5 alimente care îți taie pofta de mâncare

Recunoaște. Sunt zile în care ai poftă să mănânci de toate. Poate fi vorba doar de o perioadă mai stresantă din viața ta, însă totodată poate fi semnul unor afecțiuni mai serioase, precum anxietatea, depresia, diabetul sau diverse probleme hormonale. Dacă observi că ai un apetit crescut ce se menține pe perioade lungi, trebuie să identifici cauzele și să abordezi problema la modul cel mai serios. Să nu mai vorbim despre riscul de a te îngrășa, dându-ți peste cap tot regimul alimentar.

Pofta de mâncare poate fi ținută sub control extrem de ușor.Trebuie doar să îți păcălești subconștinetul, aplanând senzația de foame cu ajutorul unor alimente sănătoase, care până la urmă nu fac altceva decât să echilibreze mesele tale principale. Există o serie de alimente care reduc foamea și apetitul, așa că îți recomand să încerci timp de o săptămână cele cinci exemple de mai jos.

1.Ovăzul

Dacă îți place să începi ziua cu un bol de cereale, optează pentru ovăzul fiert. Un studiu publicat în Journal of the American College of Nutrition a dovedit că ovăzul, în combinație cu lapte, prelungește senzația de sațietate, deoarece conține mult mai multe fibre și proteine decât alte tipuri de cereale gata preparate. Mai mult, poți să îl gătești sub formă de budincă, să adaugi câteva fructe și o linguriță de miere, pentru a obține o gustare delicioasă.

2.Apa

Trucul cel mai accesibil pentru a-ți păcăli foamea este să bei apă. Dacă stăm să ne gândim, senzația de foame este similară cu cea de deshidratare: energie scăzută, putere de concentrare redusă și o dispoziție proastă. De accea, poți evita să mănânci o gustare nesănătoasă consumând un pahar cu apă, ce îți va tăia pentru moment pofta de mâncare.

3.Merele

Merele sunt printre cele mai sănătoase fructe datorită faptului că reduc riscul de diabet, contribuie la scăderea colesterolului și îmbunătățesc digestia. Medicul nutriționist Debra Wein, președinte al programului Wellness Workdays, ne recomandă să mâncăm un măr cu o jumătate de oră înainte de prânz, iar astfel vom simți nevoia de a mânca mult mai puțin la această masă principală.

4.Supele

Un studiu realizat de către Universitatea Penn State a dovedit că persoanele care au consumat o porție de supă înainte de prânz au redus cu 20% totalul caloriilor ingerate în timpul acestei mese. Explicația constă în faptul că datorită volumului mare și a caloriilor reduse, supa dă rapid o senzație de sațietate. Cele pe bază de legume, de pui sau de curcan sunt alegerea potrivită pentru un prânz ușor și sănătos.

5.Ciocolata neagră

Când ai poftă de ceva dulce, inevitabil te gândești la ciocolată. O variantă permisă este ciocolata neagră, care s-a dovedit a fi chiar benefică pentru corp. Studiile arată că ciocolata neagră reduce tensiunea, protejând totodată creierul și inima. Secretul este să o consumi înainte de prânz, pentru că astfel vei avea tendința să mănânci mai puțin în timpul mesei. Totuși, ai grijă să te limitezi doar la o porție.