciuda succesului de casă, cartea a primit review-uri negative până acum, cel puțin din partea criticilor americani, care spun că noul volum este cel puțin plictisitor. ”Poate că Rowling are trebui sa renunțe la Robert Galbraith și la romanele polițiste și să concentreze pe ceea ce contează cu adevărat pentru ea, și anume să continue să se comporte ca o persoană <<cisgen>>”, menționează jurnaliștii de la LA Times.

Acestora le țin isonul cei de la publicația VOX, care afirmă că ”toate ideile expuse de JK Rowling în Troubled Boold sunt transfobice, că aceasta încearcă sa diminueze astfel importanța drepturilor persoanelor de orientare trans și că nu ia deloc în serios această minoritate sexuală, pe care nu o tratează cu demnitatea cuvenită. În plus, autoarea a și amenințat că-i va da în judecată pe cei care o acuză de transfobie”, mai scrie VOX.

Foto: Hepta

Related Posts

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…