Planul SPF: legi noi în insulele exotice. Ce este interzis?

Atunci când îți expui pielea la soare, trebuie să o protejezi de razele ultraviolete fie cu ajutorul produselor cosmetice pentru protecție solară, fie cu ajutorul hainelor și accesoriilor care includ filtre SPF (pălării, ochelari, fuste, rochii).

Cum te ajută SPF-ul?

Razele ultraviolete provoacă distrugeri masive în structura pielii, îmbătrânirea pielii (procentul de vină a soarelui este de 90%), dar și mutații responsabile de cancerul, de aceea produsele cosmetice cu SPF sunt cel mai sigur scut împotriva UV.

Formulele acestora au evoluat mult în ultimii ani așa că texturile sunt mai fine, mai puțin lipicioase, culoarea este mai prietenoasă, și pot fi folosite și de cele mai sensibile tenuri, inclusiv de cel acneic.

Dacă te temi de ingredientele controversate din produsele cosmetice cu SPF, adică de filtrele chimice precum oxibenzona, avobenzona, octinoxatul, homosalatul și octilmetoxicinamatul, alege formulele cu filtrele solare minerale. Filtrele minerale sunt oxidul de zinc și dioxidul de titan și sunt considerate varianta cea mai sigură pentru organism deoarece rămân la suprafața pielii și nu perturbă echilibrul hormonal și nici pe cel al naturii.

Legi noi în Republica Palau, Hawai, Insulele Virgine și Bonaire (Insulele Caraibe)

De ceva timp, oamenii de știință au atras atenția lumii referitor la impactul cremelor de protecție solară asupra mediului. Mai exact, două substanțe conținute de produsele cu SPF, oxibenzona și octinoxatul (OMC) albesc coralii și distrug ecosistemul. Aproximativ 14 000 de tone de creme pentru protecție solară ajung anual în oceane, cele mai mari distrugeri fiind observate la populațiile de corali din Hawaii și Caraibe.

Dacă pașii te vor purta spre insulele la care ai visat până acum, trebuie să știi că unele state au legi noi referitoare la produsele cu SPF și la expunerea la soare de care este obligatoriu să ții cont.

În luna ianuarie a acestui an, Republica Palau a devenit prima țară din lume care a interzis cremele de protecție solară care conțin ingredientele obișnuite precum oxibenzona, iar legea prevede atât interzicerea comercializării, cât și a folosirii lor. Așa că nu te grăbi să pui în bagaje orice cremă sau produs de make-up cu SPF. Hawai a anunțat aceleași intenții încă din 2018, dar legea va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2021. Măsuri similare au fost anunțate și pentru Insulele Virgine (legea a intrat în vigoare în luna martie a acestui an), precum și în Bonaire (în Insulele Caraibe).

Iar acestea nu sunt singurele restricții ale expunerii la soare. De exemplu, este interzis să faci plajă topless în Maldive, precum și în alte zone cu religie islamică.

Produse cosmetice cu SPF, care protejează și viața marină

Numeroase companii au lansat deja produse de protecție solară cu filtre minerale, prietenoase cu ecosistemul marin.

Pe listele brandurilor reef-friendly, realizate de snorkelsandfins.com și hawaii.com se numără: Sun Bum, Thinksport, Blue Lizard, Raw Elements, Kokua Sun Care.

Produse de protecție solară cu filtre minerale, precum REN, Bioderma, Kiehls, se găsesc și în magazinele de la noi: sephora.ro, kiehls.ro,  notino.ro și în farmacii.

Foto: PR, pexels.com