Editor Alistmagazine.ro ∙ November 26, 2021 ∙ 3 min read

După doi ani de amânări, BNR anunță mult așteptată premieră monetară, bancnotă cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, eroina din Primul Război Mondial. Bancnota fusese programată să fie emisă încă din 2019, când Banca Națională a răspuns pozitiv campaniei “Femei pe Bancnote”, inițiate de Janina Nectara.

Aceasta a propus o listă de 100 de personalități feminine istorice, dintre care a reieșit că preferata publicului este regina Maria. La insistențele campaniei Femei pe Bancnote, BNR a creat o bancnotă aniversară, pe care era ilustrat chipul reginei  Maria și al regelui Ferdinand. Dar pentru că bancnotă era de colecție, Janina Nectara a continuat să susțină că femeile românce merită o reprezentantă și pe bancnotele permanente, propunând-o guvernatorului Băncii Naționale pe Ecaterina Teodoroiu.

La scurt timp, anunțul oficial al BNR a fost făcut public. Ecaterina Teodoroiu avea să devină prima femeie din istoria României care apărea pe o bancnotă de circulație națională.

“Am plecat cu toții la drum având o singură bancnotă în gând, însă am reușit performanța de a onora meritele femeilor remarcabile pe două bancnote. Este un triumf colosal. Un triumf care aparține tuturor susținătorilor campaniei.

Acest demers de excepție este o premieră națională! Iar rezultatul, un act istoric care ridică așteptările fiicelor noastre în privința a ceea ce pot face! Nu doar că am generat o bancnotă aniversară, pe care este afișată o femeie – Regina Maria -, dar am reușit să determinăm și emiterea unei bancnote permanente cu o femeie – Ecaterina Teodoroiu. ÎMPREUNĂ, am reușit! Și tot astfel, putem reuși orice.”

Printr-un comunicat, BNR a recunoscut că “se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”.

Demersul “Femei pe Bancnote” a fost susținut de-a lungul celor patru ani de o comunitate impresionantă de artiști și personalități din televiziune, printre care INNA, Antonia, Alina Eremia, Ami, Raluka, Irina Rimes, Ana Baniciu, Teo Trandafir, Simona Pătruleasa, Ilinca Vandici, Matei Dima, Mihai Ghiță, Paul Surugiu, Silvia Ioniță, Toni Grecu, dar și de către universități (precum Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea de Muzică din București, Universitatea Politehnică din București) sau facultăți (precum Facultatea de Istorie a Universității București, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geologie). S-au alăturat campaniei și muzee, licee, spitale – în onoarea medicilor femei care au făcut istorie în România (Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Bagdasar-Arseni). De asemenea, s-au alăturat Institute de Cercetare ale Academiei Române,  Aeroclubul României – în onoarea femeilor aviator – și chiar Patriarhia Română, pentru că, în final, Banca Națională să se alinieze cerințelor societății.

“Acesta este momentul istoric al fiecărei femei și al fiecărui bărbat care poate a simțit, până acum, că nu are un nume suficient de puternic sau o voce suficient de puternică să producă o schimbare majoră. Acesta e momentul istoric al tuturor celor care au îndrăznit să susțină o idee atât de ambițioasă, căreia inițial puțini îi dădeau șanse de izbândă.

După 150 de ani, am reușit împreună să doborâm o barieră culturală majoră! Ceea ce e un triumf colosal. Fiecare persoană care a semnat petiția, care a popularizat demersurile noastre, când va ține în mână noua bancnotă, trebuie să fie extrem de mândră că face parte dintr-un act istoric, pentru că împreună am scris istorie în România”, a declarat Janina Nectara.

 

Related Posts

Actrița Anne Heche a fost declarată decedată în mod oficial

Actrița Anne Heche, în vârstă de 53 de ani, se află în moarte cerebrală și, conform legilor din…

Frigărui picante la grătar. Recomandarea lui Chef Adi Hădean

Adrian Hădean ne propune să încercăm frigărui picante, servite în lipie de casă, cu sos de usturoi și…

Bucharest International Dance Film Festival la a VIII-a ediție: 8 – 11 septembrie 2022

În perioada 8 – 11 septembrie, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) revine pentru a VIII-a ediție cu…

Johnny Depp devine Ludovic al XV-lea în producția ”Jeanne du Barry”

Johnny Depp (59 de ani) începe să-și revină încet și sigur după scandalul divorțului de Aber Heard din…

Paul Negoescu (O lună în Thailanda, Două lozuri, Povestea unui pierde-vară) revine cu un nou film: Oameni de treabă/ Men of Deeds

Oameni de treabă/ Men of Deeds, al patrulea lungmetraj semnat de Paul Negoescu, are premiera mondială în cadrul…

Cu cine a înlocuit-o pe Shakira Gerard Piqué

La două luni de la despărțirea de Shakira (45 de ani), mama celor doi copii ai lor, fotbalistul…

Eva Longoria va interpreta rolul principal într-un nou serial

Eva Longoria revine într-un nou serial produs de Apple TV+, intitulat Land of Women, inspirat de romanul best-seller…

5 trucuri de care ar trebui să ținem seama pentru a fi în formă

Slăbește în mod sănătos, fără dietă, urmând câteva sfaturi recomandate de specialiștii din domeniu. Pe lângă mișcare în…

All White Party – A List Magazine, magie albă!

Revenim cu noi imagini de la cea de-a doua petrecere organizată de A List Magazine la Cluj-Napoca, în…

E scris în stele, zodia A List înseamnă distracție!

V-am mai spus și se poate observa și cu ochiul liber că ne place să ne distrăm alături…