SATC: Cum influențează un serial-fenomen consumatorii de fashion

SATC se întoarce! Serialul-fenomen ne ține din nou cu sufletul la gură, după 16 ani. Cum ar arăta Carrie astăzi? E simplu, ne uităm la Sarah Jessica Parker. Cum s-ar îmbrăca ea astăzi? Ei bine…

Pe lângă știrile politice de peste Ocean, întoarcerea pe micile ecrane a unuia dintre cele mai urmărite și îndrăgite seriale ale tuturor timpurilor, a creat o imensă reacție, mai ales în social media. Adevărul este că dacă putem vorbi, cu adevărat, despre un serial-fenomen, acesta este, cu siguranță, Sex and the City. Și cum unul dintre elementele definitorii ale serialului este chiar garderoba personajului principal, ne așteptăm ca, măcar la acest capitol, revenirea SATC să nu ne dezamăgească. 

Faptul că actrița Kim Catrall a refuzat să mai facă parte din distribuție, ne dă bătăi de cap și ne întrebăm ce se va întâmpla cu Samantha. Lipsește de tot sau e înlocuită? Și dacă e înlocuită, cine o să poată susține cel puțin la fel de bine cel mai controversat personaj al serialului? Iar dacă e să mai lipsească ceva, sperăm să fie obsesia nerealistă a lui Carrie pentru cumpărături. 

Ne amintim că, inițial, Carrie era autoarea unei mici rubrici lunare publicată într-unul dintre ziarele newyorkeze, care avea o imensă pasiune pentru pantofi, între noi fie vorba, nu pentru orice pantofi, ci în special pentru cei etichetați simplu, cu negru pe alb (la propriu), Manolo Blahnik. Este extrem de puțin probabil ca dintr-o mică rubrică să poți plăti și pantofii și chiria, dar fie. Iar Carrie nu avea o pereche statement și bună, ci fiecare pereche lansată de casă.

Apoi, dacă tot îți dădeai traiul pe o pereche de Manolo sau de Louboutin, era și mai puțin probabil să alergi nonșalant cu ei pe străzile metropolei. Nu de alta, dar ați încercat vreodată să alergați într-o pereche de stiletto? Te și doare, se și strică. Interesul lui Carrie pentru vestimentație mergea până la punctul în care prefera să citeasca un Vogue decât să mănânce 3 zile. Hm… 

Cum a fost în anii ’90-2000

Aportul pe care serialul și l-a adus în rândul consumatorilor de fashion, a fost încurajarea spre „sacrificiul” pentru un obiect de brand. Fie ca aveai sau n-aveai ceva în dulap cu care să-l porți. Multe dintre outfiturile ei, intenționat stângace, create magistral de stilista Patricia Field, aveau ca piesă centrală o geantă sau o pereche de pantofi, musai aparținând unei case de renume, iar restul era cum era (bine, era Galliano, dar arăta cheap), pentru a sublinia aspitația personajului la o viață și la o lume mult mai avansată decât cea din care provenea. Dovada? Evoluția apartamentului ei, la început cam oldie and not that goldie, apoi din ce în ce mai fancy, până când devine un adevărat loc de refugiu pentru ea și pentru prietena ei Charlotte.

Poate că îți amintești și episodul în care Carrie primește cadou o pereche de sandale cu puf roz Dolce and Gabbana, de la o amică ce trăia din meseria de sugar baby. Da, este chiar episodul în care Carrie îl cunoaște pe arhitectul francez care îi lasă un plic cu bani pe noptiera camerei de hotel în care au înnoptat.

Cât despre pantofi (din care Sarah Jessica Parker a făcut un business în viața reală, inspirându-se din modelele purtate în seriale și în filmele cu același titlu), publicul Sex and the City a făcut cunoștință cu maeștrii domeniului. Atunci când a fost din nou cerută în căsătorie cu celebrul pantof din satin albastru, împodobit cu bijuteria cu cristale, aparținându-i tot lui Manolo Blahnik, modelul a devenit extrem de popular și de solicitat de public, mai ales de către domnișoarele care își doreau să îi poarte chiar în ziua nunții.

Pe lângă accesoriile, ce e drept, superbe, personajul nu apare de 2 ori cu aceeași rochie, bluză etc. Din nou, destul de nerealist, dar cam asta era cerința perioadei: mult și neapărat nou!

Ce ne-ar plăcea să vedem în 2021

Ok. Dacă în anii ’90-2000 nu se vorbea despre sustenabilitate sau smart shopping, ci eram destul de împinși spre consumerism, în 2021 vorbim despre cu totul și cu totul altă atitudine, pe care sperăm să o regăsim în serial, chiar dacă acum Carrie e o femeie de succes, cu miliarde de volume vândute.

Asta ar însemna să vedem, în primul rând, o garderobă închegată, coerentă, construită cerebral, indiferent de numele brodat pe etichetă. O pereche de pantofi purtată de mai multe ori, în ținute diferite, o geantă vintage, găsită întâmplător într-un magazinaș, pentru Carrie dezvoltă așa o obsesie… încât o poartă de 3-4 ori, câteva vizite la SH din care pleacă poate cu vreun trench Max Mara din anii ’90 și ar fi excepțional să vedem și un tricou din bumbac reciclat. Iar dacă cineva s-a gândit să o îmbrace din nou în tutu, sperăm să fie originalul!

Cu alte cuvinte, ne așteptăm ca noul sezon să fie o nouă revelație în materie de fashion, care să ne inspire și la care să ne uităm cu același entuziasm, dar care să ne și învețe că stilul înseamnă un pic mai mult decât o pereche de Manolo.

PS Manolo Blahnik este unul dintre cei mai mari designeri de pantofi ale tuturor timpurilor, care merită toată gloria și popularitatea, la care Sex and the City a contribuit din plin. O pereche de Manolo purtată inteligent poate, într-advăr, să transforme un outfit într-unul magic, dar o piesă statement este menită să transforme o garderobă întreagă într-una de senzație!

Foto: hepta.ro