A List Magazine ∙ July 25, 2021 ∙ 4 min read

Nici nu a trecut bine o lună de când am venit din Africa, că iată, pașii m-au dus înapoi către o altă țară de pe continentul african, de data acesta în Nordul continetului- Tunisia.

Țară musulmană în proporție de 98%, Tunisia stă frumos așezată pe vechiul și mărețul tinut al fenicienilor, acum mii de ani măreți dominatori ai Mării Mediterane. Fenicenii aceștia mi-au părut mereu peste timp niște curajoși- țin minte că citeam la istorie antică despre ei și mi-a plăcut enorm. Peste fenicieni au venit alte și alte imperii cuceritoare.

Spre deosebire de alte țări pe care le-am vizitat și în care mi-am rupt pingelele în călătorii, de data aceasta m-am pus pe tânjeală și am văzut destul de puțin, din păcate. Motivul principal a fost corona( nu berea 😊) pentru că era poliție și ceva armata cam peste tot. Ce pot spune este că am fost de două ori în vestitele lor târguri – asemănătoare cu cele din alte țări arabe- o dată în Sousse și altă dată în Tunis. Târgurile cu meșteșugari și comercienți îmi aduc de fiecare dată zâmbetul pe buze. Zici că ești transpus într-o altă epocă de timp- ca în poveștile din 1001 nopți.

Amestecate cu de toate, străzile vechilor cetăți, colorate și îmbietoare, sunt pline de comercianți ce încearcă să îți vândă fiecare marfa lui. Găsești de la esențe de parfumuri- foarte bune de altfel- până la pește, fructe uscate sau haine. Medina, orașul vechi, cetate pe vremuri, nu trebuie ratată ca și punct de interes. Amalgamul de meșteșugari și lucruri, glume sau saluturi în diferite limbi – până află din ce țară ești- mi s-au părut amuzante.

În altă zi am vizitat vestigiile romane- amfiteatrul din vechea Cartagina și cele mai mari bai romane făcute pe vremea împăratului Hadrian. Băile romane sunt incredibile și merită văzute. O conductă uriașă pe câteva sute de metri aducea apa din munți. Sculpturile și dantelăria în piatra – stil al maretului imperiu -tronează și aici și parcă și vrea să te transpui în timp și să faci parte din lumea aceea- să vezi cu ochii tai cum era pe vremea romanilor.

Întregul ansamblu se află pe țărmul mării cu un peisaj superb în față. Chiar lângă băi, se află palatul președintelui. Ce este important de știut la o vizită în Tunisia este faptul că nu ai voie să faci poze la nimic militar/ politie/ obiective. Trebuie să fii atent. Amfiteatrul din păcate este dezamăgitor. Pur și simplu “restaurarea” a fost de fapt un masacru. Nici urmă de vechile pietre sau de frumusețea proiectului făcut de romani. Au turnat plăci de beton peste ele… este trist. Acum foarte mulți ani am fost la Efes- de exemplu- în Turcia, și acela se păstrează într-o formă foarte bună și este impresionant.

Dacă mergi în Tunisia, să nu cumva să ratezi satul artiștilor, locul de inspirație- pitorescul Sidi Bou Said. Aflat la 20 de km de Tunis și colorat în întregime în alb și albstru, vechiul sat își păstrează și acum casele ca pe vremuri, florile multicolore, magazinele pline cu picturi și cu lucruri frumoase, perfecte de decorat o casă. Mi-a plăcut foarte mult. Dacă ești instagramer, Sidi Bou este locul în care trebuie să mergi pentru a face cele mai frumoase poze.

Plaje si cazare…

Hotel în Tunisia nu recomand să iei sub 5 stele, nu din snobism, dar pur și simplu se vede diferența. La 5 stele este foarte frumos – am stat la un resort cu grădini și piscine frumos aranjante. Ce m- a fascinat a fost faptul că aveam o piscină cu apă de mare. Deși este la o aruncătură de băț de Sicilia și de partea de Mediterană unde sunt numai roci, ei bine în Tunisia plajele sunt fantastice, nisipul alb și fin și plaja foarte lată.

Ce nu mi-a plăcut și asta trebuie să o spun- este că au o mare problemă cu gunoaiele. Toate străzile și câmpurile sunt pline de pungi de plastic, pare o nepăsare generală ☹.

Curiozități

Tunisia este una una dintre cele mai mari tari exportatoare de ulei de măsline, astfel că vezi peste tot livezi.

Are 1300 km ieșire la Mare Mediterană.

Berberii, primii locuitori ai acestor ținuturi, încă trăiesc în sate, fie pe dealuri, fie sub pământ.

Imperiul Roman a ocupat acest teritoriu timp de 800 de ani.

După romani au venit arabii, apoi otomanii peste 300 de ani, apoi francezii, iar din 1957 este Republică independentă.

Tunisia este numită și “affordable luxury” pentru că are plaje minunate, vreme bună și apă superbă, iar ofertele turistice sunt  la preturi accesibile.

TEXT de Raluca Mohora

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….