A List Magazine ∙ December 12, 2023 ∙ 9 min read

De ce să mergi pe celebrul Drum al Basmelor Germane? Îți dau câteva indicii: orașe cosmopolite, castele cu prinți și locuri cu parfum de basme fraților Grimm.

Text de Mădălina Drăgoi

A fost odată ca niciodată… o vacanță de basm. La propriu. Și la figurat… Am pornit din cosmopolitul Berlin, am traversat rapid fascinantul port Hamburg, am făcut cunoștință cu istoria Ligii Hanseatice în frumosul oraș Lübeck. Iar apoi am continuat periplul prin Germania, urmând o mică parte din celebrul Drum al Basmelor Germane, pe urmele fraților Grimm am ajuns în celebrele orașe Hameln și Kassel.

Dar să începem, cu începutul, dragii mei… Ca orice basm, totul începe cu un vis, cu o dorință pură. Aceea de a cunoaște și înțelege lumea. Lumea Largă.

Toate drumurile duc astăzi către Germania? Natura intactă, cultura bogată, distracția,  buna organizare nemțească dar și dorința de a face turism sustenabil fac din Germania o destinație dorită ce crește în statistici când vine vorba despre numărul de vizitatori (conform statisticilor de la Incoming și Brand Summit 2023 o treime din turiștii care au fost în 2022 în Germania sunt tineri și aceștia sunt interesați de educație și sustenabilitate). Apropo, o idee pentru turism sustenabil este ca în locul city break-urilor dese să faci vacanțe mai lungi… Recomandare ce mă face fericită, personal!

Berlin este poate cel mai cosmopolit oraș din Europa și asta se vede cu ochiul liber. Spre exemplu, dacă faci o plimbare de-a lungul și de-a latul Zidului Berlinului întâlnești cel mai probabil cel puțin un reprezentant al fiecărei țări de pe glob.

Diversitate deosebită și-n farfurii. Nu este o problemă să iei mic dejun nepalez (www.thakali-haus.de), la prânz să te delectezi cu mâncare specific norvegiană (www.munchshus.de), iar la cină să ajungi la un restaurant vegan. Seara am înnoptat la Courtyard by Marriott Berlin.  Pentru o ședere superfancy puteți alege și un hotel boutique cum ar fi Hotel Am Steinplatz Autograph collection.

Dimineața am început-o în Hamburg, unde chiar de la micul dejun din gară am savurat un Fritzcola de la el de acasă. Și între trenuri am avut timp doar cât să-mi cumpăr o celebra bască pescărească din Hamburg. Am ales una verde.

Trenul ICE m-a dus direct la Lübeck – orașul Regină a Ligii Hanseatice – alianță militară și comercială a orașelor de la Marea Nordului până la Marea Baltică, începând cu Evul Mediu târziu (secolul al XIII-lea) până în secolul al XVII-lea. Arhitectura orașelor hanseatice este deosebit de frumoasă… Iubitorii de istorie pot merge la Muzeul Hanseatic European. Modern, interactiv și digitalizat și accesibil. După lecția de istorie, am făcut o plimbare prin  oraș…

Clădirile din cărămidă impresionante, cu o arhitectură unică, în stil hanseatic te fac să te îndrăgostești. Centrul Vechi este inclus în Patrimoniul Unesco. Apoi, a fost timpul pentru cea mai delicioasă cafea și am ales una cu marțipan. Căci Lübeck este cunoscut pentru desertul din migdale, zahăr și apă de trandafir… Răsăritul m-a prins la Holstentor- edificiul simbol, inclus și pe moneda de 2 euro în 2006. Am plecat cu nostagie, dar timpul este cea mai valoroasă resursă, cum spun germanii.

După ce m-am bucurat de o porție de contemporanitate în Berlin, o lecție generoasă de istorie în Lübeck a venit timpul să cobor în lumea basmelor. Fraților Grimm.

