Diana Lupu ∙ March 5, 2020 ∙ 4 min read

Totul a pornit de la culoarea albastru, apoi am ajuns la apă și totul s-a continuat  mergând pe drumul de la Izvorani, unde am realizat că este vorba despre determinare, depășirea propriilor limite, muncă de echipă și nu în ultimul rând pasiune.  Înotul de performanță este reprezentat de tânărul Robert Glință, alături de care am pus centurile de siguranță și am pornit la drum într-un interviu extrem de valoros și motivant.

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru natație și cum ai transformat-o în performanță?

Pasiunea m-a găsit pe mine, fiind o fire mai aventuroasă. În urmă cu 14 ani, într-una din vacanțele cu familia m-am aventurat într-o piscină cu apă destul de adâncă. Neștiind să înnot, am reușit să ies la suprafață. Acela a fost momentul în care mi-am spus că trebuie să iau măsuri și să învăț să înot. Astfel, primii pași au fost la bazinul olimpic din Pitești. După primele etape de inițiere am trecut într-un ritm rapid la performanță. Am început să mă ambiționez din ce în ce nai mult și să tratez lucrurile cu seriozitate.

Cât de mult este vorba despre pasiune, talent și cât este vorba despre altceva?

Cel puțin 90% este vorba despre muncă, determinare și dăruire; când spun asta mă refer la abilitatea de a trece dincolo de limitele zonei de confort: apa este foarte rece. iar programul de antrenament este extrem de solicitant. Uneori toate par să meargă împotriva ta, dar este vorba despre a te depăși pe tine și de a îți atinge obiectivul setat.

Care este definiția te pentru performanță?

Performanța înseamnă dăruira și determinarea care te ajută să treci peste orice te poate împiedica să ajungi unde îți dorești.

Ce îți trece prin minte atunci când auzi albastru?

Evident: apa. De dimineața până seara doar albastru văd în fața ochilor.Este o culoare care mă relaxează este ceva calm.

Cum ți-au modelat experiențele de până acum stilul de viață și felul de a gândi?

Toate experiențele și obstacolele întâmpinate m-au propulsat spre evoluție. Înotul nu m-a clădit doar fizic. Psihic, reușesc să fac față mult mai ușor situațiilor tensionate, să lucrez cu diferite tipologii de oameni sau cum să manevrez stresul și emoțiile covârșitoare.

Cine e colacul tău de salvare?

Mereu au fost părinții. Încă de la început ei au fost alături de mine și mi-au oferit sprijin emoțional și moral. Mai nou, tatăl meu face parte din echipa mea de antrenament, ocupând rolul de antrenor de pregătire fizică. Un alt colac de salvare este sportiva Alexandra Piscupescu, alături de care formez un cuplu de un an de zile. Faptul că ai alături pe cineva care vine din același domeniu și îți înțelege stilul de viață, mentalitatea și problemele cu care te confrunți este extrem de important.

Pe lângă familie, care sunt oamenii cei mai importanți pentru un sportiv de performanță?

Chiar dacă antrenamentul pare să fie partea principală pregătirii unui sportiv, acesta te încarcă foarte tare, iar recuperarea joacă un rol extrem de important. Am o echipă, apelez la clinic profesioniste. De asemenea, psihologul sportiv. Lucrez cu un para-psiholog care mă ajută dincolo de greutățile cu care mă confrunt în timpul antrenamentelor. Multe greutăți pot să provină din alte aspecte ale vieții și asta îți poate afecta performanța.

Ce te diferențiază pe tine de alți competitori naționali?

Îmi admir și îmi respect colegii. Mereu am încercat să nu judec și să mă concentrez pe ceea ce am eu de făcut. Comparația este inutilă, deoarece fiecare antrenament, tehnică sau stil de lucru etse conceput pentru fiecare sportiv în parte. Ține de stilul fiecăruia dintre noi.

Ce îți trece prin minte atunci când ești pe blocstart?

Acela este momentul în care dau shut down gândurilor.În acel moment minte trebuie să intre în automatismul perfecționat în antrenament. Sunt foaret multe gânduri cale te pot copleși pentru că ani de muncă se rezumă la câteva secunde. Este o abilitate care te ajută extrem de mult.

Cu ce viteză iei o decizie?

Depinde de complexitate și consecințele deciziei. Încerc să fiu cât se poate de calculat.

Pentru cine ai ceda scaunul șoferului și de ce?

Cu siguranță tatălui meu. Am ocazia să îl observ și în rolul de antrenor și asta mă face să realizez cât de pasionat și determinat este în ceea ce face. Mereu mă întreb cum de el se află pe margine și eu în bazin, așa că ele este prima persoană la care mă gândesc.

În funcție de ce îți ghidezi alegerile în viață?

În funcție de obiective și dorințe.

Care este locul tău preferat?

După atât de mult timp în care am învățat pe de rost drumul spre antrenament, este evident că bazinul este locul meu preferat.

Related Posts

Manifest pentru strălucire

Trebuie să strălucim în fiecare zi! Așa spune campania „Manifest pentru strălucire” lansată de Splend’or și așa confirmă…

Ce te face să te simți sexy? Vedetele răspund

Ce te face să te simți sexy? Privirea unui bărbat, hainele croite bine, o siluetă fit și multe…

Cum a fost la lansarea revistei A List Magazine – vară 2022 (VIDEO)

#allwhite a fost tema petrecerii de vară pentru lansarea celui mai nou număr A List Magazine și invitații…

Genesis Homme, sistem de îngrijire profesională de lux pentru noua generație de bărbați

Florin Noje, Ambasador L’Oréal Professionnel și Kérastase, ne explică felul în care funcționează cea mai nouă gamă de îngrijire a…

Story of a Home: În vizită la Sînziana Sooper

A-Listers! Story of a Home by Storia.ro revine cu o nouă vizită, însă cu o gazdă care ne…

Cum ne hidratăm corect tenul?

Știm cu toții că hidratarea este un pas esențial în orice rutină de îngrijire a pielii. Dar cum…

Alist Designers Boutique continuă cu noi designeri: Ninina, NAIV Clothing și LEMNeria

Alist Designers Boutique continuă în luna mai cu trei noi designeri la București Mall Vitan: Ninina, NAIV Clothing…

Story of a Home: În vizită la Paul Ipate

A-Lister! Am revenit cu o nouă vizită Story of a Home by Storia.ro. De data aceasta, gazda noastră…

Cum a fost la Half is Free, ediția de primăvară (VIDEO)

Half is Free, cel mai important târg de fashion, beauty și lifestyle dedicat creatorilor și brandurilor locale, a…

Alist Designers Boutique – Cine sunt noii designeri români de la București Mall

Încă trei noi designeri români și-au adus creațiile în spațiul Alist Designers Boutique de la București Mall, zona…