Diana Lupu ∙ March 5, 2020 ∙ 4 min read

Totul a pornit de la culoarea albastru, apoi am ajuns la apă și totul s-a continuat  mergând pe drumul de la Izvorani, unde am realizat că este vorba despre determinare, depășirea propriilor limite, muncă de echipă și nu în ultimul rând pasiune.  Înotul de performanță este reprezentat de tânărul Robert Glință, alături de care am pus centurile de siguranță și am pornit la drum într-un interviu extrem de valoros și motivant.

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru natație și cum ai transformat-o în performanță?

Pasiunea m-a găsit pe mine, fiind o fire mai aventuroasă. În urmă cu 14 ani, într-una din vacanțele cu familia m-am aventurat într-o piscină cu apă destul de adâncă. Neștiind să înnot, am reușit să ies la suprafață. Acela a fost momentul în care mi-am spus că trebuie să iau măsuri și să învăț să înot. Astfel, primii pași au fost la bazinul olimpic din Pitești. După primele etape de inițiere am trecut într-un ritm rapid la performanță. Am început să mă ambiționez din ce în ce nai mult și să tratez lucrurile cu seriozitate.

Cât de mult este vorba despre pasiune, talent și cât este vorba despre altceva?

Cel puțin 90% este vorba despre muncă, determinare și dăruire; când spun asta mă refer la abilitatea de a trece dincolo de limitele zonei de confort: apa este foarte rece. iar programul de antrenament este extrem de solicitant. Uneori toate par să meargă împotriva ta, dar este vorba despre a te depăși pe tine și de a îți atinge obiectivul setat.

Care este definiția te pentru performanță?

Performanța înseamnă dăruira și determinarea care te ajută să treci peste orice te poate împiedica să ajungi unde îți dorești.

Ce îți trece prin minte atunci când auzi albastru?

Evident: apa. De dimineața până seara doar albastru văd în fața ochilor.Este o culoare care mă relaxează este ceva calm.

Cum ți-au modelat experiențele de până acum stilul de viață și felul de a gândi?

Toate experiențele și obstacolele întâmpinate m-au propulsat spre evoluție. Înotul nu m-a clădit doar fizic. Psihic, reușesc să fac față mult mai ușor situațiilor tensionate, să lucrez cu diferite tipologii de oameni sau cum să manevrez stresul și emoțiile covârșitoare.

Cine e colacul tău de salvare?

Mereu au fost părinții. Încă de la început ei au fost alături de mine și mi-au oferit sprijin emoțional și moral. Mai nou, tatăl meu face parte din echipa mea de antrenament, ocupând rolul de antrenor de pregătire fizică. Un alt colac de salvare este sportiva Alexandra Piscupescu, alături de care formez un cuplu de un an de zile. Faptul că ai alături pe cineva care vine din același domeniu și îți înțelege stilul de viață, mentalitatea și problemele cu care te confrunți este extrem de important.

Pe lângă familie, care sunt oamenii cei mai importanți pentru un sportiv de performanță?

Chiar dacă antrenamentul pare să fie partea principală pregătirii unui sportiv, acesta te încarcă foarte tare, iar recuperarea joacă un rol extrem de important. Am o echipă, apelez la clinic profesioniste. De asemenea, psihologul sportiv. Lucrez cu un para-psiholog care mă ajută dincolo de greutățile cu care mă confrunt în timpul antrenamentelor. Multe greutăți pot să provină din alte aspecte ale vieții și asta îți poate afecta performanța.

Ce te diferențiază pe tine de alți competitori naționali?

Îmi admir și îmi respect colegii. Mereu am încercat să nu judec și să mă concentrez pe ceea ce am eu de făcut. Comparația este inutilă, deoarece fiecare antrenament, tehnică sau stil de lucru etse conceput pentru fiecare sportiv în parte. Ține de stilul fiecăruia dintre noi.

Ce îți trece prin minte atunci când ești pe blocstart?

Acela este momentul în care dau shut down gândurilor.În acel moment minte trebuie să intre în automatismul perfecționat în antrenament. Sunt foaret multe gânduri cale te pot copleși pentru că ani de muncă se rezumă la câteva secunde. Este o abilitate care te ajută extrem de mult.

Cu ce viteză iei o decizie?

Depinde de complexitate și consecințele deciziei. Încerc să fiu cât se poate de calculat.

Pentru cine ai ceda scaunul șoferului și de ce?

Cu siguranță tatălui meu. Am ocazia să îl observ și în rolul de antrenor și asta mă face să realizez cât de pasionat și determinat este în ceea ce face. Mereu mă întreb cum de el se află pe margine și eu în bazin, așa că ele este prima persoană la care mă gândesc.

În funcție de ce îți ghidezi alegerile în viață?

În funcție de obiective și dorințe.

Care este locul tău preferat?

După atât de mult timp în care am învățat pe de rost drumul spre antrenament, este evident că bazinul este locul meu preferat.

Related Posts

Trend Challenge – Cele mai cool ținute de ski de la 4F

YOU FALL. YOU STAND. YOU WALK. YOU SMILE În sezonul toamnă-iarnă, brandul 4F susține activitatea fizică fără limite!…

Tipsuri de beauty de la Ana Petcu #NewYearSkinResolution (VIDEO)

Ana Petcu, unul dintre cei mai în vogă influenceri de la noi, vine să ne spună care sunt trucurile…

L’Oréal Paris lansează în România programul Stand Up împotriva hărțuirii stradale, iar echipa Alist Magazine se alătură acestei inițiative

L’Oréal Paris lansează în România programul Stand Up împotriva hărțuirii stradale, o inițiativă cu o implicare socială de amploare…

Despre frumusețe și acceptare cu Vlad Macovei și psihoterapeutul Raluca Anton #Vichy

Influencerul Vlad Macovei ne vorbește despre frumusețe și acceptare, despre skin shaming, dar și despre cum ne raportăm…

În cadrul noii ediții #GataDeBusiness, Andreea Esca te invită să descoperi o nouă viziune a ceea ce înseamnă „o poveste de succes”, cea a lui Oleg Andrișan, owner Scaleit

Cel de-al unsprezecelea episod al emisiunii #GataDeBusiness, realizată de Raiffeisen Bank și moderată de Andreea Esca, aduce o…

Despre frumusețe și acceptare cu Alexandra Gavrilă și psihoterapeutul Raluca Anton #Vichy

Alexandra Gavrilă, influencer și om de radio, ne vorbește despre frumusețe și acceptare, despre skin shaming, dar și…

Despre frumusețe și acceptare, cu Raluca Anton și medicul dermatolog Nectara Mitroi #vichy

Foarte multă lume se confruntă la un moment dat al vieții cu probleme legate de skin shaming. Doctorul…

Despre frumusețe și acceptare cu Ana Petcu și psihoterapeutul Raluca Anton #Vichy

Ana Petcu, influencer și om de radio, ne vorbește despre frumusețe și acceptare, despre skin shaming, dar și…

Interviu cu Grațian Smedescu, hairstylist și trainer L’Oreal Professionnel – despre îngrijirea părului decolorat

Grațian Smedescu, hairstylist și trainer L’Oreal Professionnel, ne prezintă cele mai inovatoare produse de îngrijire a părului supus…

Story of a Home: În vizită la Alina Vîlcu (VIDEO)

A-Listers, astăzi am ales să facem o vizită Story of a Home by Storia.ro, în casa Alinei Vîlcu. Alina…