Cum a fost pe celebrul Drum al Basmelor Germane

Traseul turistic Deutsche Märchenstraße – “Drumul german al basmelor” datează din 1975 și se întinde pe o lungime de 600 de kilometri. Periplul începe de la Hanau, în centrul Germaniei, până la Bremen, în nord. Itinerariul este dedicat fraților Wilhelm și Jacob Grimm, și include locații în care aceștia au trăit și au lucrat în diferite etape din viața lor, precum și regiuni care au legătură cu basmele care se găsesc în colecția Grimm, cum ar fi muzicanții orașului Bremen. Prima oprire: Hameln. Unde am fost întâmpinați chiar de ”Der bunte Pfeifer” (”Fluierașul din Hamelin”). Povestea sa este tristă și are un gust amar al consecințelor ce pot apărea dacă nu îți respecți cuvântul dat… Pe scurt ”Orașul fusese invadat de șoareci, iar mai marii au promis bani celui care îi scapă. Un fluierar cu haine colorate a promis asta și a cerut 1.000 de galbeni. I s-au promis 50.000. Prin muzică vrăjită a fluierului său, șoarecii au plecat din oraș. Însă primarul nu a vrut să plătească mai mult de 100 de galbeni pentru salvator. Acesta i-a amenințat furios. Noaptea, când toți dormeau fluierarul a început să cânte iar toți copiii și tinerii l-au urmat vrăjiți până într-o peșteră ce s-a închis pentru totdeauna. Orașul Hameln a fost aspru pedepsit rămânând fără copiii și tineri…”

Fluierarul ne-a condus prin oraș și chiar cu trotinete electrice. Clădirile sunt bijuterii arhitecturale.

După un prânz delicios (nu, nu am încercat ”băutura împotriva șoarecilor), am oprit pentru o prăjitură la Schloss Haemelschenburg. Marea surpriză a fost, nu doar că locația era din basme sau prăjitura delicioasă, ci că ni s-a alăturat chiar prințul. Da, prințul de la castel. Un prinț modern, responsabil, cu copii care ne-a prezentat castelul și vorbit deschis despre provocările pe care le are un prinț modern să mențină un asemenea edificiu în viață inclusiv din punct de vedere financiar. Așadar, la castel se organizează festivități, târguri dar și nunți sau alte evenimente speciale. Să vă mai spun ca am primit o floare din cel mai exotic copac din grădină, arborele de lalea ”Liriodendron”, chiar de la prinț?

Am aprofundat lumea descoperită de frații Grimm chiar la Grimmwelt  – un centru situat în Kassel, dedicat muncii și activității lor. Cel mai probabil, puțini dintre turiștii care intră pe poartă știu că nu basmele culese sunt cea mai importantă parte a muncii lor, ci primul Dicționar al Limbii Germane.

Miliarde de litere și peste 330.000 de cuvinte câte erau în uz în limba germană încă din Evul Mediu sunt prezentate atât în forma clasică, tipărită cât și digitaliziată. Tot aici am aflat că Frații Grimm revizuiau periodic basmele culese deoarece cititorii se plângeau că sunt prea crude, prea sângeroase… De altfel, experții au explicat că este absolut normal ca basmele să fie în concordanță cu timpurile pe care le traversăm… asta apropo de ultimele trenduri în materie de Disney movies…

Am încheiat periplul pe Deutsche Märchenstraße tot într-un cadru de basm, la înălțime și la propriu, în situl Bergpark Wilhelmshöhe, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Am coborât printre edificiile din piatră, admirând statuia lui Hercule și am ajuns la castelul Löwenburg. De la distanță, arată ca un castel romantic al unui cavaler din Evul Mediu. Cu toate acestea, a fost construit abia între 1793 și 1801 drept “castel ancestral”. Rolul său nu a fost de fortăreață ci a servit drept casă de vacanță. Interiorul este bogat în mobilier istoric, tablouri, tapiserii, sticlărie, bronzuri și o colecție magnifică de arme și vitralii medievale.

Iar basmul, deși cu final fericit, nu se termină aici. Abia a deschis apetitul către călătorii. Căci Germania găzduiește numai puțin de 25.000 de castele…

PS. Încă păstrez floarea de la prinț…

Mădălina Drăgoi – travel writter & fashion stylist: Facebook / Instagram

Related Posts

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Beneficiile postului pentru detoxifierea corpului și a minții

Postul este o practică sănătoasă, care susține în mod evident corpul în detoxifiere, iar dacă timpul, voința sau…

Miranda Kerr, despre planurile de a mai avea copii, după 4 nașteri

Modelul australian Miranda Kerr (40 de ani) a născut în luna februarie cel de-al patrulea fiu, botezat Pierre,…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Cristina Carp, Naționala Feminină de Fotbal

Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G Dacă te-am întreba unde…

Horoscopul săptămânii 15-21 aprilie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…

Richard Gere, apariție rară alături de soția lui, mai tânără decât el cu 33 de ani

Richard Gere (74 de ani) și-a făcut una dintre rarele apariții zilele acestea la un eveniment caritabil din…