Monica Cismaru ∙ February 28, 2022 ∙ 7 min read

Fundația ROLDA, cu sediul în comuna Smârdan, județul Galați, numără până în prezent peste 15 ani de activitate și a ajutat peste 20000 câini cu și fără stăpân, prin acordarea unui adăpost în unitățile proprii, campanii de sterilizare și tratamente de urgență pentru animale rănite, aflate în pericol. Scopul fundației este de a interveni punctual și de a contribui la educarea comunităților pentru a schimba situația câinilor fără stăpân.

Alătură-te campaniei 2 EURO/lună prin sms!
Trimite SMS cu textul PRIETEN la numărul 8845 şi donezi 2 EUR/lună pentru hrana unui câine din adăpost. Poţi opri donaţia trimiţând textul PRIETEN STOP la 8845.

La doar 4 luni cât avea când a fost găsit de noi, Tobiță a adunat deja experiență de viață cât alții în ani buni. După cât se pare, este un pui de Ciobănesc German, simpatic foc și foarte rezistent. Deși nu-i cunoaștem povestea și trecutul, nu putem decât să ghicim între unul din două scenarii: a scăpat din vreo curte și nu a venit nimeni să-l caute, iar el fiind mic nu a știut cum să-și găsească drumul înapoi spre casă, sau a fost abandonat la grămadă cu frații și surorile lui.

rolda
Câinele salvat de ROLDA

Acest din urmă scenariu pare unul mai aproape de adevăr deoarece este realitatea tristă cu care ne confruntăm zi de zi. În acest caz, nu putem decât să plângem de mila celorlalți pui care pesemne că nu au supraviețuit și să îl admirăm pe acest mic blănos pentru voința și determinarea lui.

Ca să vă faceți o idee, Tobiță a supraviețuit în cele mai sensibile zile ale lui, când era doar un pui mic (și mai mic pentru că abia are 4 luni), singur în câmp. S-a protejat de frig într-o tufă uscată. Cât despre mâncare, nu avem idee cum a supraviețuit. Sigur e faptul că s-a umplut de viermi și de paraziți externi (purici și căpușe) și a făcut scabie, ceea ce sigur i-a complicat situația pentru că e și mai greu să-ți țină de cald o blăniță rară și care năpârlește pe bucăți.

Chiar și așa, Tobiță are o poftă de viață extraordinară. A supraviețuit singur într-un mediu în care nici măcar un câine adult nu ar reuși să se hrănească pentru că nu ar găsi nici măcar vietăți mici de vânat.

Și chiar dacă scurta și chinuita lui viață de până acum l-a învățat să se ferească mereu de oameni și animale mai mari, Tobiță este un cățel iubitor și minunat.

Odată ajuns la noi, Tobiță va beneficia de toate tratamentele de care are nevoie. Va fi deparazitat, atât extern cât și intern, va beneficia de o dietă potrivită unui animal de talia lui și va primi tratament pentru scabie, urmând ca blănița lui să crească la loc frumoasă și strălucitoare ca a oricărui pui.

Tobiță are o șansă foarte bună la o reabilitare completă. Iar pentru asta avem nevoie de ajutorul vostru. Puteți contribui cu donații de 2 Euro pentru a-l trata și hrăni pe Tobiță până când viteazul nostru mic își va găsi o familie minunată care să-l ia acasă și să-l iubească.

Tratamentele pentru deparazitare sunt printre cele mai frecvente proceduri aplicate animalelor care ajung în adăpostul nostru. Paraziții externi și interni reprezintă un chin pentru animale și sunt o amenințare din punct de vedere al sănătății. Găsiți mai multe informații despre importanța deparazitării externe aici: https://rolda.ro/deparazitarea-externa/.

Tobiță a făcut deja ce era mai greu: să reziste în niște condiții greu de imaginat și să-și păstreze încrederea și speranța că într-o zi va avea o casă a lui, oameni care să-l îngrijească și să-l iubească.

Noi ne ocupăm de partea ușoară, dar avem nevoie de ajutor din partea ta. Haideți să nu-l abandonăm pe acest cățel curajos a doua oară și să-i arătăm că nu și-a păstrat încrederea degeaba în tot acest timp.

UPDATE: Deși a durat ceva mai mult timp decât de obicei, am primit informații despre Tobiță din noua lui casă. Se pare că a fost ocupat să-și ajute noii stăpâni să se mute. Dar lucrurile s-au așezat acum, și am avut timp pentru un mult așteptat update. Deși rănile emoționale ale lui Tobiță încă „se văd”, acesta progresează în fiecare zi. Este bine că am găsit în noua stăpână a lui Tobiță, un partener de încredere și o persoană care înțelege faptul că Tobiță nu va deveni ca prin minune alt câine doar pentru că are de acum o casă și o familie (dar ce frumos ar fi). Iată ce ne-a povestit despre Tobiță și cum își face loc în viețile lor. „Sincer vorbind, era complet neajutorat la început, ceea ce a făcut întâlnirea noastră foarte specială. A fost aproape imposibil să-l ținem în camere mobilate. Pernele și lămpile zburau peste tot. Se împiedica de orice, de parcă nu avea deloc controlul propriilor labe. S-a blocat de nenumărate ori în plasa pentru țânțari, s-a împiedicat de fiecare prag și s-a lovit de mai toate obiectele de mobilier din casă. Era speriat și foarte rezervat în prezența persoanelor noi, deci întâlnirea noastră a fost destul de specială. Când persoana de la ROLDA mi l-a pus în brațe, m-a lins pe față. Dar el nu se comportă așa cu oamenii pe care îi vede pentru prima oară, deci trebuie să ți înțeles că noi făceam parte din familia lui de acum încolo. Și ne este incredibil de loial. Este una dintre cele mai frumoase calități ale lui, și cea care ne face să nu renunțăm la el. (De foarte multe ori și-a distrus lesa, a scăpat din cușcă și a venit să stea în fața ușii pentru a fi lăsat înăuntru.) Acest lucru, plus faptul că este foarte blând. Nu a dat niciodată nici un semn de agresivitate.

Chiar și azi este destul de sălbatic și nedresat, dar lucrurile se îmbunătățesc în fiecare zi. Învață repede, atunci când vine vorba de trucuri, dar încă îi vine greu să scape de obiceiurile rele, chiar dacă până și acestea dispar pe rând. După cum am zis, este în continuare speriat de persoane noi și este precaut în prezența lor. Și nu îi plac mașinile și tractoarele. În plus, latră în mod obsesiv la bolul de popcorn.”

Dacă vrei să ajuți ROLDA, poți să faci o donație pentru hrana, tratamentul și recuperarea câinilor.

Folosește una din metodele de aici pentru a ne susține financiar.

Alătură-te campaniei 2 EURO/lună prin sms!

Trimite SMS cu textul PRIETEN la numărul 8845 şi donezi 2 EUR/lună pentru hrana unui câine din adăpost. Poţi opri donaţia trimiţând textul PRIETEN STOP la 8845.

Campanie realizată cu sprijinul Donatie.ro; Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania. Valoarea Donaţiei este de 2 Euro/lună. Suma alocată cauzei este de 2 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Îți mulțumim și îți apreciem generozitatea!Related Posts

Andre Agassi și Stefanie Graf, despre prima vizită în România și viața de sportiv. Interviu de Andreea Esca

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au pășit pentru prima dată pe pământ românesc, fiind invitați…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…

Începe TIFF.23!

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o…

Ce mesaj a transmis Coldplay, după două seri de concerte la București

Trupa Coldplay a susținut, pe Arena Națională din București, două concerte la care au participat aproximativ 100.000 de…