Lichiu cu prune – o rețetă recomandată de Adi Hădean

Lichiul sau hencleșul are origini săsești, iar în aceste zone se pune deasupra prunelor cremă de smântână sau de griș. Iată rețeta recomandată de Chef Adrian Hădean!
Ingrediente pentru lichiu cu prune:
Aluat:
- 250 g făină
- 50 g unt (topit, dar rece)
- 80 g lapte călduț
- 1 ou
- 30 g zahăr
- 4 g drojdie uscată
- Esență de vanilie și migdale
Prune:
- 400 g prune
- 4 linguri de zahăr (prunele nu erau prea dulci)
- 1 linguriță de scorțișoară

Se folosește un vas de copt rotund cu diametrul de 26 cm.
Metoda de preparare lichiu cu prune:
Pentru început, se taie prunele în jumătăți și se lasă la odihnit cu cele 4 linguri de zahăr și scorțișoară. Apoi, urmează aluatul.

Am pus drojdia la hidratare împreună cu 2-3 linguri de lapte călduț și niște făină, am lăsat să se activeze timp de 15 minute.
După acest timp, am pus într-un alt bol restul de făină, zahărul și restul ingredientelor umede, împreună cu drojdia activată. Se frământă totul timp de câteva minute, după care am lăsat aluatul la odihnit timp de o oră, la temperatura camerei.

După ce aluatul s-a odihnit, l-am întins într-o formă rotundă și l-am pus la cuptor timp de 5 minute. Când timpul a expirat, am pus deasupra prunele, împreună cu sucul acestora, deoarece se v-a carameliza frumos.

Lichiul sau hencleșul are origini săsești, iar în aceste zone se pune deasupra prunelor cremă de smântână sau de griș. Iată rețeta recomandată de Chef Adrian Hădean!
Ingrediente pentru lichiu cu prune:
Aluat:
- 250 g făină
- 50 g unt (topit, dar rece)
- 80 g lapte călduț
- 1 ou
- 30 g zahăr
- 4 g drojdie uscată
- Esență de vanilie și migdale
Prune:
- 400 g prune
- 4 linguri de zahăr (prunele nu erau prea dulci)
- 1 linguriță de scorțișoară

Se folosește un vas de copt rotund cu diametrul de 26 cm.
Metoda de preparare lichiu cu prune:
Pentru început, se taie prunele în jumătăți și se lasă la odihnit cu cele 4 linguri de zahăr și scorțișoară. Apoi, urmează aluatul.

Am pus drojdia la hidratare împreună cu 2-3 linguri de lapte călduț și niște făină, am lăsat să se activeze timp de 15 minute.
După acest timp, am pus într-un alt bol restul de făină, zahărul și restul ingredientelor umede, împreună cu drojdia activată. Se frământă totul timp de câteva minute, după care am lăsat aluatul la odihnit timp de o oră, la temperatura camerei.

După ce aluatul s-a odihnit, l-am întins într-o formă rotundă și l-am pus la cuptor timp de 5 minute. Când timpul a expirat, am pus deasupra prunele, împreună cu sucul acestora, deoarece se v-a carameliza frumos.