A List Magazine ∙ July 25, 2021 ∙ 4 min read

Nici nu a trecut bine o lună de când am venit din Africa, că iată, pașii m-au dus înapoi către o altă țară de pe continentul african, de data acesta în Nordul continetului- Tunisia.

Țară musulmană în proporție de 98%, Tunisia stă frumos așezată pe vechiul și mărețul tinut al fenicienilor, acum mii de ani măreți dominatori ai Mării Mediterane. Fenicenii aceștia mi-au părut mereu peste timp niște curajoși- țin minte că citeam la istorie antică despre ei și mi-a plăcut enorm. Peste fenicieni au venit alte și alte imperii cuceritoare.

Spre deosebire de alte țări pe care le-am vizitat și în care mi-am rupt pingelele în călătorii, de data aceasta m-am pus pe tânjeală și am văzut destul de puțin, din păcate. Motivul principal a fost corona( nu berea 😊) pentru că era poliție și ceva armata cam peste tot. Ce pot spune este că am fost de două ori în vestitele lor târguri – asemănătoare cu cele din alte țări arabe- o dată în Sousse și altă dată în Tunis. Târgurile cu meșteșugari și comercienți îmi aduc de fiecare dată zâmbetul pe buze. Zici că ești transpus într-o altă epocă de timp- ca în poveștile din 1001 nopți.

Amestecate cu de toate, străzile vechilor cetăți, colorate și îmbietoare, sunt pline de comercianți ce încearcă să îți vândă fiecare marfa lui. Găsești de la esențe de parfumuri- foarte bune de altfel- până la pește, fructe uscate sau haine. Medina, orașul vechi, cetate pe vremuri, nu trebuie ratată ca și punct de interes. Amalgamul de meșteșugari și lucruri, glume sau saluturi în diferite limbi – până află din ce țară ești- mi s-au părut amuzante.

În altă zi am vizitat vestigiile romane- amfiteatrul din vechea Cartagina și cele mai mari bai romane făcute pe vremea împăratului Hadrian. Băile romane sunt incredibile și merită văzute. O conductă uriașă pe câteva sute de metri aducea apa din munți. Sculpturile și dantelăria în piatra – stil al maretului imperiu -tronează și aici și parcă și vrea să te transpui în timp și să faci parte din lumea aceea- să vezi cu ochii tai cum era pe vremea romanilor.

Întregul ansamblu se află pe țărmul mării cu un peisaj superb în față. Chiar lângă băi, se află palatul președintelui. Ce este important de știut la o vizită în Tunisia este faptul că nu ai voie să faci poze la nimic militar/ politie/ obiective. Trebuie să fii atent. Amfiteatrul din păcate este dezamăgitor. Pur și simplu “restaurarea” a fost de fapt un masacru. Nici urmă de vechile pietre sau de frumusețea proiectului făcut de romani. Au turnat plăci de beton peste ele… este trist. Acum foarte mulți ani am fost la Efes- de exemplu- în Turcia, și acela se păstrează într-o formă foarte bună și este impresionant.

Dacă mergi în Tunisia, să nu cumva să ratezi satul artiștilor, locul de inspirație- pitorescul Sidi Bou Said. Aflat la 20 de km de Tunis și colorat în întregime în alb și albstru, vechiul sat își păstrează și acum casele ca pe vremuri, florile multicolore, magazinele pline cu picturi și cu lucruri frumoase, perfecte de decorat o casă. Mi-a plăcut foarte mult. Dacă ești instagramer, Sidi Bou este locul în care trebuie să mergi pentru a face cele mai frumoase poze.

Plaje si cazare…

Hotel în Tunisia nu recomand să iei sub 5 stele, nu din snobism, dar pur și simplu se vede diferența. La 5 stele este foarte frumos – am stat la un resort cu grădini și piscine frumos aranjante. Ce m- a fascinat a fost faptul că aveam o piscină cu apă de mare. Deși este la o aruncătură de băț de Sicilia și de partea de Mediterană unde sunt numai roci, ei bine în Tunisia plajele sunt fantastice, nisipul alb și fin și plaja foarte lată.

Ce nu mi-a plăcut și asta trebuie să o spun- este că au o mare problemă cu gunoaiele. Toate străzile și câmpurile sunt pline de pungi de plastic, pare o nepăsare generală ☹.

Curiozități

Tunisia este una una dintre cele mai mari tari exportatoare de ulei de măsline, astfel că vezi peste tot livezi.

Are 1300 km ieșire la Mare Mediterană.

Berberii, primii locuitori ai acestor ținuturi, încă trăiesc în sate, fie pe dealuri, fie sub pământ.

Imperiul Roman a ocupat acest teritoriu timp de 800 de ani.

După romani au venit arabii, apoi otomanii peste 300 de ani, apoi francezii, iar din 1957 este Republică independentă.

Tunisia este numită și “affordable luxury” pentru că are plaje minunate, vreme bună și apă superbă, iar ofertele turistice sunt  la preturi accesibile.

TEXT de Raluca Mohora

Related Posts

Andre Agassi și Stefanie Graf, despre prima vizită în România și viața de sportiv. Interviu de Andreea Esca

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au pășit pentru prima dată pe pământ românesc, fiind invitați…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…

Începe TIFF.23!

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o…

Ce mesaj a transmis Coldplay, după două seri de concerte la București

Trupa Coldplay a susținut, pe Arena Națională din București, două concerte la care au participat aproximativ 100.000 de…