Monica Cismaru ∙ June 15, 2020 ∙ 3 min read

finlanda helsinki

Fericirea e greu de determinat, dar ONU și-a propus să găsească unitatea de măsură. În fiecare an, Rețeaua de Soluții de Dezvoltare Sustenabilă a ONU publică Raportul Fericirii în Lume – un studiu care examinează conexiunile dintre fericire și dezvoltare și care își propune să-i încurajeze pe politicieni să acorde mai multă atenție celui de-al doilea aspect. Astfel, aproximativ 1000 de persoane din fiecare stat membru ONU notează calitatea vieții din țară pe o scară de la 0 la 10, iar cercetătorii culeg date care privesc șase aspecte: nivelul PIB, speranța de viață, ajutorul social, încrederea în stat și corupția, libertatea percepută de individ în a lua decizii capitale și generozitatea. Raportul Fericirii în Lume, ediția 2020, a fost publicat recent, iar rezultatele nu sunt deloc surprinzătoare, scrie Conde Nast Traveler, deorece acesta e dominat de țările nordice.

1. Finlanda

finlanda

Finlanda conduce pentru al treilea an consecutiv în topul fericirii. Statul are unul dintre cele mai dezvoltate și performante sisteme de învățământ din lume, pe care reușesc să-l concureze doar țări precum Coreea de Sud, Japonia și Singapore. Succesul educațional vine din importanța imensă acordată studiilor avansate ale profesorilor și accentului pus pe învățământul cu probe practice și nu pe cantitatea de materie predată și asimilată.

2. Danemarca

danemarca

Danemarca se află în vârful clasamentului datorită speranței de viață înregistrate, a ajutorului social și a generozității, dar și datorită atenției acordate energiei regenerabile. Este cea mai prietenoasă țară pentru bicicliști și are o zonă de coastă pe care o poți explora la nesfârșit. În plus, Danemarca mai conduce și în topul încrederii în politicieni, a siguranței de ordin economic, a libertății, a mobilizării societății civile și a echilibrului serviciu-viață personală.

3. Elveția

elvetia

Elveția a avansat cu trei locuri anul acesta și este țara în care totul este supus votului – de la numărul de zile de concediu până la numărul imigranților primiți în interiorul granițelor. Această democrație directă le oferă locuitorilor satisfacția participării la luarea deciziilor și la evoluția țării lor. Elvețienii sunt indivizi destul de reticenți la cei din exterior, iar primul contact ar putea fi descurajant pentru turiști, dar impresia se depășește ușor.

4. Islanda

islanda

Țara începe să înregistreze revitalizarea după colapsul financiar din 2007. Islandezii își apreciază țara datorită sprijinului pe care și-l acordă cetățenii între ei, dar și datorită frumuseților naturale neîntrecute.

5. Norvegia

norvegia

Norvegia a ocupat primul loc în topul fericirii în urmă cu câțiva ani, dar acum se află pe o pantă descendentă. Totuși, ocupă un onorant loc cinci datorită bunei guvernări, a economiei înfloritoare și a managementului responsabil al resurselor naturale. Norvegienii se bucură de spirjinul social consistent, de încrederea în politicieni și de bunăstarea economică.

 

În topul celor mai fericite țări din lume se mai numără Olanda, Suedia, Noua Zeelandă, Austria și Luxemburg.

 

 

Foto: Tapio Haaja, Nick Karvounis, Pascal Debrunner, Nicolas J Leclercq, Simon Williams Taneli Lahtinen/ Unsplash

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….